23.7 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSportPonta spune, din nou, că a răspuns solicitărilor lui Jose Manuel Barroso,

Ponta spune, din nou, că a răspuns solicitărilor lui Jose Manuel Barroso,

UPDATE:  Premierul Victor Ponta a declarat pentru MEDIAFAX că a transmis Comisiei Europene luni, în jurul orei 17.00, răspunsul la solicitările adresate de preşedintele Comisiei, Jose Manuel Barroso, şi că vineri a fost transmis oficialilor europeni doar un draft cu răspunsurile solicitate.

 —

Comisia Europeană a transmis luni că încă aşteaptă de la premier un răspuns ferm la solicitările făcute cu ocazia întâlnirii de săptămâna trecută dintre José Manuel Barroso şi Victor Ponta legată de criza politică din România. Premierul declarase vineri că a răspuns în scris solicitărilor Comisiei Europene.

Victor Ponta a fost prezent miercuri şi joi la Bruxelles, unde a avut întâlniri cu preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Întâlnirea a venit pe fondul criticilor aduse de mai mai mulţi oficiali din UE faţă de procedurile de suspendare a preşedintelui. După aceste întâlniri, Comisia Europeană i-a cerut în mod explicit premierului Victor Ponta să reinstaureze puterile Curţii Constituţionale, să abroge ordonanţa de urgenţă legată de validarea referendumului, să nu mai folosească ordonanţe de urgenţă care afectează funcţionarea instituţiilor fundamentale ale statului, să nu mai folosească Monitorul Oficial în scopuri politice. În acest context, în presă a apărut o listă cu unsprezece cerinţe ale lui Barroso adresate şefului Guvernului şi preşedintelui interimar, unele dintre cerinţe fiind legate de păstrarea independenţei justiţiei şi evitarea, în această perioadă, a nominalizării unor înlocuitori pentru procurorul general şi şeful DNA. 

Victor Ponta a afirmat vineri într-o emisiune televizată că a răspuns în scris la lista primită de la Comisia Europeană. Dar, potrivit unei surse europene citată de AFP, acest prim răspuns nu era „suficient de precis”. La sfârşitul săptămânii, Bruxelles-ul i-a transmis Guvernului român că este „necesar să consolideze unele aspecte pentru ca răspunsul Bucureştiului să fie perfect în concordanţă cu ceea ce a promis premierul”.

Luni, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, Olivier Bailly, a declarat că nu există încă un răspuns al premierului României. „Nu am primit până acum oficial scrisoarea finală din partea autorităţilor române”, a declarat el, adăugând că Executivul european aşteaptă „confirmarea angajamentelor scrise ale Guvernului”.

În cadrul întâlnirii de vineri de la Bruxelles dintre preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, şi premierul român, „noi am luat notă de poziţia lui Ponta, care a promis să răspundă urgent”. „Nu este timp de pierdut şi această scrisoare trebuie să ajungă urgent”, a insistat Bailly.

Referitor la punctele de vedere divergente dintre Comisia Europeană şi Victor Ponta, Traian Băsescu a declarat ieri că liderii USL sunt mincinoşi şi că este „dovadă de infantilism să spui una în ţară şi alta la Bruxelles”. „Cei doi au distrus în zece zile credibilitatea României în Europa”, a mai spus Băsescu.   Text Box:  

Cele mai citite

Criterii pentru alegerea unor ochelari de soare de calitate

Știai că sănătatea ochilor tăi depinde în mare măsură de calitatea ochelarilor de soare pe care îi porți? Niciun accesoriu de modă nu-și justifică...

Gazprom, pe pierdere, după 25 de ani

Guvernul de la Moscova a dat instrucţiuni Gazprom să nu plătească dividende pentru 2023, conform unui decret publicat pe site-ul companiei de stat, care...

Benjamin Netanyahu este „dezgustat” de mandatul de arestare cerut de către procurorul-şef al CPI Karim Khan

Premierul israelian Benjamin Netanyahu anunţă luni că ”respinge cu dezgust” mandate de arestare cerute de către procurorul-şef Curţii Penale Internaţionale (CPI) Karim Khan, atât...
Ultima oră
Pe aceeași temă