16.3 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSportPonta: Prin inaugurarea centralei de la Brazi arătăm că suntem hotărâţi să...

Ponta: Prin inaugurarea centralei de la Brazi arătăm că suntem hotărâţi să sprijinim investiţiile în energie

România este hotărâtă să-şi folosească potenţialul energetic, să încurajeze investiţiile în acest domeniu şi să aibă o piaţă deschisă şi competitivă, a declarat, marţi, premierul Victor Ponta, la inaugurarea centralei electrice de la Brazi, din judeţul Prahova, informează Agerpres.

“Am dorit să transmitem un mesaj foarte clar către Comisia Europeană, către partenerii noştri europeni, că România este hotărâtă să îşi folosească cu adevărat potenţialul extraordinar pe care resursele naturale, resursele umane, poziţionarea noastră geostrategică îl permite în ceea ce priveşte energia. Prea mulţi ani în care interese mărunte, management defectuos, interese politice ne-au adus în situaţia în care acest uriaş potenţial energetic a fost irosit pentru România pentru o generaţie sau două”, a afirmat Victor Ponta.

El a subliniat luarea unor decizii importante, în cursul acestui an, cum ar fi adoptarea pachetului de legi privind energia. Ponta a mai reliefat dezideratul Guvernului de a avea un management performant în companii, o competiţie corectă, exprimându-şi totodată şi sprijinul pentru investiţii în energie.

“Aceasta înseamnă nu doar eficienţă, nu doar megawaţi pe care îi numărăm la producţia naţională, ci înseamnă protecţia mediului, înseamnă energie curată, proiecte pornite de la zero şi nu doar modernizări la ceea ce s-a făcut în România în perioada anilor ’60 sau ’70. Astăzi am vrut prin acest eveniment să dăm un semnal foarte clar că decizia noastră este de a avea o piaţă deschisă, o piaţă competitivă şi un regim legislativ şi administrativ care va încuraja în continuare investiţiile în energie”, a mai spus Ponta.

Premierul a arătat că orice guvern al României are obligaţia de a-i sprijini pe investitorii care nu-şi retrag profitul din ţară.

“Orice guvern al României, indiferent cine este prim-ministru, trebuie să sprijine adevăraţii investitori, trebuie să sprijine companiile care au venit, care rămân în România şi mai ales care se gândesc la viitor”, a susţinut Ponta, asigurând OMV de sprijin şi în viitor, dată fiind nevoia României de resurse energetice.

El a recunoscut că uneori este înclinat să critice compania Petrom mai ales când scumpeşte benzina sau motorina, dar realizează contribuţia însemnată a acesteia la bugetul ţării.

“Sigur, ca orice om politic, sunt înclinat să critic Petrom când se măreşte preţul la benzină sau motorină. Este foarte simplu şi pot să obţin aplauze efemere, dar de fiecare dată mă opresc aducându-mi aminte că Petrom înseamnă cel mai mare contribuabil la bugetul României şi pot să calculez câte şcoli, câte spitale, câte salarii se plătesc din contribuţiile pe care Petrom le aduce la bugetul României. Mă gândesc de fiecare dată că 25.000 de familii din România au un venit pentru că un membru al familiei lucrează la Petrom, mă gândesc la ce înseamnă nu doar Petrom, orice mare investitor care nu îşi ia profitul spre ţara de origine, ci continuă să-l investească în România. (…) Cu riscul de a mai pierde nişte voturi vreau să mulţumesc Petrom”, a mai declarat Ponta.

La ceremonia de la Brazi au luat parte şi comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger, ambasadorul american la Bucureşti, Mark Gitenstein, precum şi vicepreşedinte Băncii Europene pentru Investiţii, Mihai Tănăsescu.

Investitorul Petrom susţine că centrala are o eficienţă înaltă, în sensul că foloseşte jumătate din cantitatea de gaz pe care o utilizează orice altă centrală pe gaze din România, pentru a genera aceeaşi cantitate de electricitate. O altă caracteristică tehnică se referă la emisiile reduse de CO2: centrala de la Brazi produce electricitate

Cele mai citite

Un șef al Poliției de Frontieră Galați ar fi implicat într-un scandal sexual cu o adolescentă de 14 ani

Un șef al Poliției de Frontieră Galați ar putea fi implicat într-un scandal sexual în care apare o adolescentă. Autoritățile au declanșat o anchetă...

Evenimente de Noaptea Muzeelor

Evenimentul Noaptea Muzeelor, aflat la a XX-a ediţie, se va desfăşura în România pe tot parcursul zilei de astăzi.La eveniment şi-au anunţat participarea muzee,...

O rachetă rusească a rănit doi copii și trei adulți la Harkov

Doi copii şi trei adulţi au fost răniţi într-un atac aerian asupra oraşului Harkov. O rachetă lansată de ruşi a lovit o zonă rezidenţială....
Ultima oră
Pe aceeași temă