13.5 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăSportPDL cere UDMR să tempereze puseurile naţionaliste

PDL cere UDMR să tempereze puseurile naţionaliste

Liderul PDL Covasna, Codruţ Opaiţ, consideră că UDMR ar trebui să încerce cu toate mijloacele, mai ales că acum se află la guvernare, să tempereze “puseurile naţionaliste”, relatează Mediafax.

Preşedintele PDL Covasna a susţinut că puseurile naţionaliste care apar în fiecare an în luna martie, “înveninează” relaţiile între etnii.

“În fiecare an, puseurile naţionaliste se manifestă în luna martie, în general în judeţele Covasna şi Harghita. În restul anului sunt mai puţine astfel de manifestări. (…) Toate aceste puseuri din luna martie înveninează relaţiile între cele două etnii şi, chiar dacă ne-am obişnuit cu ele, de fiecare dată produc un frison de neplăcere şi de disconfort pentru locuitorii zonei”, a spus Opaiţ.

Preşedintele PDL Covasna a menţionat, în acest context, că anul acesta astfel de evenimente, care au ieşit din atmosfera obişnuitului şi a normalului, în sensul că prezenţa destul de mare a unor persoane “foarte agitate şi turbulente” a dat o conotaţie negativă întregii desfăşurări a evenimentului, au avut loc la Târgu Mureş în 10 martie.

“Am înţeles de la UDMR că nu au fost organizatori, însă prezenţa anumitor lideri acolo – e clar că UDMR a avut o legătură cu desfăşurarea evenimentului. (…) UDMR, mai ales că se află la guvernare şi are o responsabilitate în materie de guvernare, ar trebui să încerce cu toate mijloacele să tempereze puseurile naţionaliste. Chiar dacă are nişte obiective, pe acestea dacă vrea să le atingă, s-o facă în Parlament, prin dialog, dar fără agitaţie”, a spus Opaiţ.

În 10 martie, aproximativ 4.000 de persoane au participat la comemorarea secuilor ucişi în 1854, organizată la Târgu Mureş de Consiliul Naţional Secuiesc (CNS), prin Asociaţia Siculitas. CNS a cerut autonomia Ţinutului Secuiesc, dar şi începerea unui dialog cu noul guvern privind statutul regiunii.

Participanţii au ascultat discursuri timp de aproximativ trei ore şi jumătate, în faţa Monumentului Secuilor Martiri, după care preşedintele CNS, Izsak Balazs, i-a îndemnat pe manifestanţi să se deplaseze pe trotuar spre centrul oraşului. Participanţii au pornit în marş strigând “Hungaria”, “Să piară Trianonul” şi “Autonomia”.

În timpul manifestaţiei, mai multe persoane îmbrăcate în tricouri cu însemnele organizaţiei “64 de Comitate” (HVIM) s-au certat şi îmbrâncit cu jandarmii, la un moment dat aruncându-se cu petarde.

Cele mai citite

Vlad Dascălu, campion european la mountain bike în 2023, a fost suspendat

Sportivul român Vlad Dascălu, campion european la mountain bike în 2023, a fost suspendat pe o perioadă de 17 luni de Tribunalul Antidoping al...

Israelul face un abuz grav asupra Associated Press: i-a închis transmisiunea în direct a acesteia pe tema evenimentelor din Fâşia Gaza

Associated Press a anunţat că oficiali israelieni au confiscat o cameră video şi echipament de emisie aparţinând agenţiei de presă şi au închis transmisiunea...

Alina Gorghiu salută că magistratul Ioana Ancuţa Popoviciu, din dosarul privind accidentul din localitatea 2 Mai, va fi transferată

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a salutat faptul că magistratul Ioana Ancuţa Popoviciu, care avea în soluţionare la Judecătoria Mangalia dosarul privind accidentul din localitatea...
Ultima oră
Pe aceeași temă