20.7 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024
AcasăSportPartidul DupLicităţii

Partidul DupLicităţii

Prin diferite tertipuri, nici unul dintre dosarele de corupţie ale PDL nu a primit undă verde de la deputaţi. Cel mai recent este cazul Ridzi, fostul ministru scăpând de extinderea urmăririi penale.

 

La doar câteva ore după ce preşedintele Traian Băsescu le-a transmis „un ultim apel” de a da un vot „în favoarea justiţiei” în cazul dosarelor blocate, parlamentarii PDL au făcut exact opusul. Adică au ascultat-o pe Monica Iacob Ridzi, care le-a cerut să nu facă din ea „exemplul demonstrării voinţei de luptă împotriva marii corupţii”, şi au respins cele două cereri ale procurorilor referitoare la aprobarea unei percheziţii informatice şi la extinderea urmăririi penale. Profitând că pentru astfel de solicitări votul este secret, cu bile, mulţi dintre cei 155 de parlamentari ai puterii prezenţi (dintr-un total de 179) s-au pronunţat în favoarea fostei şefe de la Tineret. Cererea Parchetului privind percheziţia informatică a primit 109 voturi „pentru” şi 100 „împotrivă”, iar solicitarea referitoare la extinderea urmăririi penale a înregistrat doar 99 voturi „pentru” şi 109 „contra”. Aceasta, în condiţiile în care Ridzi este acuzată de abuz în serviciu, fals şi uz de fals.

Cazul Păsat

Odată respinse cererile procurorilor în cazul Ridzi, după aproape zece luni de tergiversări, mai rămâne blocat în Parlament dosarul deputatului PDL de Giurgiu Dan Păsat. Procurorii anticorupţie l-au acuzat pe acesta de şantaj (pentru că s-ar fi folosit de poziţia sa pentru a obţine beneficii necuvenite din contracte încheiate cu primării de pe raza judeţului Giurgiu), iar Ministerul Justiţiei a cerut Camerei Deputaţilor, pe 4 noiembrie, încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a lui Păsat. Deşi a trecut mai bine de o lună de atunci, solicitarea MJ zace încă la Comisia juridică a Camerei, comisie condusă de democrat-liberalul Daniel Buda.

Totuşi, liderul grupului PDL din Cameră, Mircea Toader, crede că deputaţii îl vor trata pe Păsat faţă de Monica Ridzi. „La Păsat e altceva. Cred că votul va fi pentru trimiterea în judecată. La Ridzi e posibil ca într-adevăr unii colegi să fi devenit emoţionali şi să se fi gândit că e deja cercetată, acum e bolnavă, a şi născut…”, a comentat Toader pentru RL. Schema tergiversării a fost aplicată cu succes de pedelişti şi în cazul Elenei Udrea. Comisia parlamentară de anchetă a cerut începerea urmăririi penale a ministrului Turismului pentru încălcarea Legii răspunderii ministeriale, iar raportul a fost aprobat de plenul Camerei, în octombrie 2009.

Raportul a fost trimis apoi aceleiaşi Comisii juridice conduse de Daniel Buda (PDL), comisie care a amânat luarea vreunei decizii până când procurorii au dispus neînceperea urmăririi penale a Elenei Udrea. Doar că au dat NUP pentru fapte cu care nu fuseseră sesizaţi, întrucât nu se încheiase încă procedura parlamentară. NUP-ul, ajuns la Parlament pe 21 decembrie 2009, a fost pus pe ordinea zi a Biroului Permanent abia pe 3 februarie. Dacă parlamentarii PDL s-au întrecut după votul de marţi seară să găsească scuze, explicaţii şi vinovăţii, europarlamentarul Monica Macovei a arătat că s-ar impune excluderea din partid a lui Ridzi, sancţionarea celor vinovaţi de blocarea anchetei şi, eventual, reluarea votului. „În toţi aceşti ultimi ani, PSD, PC, UDMR şi PNL au fraternizat, public sau subteran, pentru apărarea propriilor inculpaţi. (…) Pot spune că o parte din PDL, prin votul de ieri (marţi – n.r.), s-a alăturat acestei familii”, a concluzionat fostul ministru.

Mircea Toader o contrazice pe Macovei, cu toate că admite că votul pedeliştilor aduce prejudicii de imagine. „Cum să o excludem ? Dacă se dovedeşte că e nevinovată cine o reabilitează ? Oricum nu se poate compara cazul Ridzi cu Năstase, în care pesediştii au sărit la microfon să-l apere rând pe rând. La noi votul a fost strâns, dar fiind secret nu putem şti cine a votat împotrivă; poate au fost chiar opoziţia”, adaugă Toader.

Cele mai citite

Emblema Dogecoin, câinele Kabosu, a murit

Kabosu, câinele japonez din rasa Shiba Inu cunoscut pentru faimoasa sa fotografie devenită „meme” și care a inspirat logo-ul criptomonedei „Dogecoin”, a murit vineri...

Un nou sondaj Eurobarometru reflectă opiniile și așteptările cetățenilor UE înainte de alegerile europene

Cel mai recent sondaj Eurobarometru standard arată că europenii doresc ca UE să fie mai puternică și mai independentă. “În special, peste trei sferturi dintre...

Nicolae Ciucă, despre valorile partidului PNL: “Nu s-a schimbat nimic”

La lansarea candidaţilor liberali din judeţul Argeş, preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat vineri că, deși valorile tradiţionale ale partidului au rămas neschimbate, contextul...
Ultima oră
Pe aceeași temă