22.4 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSportNoul membru CNA, Florin Gabrea, NEAGĂ starea de INCOMPATIBILITATE cu funcţia din...

Noul membru CNA, Florin Gabrea, NEAGĂ starea de INCOMPATIBILITATE cu funcţia din Consiliu

Unul dintre noii membri ai CNA Florin Gabrea este asociat unic al unei firme care are ca obiect de activitate “producţia de filme cinematografice şi video”, aflată în lichidare, informează Mediafax.

Acesta, însă, a declarat, joi, pentru Mediafax, că nu este incompatibil cu noua sa funcţie în Consiliu.

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a organizat, joi, o conferinţă de presă, pentru a “se prezenta” publicului în noua formulă, care cuprinde patru noi membri: Laura Georgescu, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda şi Florin Gabrea. Cu toate acestea, Florin Gabrea nu a participat la conferinţa de presă, nefiind precizat oficial motivul absenţei sale.

Florin Gabrea nu a participat nici la şedinţa CNA care a urmat conferinţei de presă, care a fost prima şedinţă a Consiliului în noua sa formulă, din care mai fac parte: Laura Corina Georgescu, Viorel Vasile Buda, Răsvan Popescu, Lorand Turos, Maria Monica Gubernat, Narcisa Iorga, Cristina Trepcea, Christian Mititelu, Mihai Mălaimare şi Valentin-Alexandru Jucan.

Citeşte şi Viorel Vasile Buda, ales vicepreşedinte al CNA

Totuşi, Florin Gabrea a fost prezent la şedinţele CNA din 28 decembrie şi 8 ianuarie, în care a votat pentru desemnarea preşedintelui CNA (Laura Georgescu), respectiv a vicepreşedintelui Consiliului (Viorel Vasile Buda).

Florin Gabrea a fost numit membru în CNA în data de 30 octombrie, de plenul reunit al Senatului şi Camerei Deputaţilor, el fiind propus pentru această funcţie de Preşedinţia României. În aceeaşi zi, Parlamentul i-a votat membri titulari ai CNA şi pe Viorel Vasile Buda (susţinut de PNL), Lorand Turos (UDMR), Maria Monica Gubernat (PSD), Răsvan Popescu (PSD) şi Laura Corina Georgescu (Guvern-PSD). Durata mandatelor acestora este de şase ani.

Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, Florin Gabrea este asociat unic la firma Argus Film SRL, care are ca obiect de activitate “producţia de filme cinematografice şi video”. Florin Gabrea este şi administrator al firmei Argus Film SRL, durata mandatului său fiind “neprecizată”.

Filrma Argus Film SRL a fost înregistrată la Registrul Comerţului în 17 aprilie 2003 şi este în prezent în “lichidare”, potrivit datelor de la Registrul Comerţului. Data ultimei înregistrari în Registrul Comerţului cu privire la această funcţie este 14 noiembrie 2012.

Contactat joi, 10 ianuarie, de Mediafax şi întrebat de ce nu a participat la conferinţa de presă de prezentare a noilor membri ai CNA şi de ce nu a participat la prima şedinţă a CNA în noua formulă, Florin Gabrea a spus că nu poate vorbi, pentru că se află într-un loc care nu îi permite acest lucru.

Întrebat dacă este în vreun fel incompatibil cu noua funcţie de membru al CNA, asimilată celei de secretar de stat, Florin Gabrea a spus: “Nu am nicio incompatibilitate”.

Potrivit articolului 12 din Legea audiovizualului nr. 504 din 2002, membrii Consiliului au funcţie de demnitate publică asimilată funcţiei de secretar de stat. “(2) Calitatea de membru al Consiliului este incompatibilă cu funcţiile publice sau private, cu excepţia celor didactice, dacă nu dau naştere unor conflicte de interese. (3) În timpul exercitării mandatului membrii Consiliului nu pot face parte din partide sau din alte structuri politice. (4) Membrii Consiliului nu au dreptul să deţină acţiuni sau părţi sociale, direct sau indirect, la societăţi comerciale cu activităţi în domenii în care ei s-ar afla în conflict de interese cu calitatea de membru al Consiliului.

Membrii Consiliului care, în momentul numirii, se află în una dintre situaţiile prevăzute la alin. (2) – (4) au la dispoziţie un termen de cel mult 3 luni pentru renunţarea la calitatea sau la acţiunile respective, perioadă în care nu au drept de vot în cadrul Consiliului, mai spune articolul 12 din Legea audiovizualului.

“(6) În cazul nerespectării prevederilor prezentului articol persoana în cauză este demisă de drept, locul său devenind vacant, urmând să fie ocupat de supleant, la propunerea comisiilor permanente de specialitate ale Parlamentului”, se mai spune în acelaţi articol.

Florin Gabrea s-a născut în 18 aprilie 1943, iar în 1966 a absolvit Institutul de Arhitectură “Ion Mincu” din Bucureşti. El este fratele regizorului Radu Gabrea, la ale cărui filme a colaborat.

Florin Gabrea este scenograf al unor filme, lungmetraje de televiziune şi scurtmetraje, realizate în perioada 1976 – 2011. El are şi activitate ca scenograf de teatru şi ca autor şi publicist, fiind totodată membru al Uniunii Scriitorilor din România, al Uniunii Cineaştilor din România şi al Uniunii Artiştilor Plastici din România.

Pe de altă parte, Laura Georgescu, desemnată preşedinte al CNA, dar încă nevalidată de Parlament, a declarat joi, în conferinţa de presă de prezentare a CNA în noua formulă, că soţul ei, Marius Georgescu, lucrează ca editor în Televiziunea Română, precizând însă că nu se consideră într-un eventual conflict de interese.

Întrebată în conferinţa de presă dacă ea consideră că este în vreun fel incompatibilă cu noua funcţie de preşedinte al CNA, asimilată celei de ministru, având în vedere că, potrivit propriei declaraţii de avere (publicată pe site-ul Departamentului pentru Lupta Antifraudă din cadrul Guvernului României, n.r.), soţul său, Marius Georgescu, este angajat al Televiziunii Române, Laura Georgescu a răspuns: “Da, recunosc «delictul» (exprimare ironică, n.r.) de a fi soţia unui editor la programul de ştiri al Televiziunii Publice. Pornim într-un parteneriat firesc, cu mici dubii. Orice relaţie, credeţi-mă, funcţionează până la jumatea drumului. Eu vin până la jumatea drumului în faţa dumneavoastră şi aştept reciprocitate. Cum ar putea un editor care redactează ştiri să fie în conflict de interese cu funcţia asimilată rangului de ministru, dar plătită sub salariul meu de consilier superior al Guvernului României de zece ani, să vină în contradicţie cu deciziile unui organism colectiv, care înseamnă 11 membri şi primele 4 instituţii reprezentate aici?”.

Pe de altă parte, în cadrul CNA nu a mai existat o astfel de situaţie, ca soţul sau soţia unui membru al CNA, desemnat preşedinte, să fie angajat al vreunei televiziuni.

Pe 28 decembrie 2012, într-o şedinţă CNA care nu a avut un regim public şi în care voturile membrilor au fost secrete, Laura Georgescu (susţinută de Guvern – PSD) a fost aleasă preşedinte al CNA. Ea a fost singurul membru al CNA care a candidat pentru funcţia de preşedinte al Consiliului. Laura Georgescu a fost aleasă preşedinte al CNA cu nouă voturi “pentru” şi unul “împotrivă”. Propunerea va fi trimisă Parlamentului spre validare. Dacă va fi validată de plenul Parlamentului, Laura Georgescu va fi prima femeie numită preşedinte al CNA.

Pe de altă parte, în CNA au existat situaţii de incompatibilitate constatate şi asumate de membri nou numiţi. Spre exemplu, Lorand Turos, susţinut de UDMR şi numit membru al CNA de către Parlament în 28 februarie 2012, s-a aflat în stare de incompatibilitate cu noua lui funcţie, din cauză că este acţionar majoritar al postului City Radio, însă el a declarat pe 1 martie 2012, pentru MEDIAFAX, că intenţionează să renunţe la postul de radio. Acest lucru s-a şi întâmplat în termenul prevăzut de Legea audiovizualului. În prezent, deţinătoarea licenţei audiovizuale a postului City Radio este societatea Media Sat SRL, al cărei asociat unic este Balaji Istvan.

Consiliul Naţional al Audiovizualului are, în prezent, următoarea componenţă: Laura Corina Georgescu, Viorel Vasile Buda, Florin Gabrea, Răsvan Popescu, Lorand Turos, Maria Monica Gubernat, Narcisa Iorga, Cristina Trepcea, Christian Mititelu, Mihai Mălaimare şi Valentin-Alexandru Jucan.

Consiliul Naţional al Audiovizualului este unica autoritate de reglementare în domeniul programelor audiovizuale, o instituţie publică autonomă aflată sub control parlamentar. Consiliul se întruneşte, în mod curent, de două ori pe săptămână, în şedinţe publice şi este mandatat să monitorizeze radiodifuzorii şi să aplice sancţiuni în cazul în care constată încălcări ale reglementărilor în vigoare. Totodată, CNA eliberează licenţe audiovizuale.

Membrii Consiliului sunt garanţi ai interesului public şi nu reprezintă autoritatea care i-a propus. Durata mandatului membrilor Consiliului este de 6 ani, iar numirea acestora se face eşalonat, în funcţie de expirarea mandatului. În cazul în care un loc în Consiliu devine vacant înaintea expirării mandatului, acesta va fi ocupat de supleant până la expirarea mandatului iniţial de 6 ani.

Potrivit Legii audiovizualului, membrii Consiliului au funcţie de demnitate publică asimilată funcţiei de secretar de stat. Consiliul este condus de un preşedinte, asimilat funcţiei de ministru.

Cele mai citite

Iga Swiatek, campioană la Foro Italico. Poloneza a realizat „dubla” Madrid – Roma

Poloneza Iga Swiatek, liderul clasamentului mondial feminin, și-a adjudecat al 21-lea titlu al carierei, după ce s-a impus în finala turneului WTA de la...

Accident pe Dunăre. Două persoane au murit, iar alte cinci sunt date dispărute

Două persoane au fost ucise și alte cinci au fost date dispărute în urma unei coliziuni între o ambarcațiune cu motor de mici dimensiuni...

Ecuație rezolvată în Liga 1! CFR Cluj, vicecampioană, Universitatea Craiova termină pe locul 3

CFR Cluj e noua vicecampioană a României, în timp ce Universitatea Craiova a terminat pe ultima poziție a podiumului Ligii 1, după rezultatele înregistrate...
Ultima oră
Pe aceeași temă