16.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSportMarko Bela: Nu putem accepta un prag electoral de zece la sută

Marko Bela: Nu putem accepta un prag electoral de zece la sută

Liderul UDMR, vicepremierul Marko Bela, afirmă că nu poate accepta un prag electoral de zece la sută, cum ar vrea preşedintele Traian Băsescu, adăugând că astfel s-ar pierde foarte multe voturi şi că un partid cu un milion de voturi ar rata accesul în Parlament, transmite corespondentul Mediafax.

Marko Bela a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la UDMR Arad, că şeful statului este “în dezacord total” cu Uniunea privind posibilitatea impunerii unui prag electoral de zece la sută.

“Băsescu e în dezacord total cu noi. Nu numai că nu suntem de acord, dar suntem foarte împotrivă. Cinci la sută e un filtru suficient în ceea ce priveşte intrarea unor formaţiuni mai mici. Cred că nici domnul preşedinte nu a făcut o socoteală, pentru că la alegeri sunt în jur de zece milioane de voturi, iar zece la sută ar însemna ca un partid cu o susţinere de aproape un milion de voturi să rămână în afara Parlamentului, ceea ce e absurd”, a spus Marko Bela.

Liderul UDMR a adăugat că “guvernele de coaliţie sunt grele, anevoiase, dar sunt utile, fiindcă mereu se negociază, iar partidele se controlează reciproc”.

“Unde e un singur partid la putere, nu există acel control reciproc, ca între partenerii de coaliţie. Ştiu că e greu să fii capabil să lucrezi în coaliţie”, a spus preşedintele UDMR.

Marko Bela se află la Arad ca invitat la Congresul ordinar al Convenţiei Tineretului Maghiar din România, care începe vineri seară şi se termină duminică.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la B1Tv, că este un susţinător al pragului electoral de zece la sută pentru intrarea în Parlament sau a unui sistem electoral care să permită existenţa a două partide mari, care să alterneze la guvernare cu sprijinul unui partid mai mic.

“Eu sunt un partizan al pragului de zece la sută. Dar, cel mai corect, dincolo de prag, de neprag, (ar fi nevoie de – n.r.) uninominal într-un singur tur sau în două tururi. Asta va crea două mari partide care vor alterna la putere cu sprijinul unui partid mai mic, eventual. Cât timp vom sta tot în Coaliţii, nu vom avea guvernări coerente”, a spus Băsescu.

Actualul sistem electoral prevede un prag electoral de cinci la sută.

Marian Buga, marian.buga@mediafax.ro

Cele mai citite

Atacurile asupra libertății presei, la nivel mondial, s-au intensificat. Siguranța jurnaliștilor în România, motiv de îngrijorare

Atacurile politice asupra libertăţii presei, inclusiv detenţia jurnaliştilor, suprimarea instituţiilor media independente şi difuzarea pe scară largă a dezinformării s-au intensificat în mod semnificativ...

26 de avioane de război și 5 nave chineze, detectate în jurul Taiwanului

Ministerul Apărării din Taiwan a anunţat vineri că a detectat 26 de avioane şi cinci nave chineze în jurul insulei în ultimele 24 de...

Iga Swiatek şi Arina Sabalenka se vor duela în finala turneului de la Madrid

La fel ca anul trecut, finala turneului WTA 1000 de la Madrid le va pune față în față pe poloneza Iga Swiatek şi belarusa...
Ultima oră
Pe aceeași temă