22.5 C
București
joi, 30 mai 2024
AcasăSportLoviturile murdare au luat locul dezbaterilor

Loviturile murdare au luat locul dezbaterilor

» Cu cinci zile inainte de turul II, electoratul risca sa fie privat de o dezbatere intre Traian Basescu si Mircea Geoana.
» In timp ce confruntarile anuntate de TVR depind de o decizie a Parlamentului, liderul PSD a declinat invitatia lansata pentru ieri de seful statului.
» S-au inmultit in schimb "loviturile sub centura".

Televiziunea publica a anuntat, inca dinaintea publicarii rezultatelor oficiale ale primului tur de scrutin, ca va organiza doua dezbateri, astazi si vineri. Ulterior, TVR s-a razgandit si a comunicat echipelor de campanie ca pentru a putea organiza confruntarile trebuie sa se adreseze conducerii Parlamentului. Potrivit legii, Birourile Permanente ale celor doua Camere sunt abilitate sa stabileasca timpii de antena pentru candidati. Faptul este insa neobisnuit, avand in vedere ca timpii de antena se stabilesc de obicei cu televiziunea si cu radioul public la inceputul campaniei electorale, nicidecum atunci cand aceasta se apropie de final. O decizie in privinta dezbaterilor de la TVR ar putea fi luata astazi de BP ale Senatului si Camerei Deputatilor. Democrat-liberalii si candidatul sustinut de acestia au criticat insa dur atitudinea televiziunii publice. "Domnul Sassu a intrat adanc in subordinea intereselor mogulilor si ale lui Geoana", a declarat Traian Basescu, solicitand TVR sa-si mentina programul anuntat, fara sa mai astepte aprobarea Parlamentului.

Povestea unor dezbateri ratate

Dupa ce TVR si-a schimbat pozitia, presedintele Traian Basescu l-a invitat pe contracandidatul sau de la PSD, Mircea Geoana, sa se intalneasca aseara intr-o dezbatere la Parlament, lasand la latitudinea acestuia alegerea moderatorilor si a televiziunilor care sa transmita evenimentul. "Romanii trebuie sa vada punctele de vedere ale celor doi candidati pentru a sti cum sa-si orienteze optiunea pe 6 decembrie. In caz contrar, cred ca Mircea Geoana poate primi o singura eticheta: las", a spus Basescu sambata, cand a lansat invitatia. Actualul sef al statului a trecut in revista si cateva dintre intrebarile la care ar trebui sa raspunda, in opinia sa, liderul PSD. "Mircea Geoana are de raspuns la multe intrebari. Una foarte urgenta este daca ne va asigura linistea asa cum a asigurat-o Sorin Ovidiu Vantu celor 350.000 de pagubiti de la FNI. Poate are alte metode de asigurat linistea, in afara de cele pe care le-a invatat de la creatorul sau, Sorin Ovidiu Vantu. Ar trebui sa raspunda si la o intrebare legata de opiniile noului creator de program economic, domnul Patriciu (…). Poate ne spune ce a stabilit bun pentru tara la Moscova. Iata cateva intrebari care, sunt convins, framanta opinia publica", a mai spus  Basescu.
Liderul PSD a declinat insa invitatia, motivand ca are alt program. "Maine (duminica – n.r.) sunt la Targu Mures, luni suntem la Ploiesti, avem o intalnire si cu viitorul prim-ministru, domnul Klaus Iohannis", a aratat Mircea Geoana. El si-a exprimat, in schimb, disponibilitatea de a participa miercuri la o dezbatere pe formatul celei din primul tur. Ideea unei singure dezbateri a fost intarita ieri si de purtatorul de cuvant al PSD, Bogdan Niculescu Duvaz. Acesta a adaugat insa ca "prima dezbatere a fost asa cum a vrut Traian Basescu" (organizata de Institutul pentru Politici Publice la Palatul Parlamentului, si nu la TVR) si ca "urmatoarea va fi de comun acord". "In ceea ce priveste dezbaterea la care tot face apel presedintele, nu l-ati mai vazut in ultimul timp pe Traian Basescu in public si in mitinguri. Lipsa mitingurilor exprima o anumita emotie a prezentei in public a domnului Traian Basescu", a comentat, in schimb, Duvaz. El l-a acuzat totodata pe presedinte ca ar fi investit in campania sa 175 milioane de euro, adica de 50 de ori suma legala. Replica a venit de la purtatorul de cuvant al lui Traian Basescu, deputatul Sever Voinescu. Acesta a catalogat suma avansata de Duvaz "o calomnie si o minciuna ordinara".

Filmulete, note "secrete" si procese
In razboiul pentru Palatul Cotroceni, locul dezbaterilor a fost luat insa de "loviturile sub centura". Prima a imbracat forma unui filmulet in care Traian Basescu este infatisat lovind un copil la o manifestare electorala din 2004, la Ploiesti. Inregistrarea a fost facuta publica joi seara (la o zi dupa ce vorbise de ea omul de afaceri liberal Dinu Patriciu) de cotidianul "Gardianul" si, timp de aproape trei zile, a fost difuzata fara incetare de unele posturi de televiziune. In prima faza, presedintele Traian Basescu a spus ca nu-si da seama despre ce este vorba si ca va oferi o explicatie dupa ce va viziona cu atentie filmul si se va consulta cu persoanele care i-au fost alaturi la respectivul miting. Apoi, dupa cateva ore, actualul sef al statului a precizat ca niciodata in viata sa nu a lovit vreun copil, al sau sau al altora, si a aratat ca s-a ajuns "prea departe cu campania murdara". Dupa un veritabil maraton televizat al depozitiilor martorilor, politicieni sau simpli participanti la mitingul din 2004, sambata Traian Basescu a anuntat ca va da in judecata "Gardianul" si pe Dinu Patriciu pentru "minciuna si trucarea unor filmari". In replica, omul de afaceri liberal a anuntat ca-l va actiona si el in instanta pe Traian Basescu pentru calomnie.
Aproape simultan cu difuzarea filmuletului din 2004 au aparut in cotidianul "Curentul" documente atribuite SRI potrivit carora lideri ai PSD ar fi discutat despre campania electorala si despre "impartirea" unor institutii. Conform documentelor invocate, Ion Iliescu i-ar fi spus lui Adrian Nastase sa ia legatura cu Dinu Patriciu pentru "a-l linisti in legatura cu Romgaz", Mircea Geoana ar fi zis ca "se vor supara multi" daca Oltchim este cedat lui Dan Voiculescu, precum si ca "Vantu vrea Posta si CEC". Liderii PSD au negat veridicitatea documentelor prezentate, numindu-le "intoxicare de presa si o lovitura in campanie", iar reprezentantii SRI au sustinut ca ar fi vorba de "falsuri grosolane", de "o contrafacere si o manipulare evidente".

Cele mai citite

Italia nu vrea ca armele occidentale să fie folosite pe teritoriul Rusiei

Italia nu acceptă ca armele occidentale să fie folosite de ucraineni pentru atacuri pe teritoriul Rusiei. În plus, italienii spun că nu vor trimite...

Ce este dischinezia biliară și cum se manifestă?

Ai observat că, de câteva luni, te confrunți cu episoade inexplicabile, intermitente, de durere în partea dreaptă superioară a abdomenului? Durerea este suficient de...

Infecție cu norovirus: ce este, simptome, tratament

Infecția cu norovirus este una dintre cele mai comune probleme ce apar, la copii și adulți, deopotrivă, în special în sezonul rece. Fiind un...
Ultima oră
Pe aceeași temă