24.8 C
București
vineri, 31 mai 2024
AcasăSportIohannis: Guvernul va fi unul politic, imi rezerv dreptul de a face...

Iohannis: Guvernul va fi unul politic, imi rezerv dreptul de a face alegerea privind ministrii

Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, afirma ca viitorul Guvern va fi unul politic, insa isi rezerva dreptul de a face alegerea privind componenta Executivului, mentionand ca el are o strategie de guvernare, care va trebui "armonizata" cu partidele care il sprijina pentru a deveni premier, transmite Mediafax.

Iohannis a afirmat, luni, intr-o conferinta de presa, ca acum prioritatea o reprezinta alegerile prezidentiale, considerand ca in aceasta perioada nu pot fi suprapuse discutii legate de componenta viitorului Guvern.

"De comun acord, am stabilit ca inainte de alegeri nu vom discuta detalii legate de componenta Guvernului si nici detalii legate de programul de guvernare. Nu consideram ca in aceasta perioada pot fi suprapuse discutii legate de componenta viitorului Guvern", a spus primarul Sibiului.

Klaus Iohannis a spus ca, in cazul in care Mircea Geoana va fi ales presedinte, dupa alegeri este timp suficient pentru a discuta aceste aspecte.

"In cazul in care Mircea Geoana va fi ales – si cred ca asa va fi – aceste chestiuni vor fi discutate. Toata lumea are un concept, trebuie sa ne asezam, sa armonizam aceste concepte si sa le armonizam si intr-un timp destul de scurt. Aceste chestiuni pot fi puse la punct. Rezultatele dupa primul tur sunt cele asteptate, asa cum si toate sondajele au aratat ca acestea vor fi rezultatele", a spus Iohannis.

El a adaugat ca isi rezerva dreptul de a face alegerea privind componenta unui viitor Guvern.

"Vom avea de-a face cu un guvern politic, constituit dupa un algoritm politic. Privind persoanele care vor face parte din Guvern, imi rezerv dreptul de a face alegerea", a mentionat el.

Primarul Sibiului a spus ca, pe langa protocoalele incheiate intre partide, este nevoie si de protocoale care sa se refere strict la el.

"Acordul dintre PNL si PSD nu ma angajeaza, dar ma avatajeaza. Guvernul este construit teroretic de catre partidul /partidele care formeaza majoritatea in Parlament. Cel care va guverna este exponentul unui partid. Daca voi fi eu premier, nu sunt exponent al unui partid sau coalitie. Evident, partidele vor avea protocoale sau intelegeri politice, dar pentru a functiona aceste intelegeri trebuie sa existe protocoale si cu mine. Am semnat aceste intelegeri, cred ca sunt bune, sunt de acord cu ce scrie in ele, dar sunt necesare si protocoale care sa se refere strict la mine", a mai spus Klaus Iohannis.

Despre durata mandatului de premier, Iohannis a spus ca aceasta "este variabila, dupa cum istoria recenta a Romaniei a aratat."

"Nu mai este vorba de premier interimar pana la alegeri", a completat el.

Iohannis a adaugat ca el are o strategie de guvernare, dar ca aceasta va trebui armonizata cu partidele care il sprijina pentru a deveni premier.

Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, a anuntat, luni, ca a acceptat propunerea de a fi premier, facuta de candidatul PSD la Presedintie, Mircea Geoana, si ca a discutat telefonic cu liderii politici care sustin aceasta propunere, iar in cursul acestei zile va veni la Bucuresti, pentru o intalnire cu Geoana si Antonescu.

Cele mai citite

Se redeschide circulația pe Transalpina. Anunțul directorului general al CNAIR

Directorul general al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Cristian Pistol, a anunțat că circulația rutieră pe Transalpina se va redeschide începând...

De ce râd bucureștenii de marile proiecte?

Doar doi dintre candidații la alegerile locale din București, Gabriela Firea și Sebastian Burduja, au cutezat să anunțe proiecte majore în programele administrative. Mulți bucureșteni...

Rusia folosește rachete balistice nord-coreene în Ucraina

Un nou raport dat publicității de Pentagon relevă faptul că Rusia foloseşte rachete balistice nord-coreene în Ucraina. Raportul se bazează pe analiza unor resturi...
Ultima oră
Pe aceeași temă