6.3 C
București
duminică, 27 noiembrie 2022
AcasăSportÎn 2010, CCR a decis că pensiile speciale pot fi desființate. Cu...

În 2010, CCR a decis că pensiile speciale pot fi desființate. Cu o excepție!

În perioada în care guvernarea Boc se confrunta cu criza economică, judecătorii de la Curtea Constituțională au apreciat că statul are dreptul să taie pensiile speciale.   

Judecătorii Curții Constituționale au admis că aceste venituri pot fi eliminate în anumite condiții.

„Pensiile speciale, nefiind un privilegiu, ci fiind instituite de către legiuitor în considerarea unui anumit statut special al categoriei profesionale respective, pot fi eliminate doar dacă există o raţiune suficient de puternică spre a duce în final la diminuarea prestaţiilor sociale ale statului sub forma pensiei”, se arată în decizia CCR, publicată în Monitorul Oficial în iunie 2010. Ei explică însă că statul contribuie la pensiile speciale cu o sumă care suplimentează contribuția. „Partea contributivă a pensiei de serviciu se suportă din bugetul asigurărilor sociale de stat, pe când partea care depăşeşte acest cuantum se suportă din bugetul de stat. Acordarea acestui supliment ţine de politica statului în domeniul asigurărilor sociale şi nu se subsumează dreptului constituţional la pensie”, scrie în motivarea deciziei CCR la legea pensiilor, pentru care cabinetul Boc își asumase răspunderea în fața Parlamentului.


În aprilie 2015, fostul premier Victor Ponta a inițiat legea pensiilor militare, un act normativ susținut și votat de toate partidele parlamentare. Printre susținători s-au aflat Gabriel Oprea, atunci șeful UNPR, Mircea Dușa și Ion Mocioalcă, de la PSD, Iulian Radu Surugiu, de la PNL.

Însă, după opinia judecătorilor CC, articolul care propune eliminarea pensiilor speciale nu contravine nici principiului neretroactivităţii legii, nici articolului 20 din Constituţie, care prevede că orice persoană are dreptul la respectarea bunurilor sale: „Având în vedere însă cele două -componente ale pensiei de serviciu, precum şi faptul că a doua componentă, -adică suplimentul din partea statului, se acordă numai în măsura în care există resursele financiare necesare, suprimarea pentru viitor a acestei componente, fără afectarea părţii contributive, nu poate avea semnificaţia unei expro-prieri”,

Independența magistraților, garantată de pensie

CCR a fost însă inflexibilă în ceea ce privește pensiile magistraților, argumentând că statutul acestora cuprinde o serie de interdicții și incompatibilități care nu se regăsesc la alte categorii ce beneficiază de pensii speciale.

 „Curtea constată că statutul constituţional al magistraţilor, statut dezvoltat prin lege organică şi care cuprinde o serie de incompatibilităţi şi interdicţii, precum şi responsabilităţile şi riscurile pe care le implică exercitarea acestor profesii, impune acordarea pensiei de serviciu ca o componentă a independenţei justiţiei, garanţie a statului de drept”, au arătat judecătorii constituționali. 

Cumpără ziarul integral în format .pdf AICI!

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă