20.6 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSportGabriel Oprea, anunțuri importante după vizita în SUA

Gabriel Oprea, anunțuri importante după vizita în SUA

Vicepremierul pentru securitate naţională, Gabriel Oprea, a prezentat, duminică, concluziile vizitei oficiale desfăşurate în Statele Unite ale Americii.

„În cursul acestei săptămâni, la invitaţia FBI, am efectuat o vizită oficială în Statele Unite ale Americii, la Washington, unde am avut o serie de întâlniri cu Procurorul General al SUA, cu reprezentanții Departamentului de Justiție, ai principalelor agenţii federale de aplicare a legii, cu şeful Comunităţii de Informaţii al SUA, care îndeplineşte și funcţia de consilier principal pe probleme de informaţii al Preşedintelui Statelor Unite ale Americii, precum şi cu membri ai Senatului american.

În urma întrevederilor cu aceşti înalţi oficiali americani s-au desprins două concluzii deosebit de importante pentru România, pentru siguranţa şi securitatea fiecăruia dintre noi. Prima veste bună se referă la regimul vizelor pentru Statele Unite ale Americii, iar a doua, pe care o consider şi mai relevantă, în contextul geopolitic complicat din jurul ţării noastre, vizează sporirea garanţiilor de securitate pentru România”, a declarat Gabriel Oprea.

Vicepremierul pentru securitate a semnat împreună cu Procurorul General al SUA, Loretta Lynch, Acordul între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind intensificarea cooperării în prevenirea şi combaterea infracţiunilor grave.

Acest demers reprezintă îndeplinirea de către România a celui mai important criteriu tehnic necesar includerii în Programul Visa Waiver de liberalizare a vizelor pentru cetăţenii români.

„Un mesaj important pe care am ţinut să-l transmit atât reprezentanţilor Administraţiei americane, cât şi senatorilor americani cu care am avut întrevederi, a fost acela referitor la determinarea României de a continua demersurile pentru includerea în Programul Viza Waiver care va conduce la eliminarea vizelor pentru români. Am transmis oficialilor americani că suntem consecvenţi calendarului de îndeplinire a condiţiilor necesare atingerii acestui obiectiv, faţă de care românii au mari aşteptări”, a explicat Oprea.

Gabriel Oprea s-a întâlnit și cu directorul Comunităţii de Informaţii a SUA, domnul James Clapper. Cu această ocazie a fost reconfirmată cooperarea foarte bună dintre cele două state în special în domeniul intelligence. De altfel, Clapper a acceptat invitaţia de a efectua o vizită în România, pentru a dezvolta relaţiile bilaterale în ceea ce priveşte întărirea securităţii şi intensificarea schimbului de informaţii. 

De asemenea, ministru Afacerilor Interne a avut discuţii cu șefii FBI şi DEA, ocazie cu care s-a reconfirmat, de la cel mai înalt nivel al acestor puternice agenţii federale americane, că specialiştii români din domeniul securităţii naţionale sunt adevăraţi profesionişti cu care se cooperează foarte bine şi eficient.

Vicepremierul a subliniat că în actualul context de securitate, România are o oportunitate pentru consolidarea relațiilor cu Statelor Unite ale Americii, prin Parteneriatul Strategic dintre cele două ţări.

„Am fost onorat și mândru să aflu, în cursul discuțiilor purtate, că România, prin eforturile militare pe care le-a făcut în cadrul NATO, prin cooperarea excelentă din domeniul securităţii şi prin contribuţia din domeniul intelligence-ului, este apreciată la cel mai înalt nivel de către Administraţia americană. România este astăzi un partener solid şi un aliat de încredere al Statelor Unite ale Americii”, a punctat Oprea.

„În planul cooperării strategice s-a discutat foarte mult despre importanţa facilităţii de la Deveselu, pe care o vom operaţionaliza până la sfârşitul acestui an, acest lucru fiind o dovadă în plus a capacităţii României de a se încadra în ansamblul măsurilor de protecţie al NATO în regiune. Fiecare pas înainte pe care îl facem pe linia cooperării cu autoritățile din Statele Unite ale Americii contribuie la consolidarea Parteneriatului nostru Strategic, obiectiv de relevanţă majoră în planul stabilităţii şi al securităţii regionale”, a declarat vicepremierul.

Gabriel Oprea i-a informat deja pe premier și pe președinte de toate rezultatele întrevederilor pe care le-am avut în această săptămână cu oficialii americani.

„Consider că obiectivele vizitei mele în Statele Unite ale Americii, pe care le-am stabilit împreună cu Președintele României, domnul Klaus Iohannis și cu Primul-ministru Victor Ponta, au fost atinse. De altfel, i-am informat prompt, atât pe Preşedinte, cât şi pe Primul-ministru în legătură cu rezultatele întrevederilor pe care le-am avut în această săptămână cu oficialii americani”, a spus Oprea.

Principalele teme ale întâlnirilor au fost cele din domeniul securităţii, al consolidării statului de drept, al justiției şi al aplicării legii. 

Cele mai citite

Evenimente de Noaptea Muzeelor

Evenimentul Noaptea Muzeelor, aflat la a XX-a ediţie, se va desfăşura în România pe tot parcursul zilei de astăzi.La eveniment şi-au anunţat participarea muzee,...

Papa Francisc spune că tensiunile și dezbaterile sunt inevitabile într-o societate modernă

Argumentele și tensiunile sunt inevitabile în societatea modernă și nu ar trebui să fie ascunse sub preș, a declarat sâmbătă Papa Francisc, avertizând că...

Mai mult de 30 de ucraineni care fugeau de armată s-au înecat la granița cu Ungaria și România

Cel puțin 30 de ucraineni care fugeau de armată s-au înecat la granița cu Ungaria și România. Ei au murit în încercarea de a...
Ultima oră
Pe aceeași temă