22.9 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăSportFOTO. CONGRESUL PPE, LA BUCUREŞTI: Merkel, Barroso şi Băsescu s-au ÎNTÂLNIT la...

FOTO. CONGRESUL PPE, LA BUCUREŞTI: Merkel, Barroso şi Băsescu s-au ÎNTÂLNIT la Parlament. Vezi ce spune Băsescu despre STATELE UNITE ALE EUROPEI

România liberă vă prezintă, în format LIVE TEXT, cele mai importante momente şi declaraţii de la congresul PPE care are loc, miercuri, la Bucureşti.

20:25 – Preşedinele Traian Băsescu a vorbit despre soluţii pentru ieşirea din criză, una dintre soluţii fiind o integrare mai profundă –  Statele Unite ale Europei. Citeşte mai mult AICI.

 

20:00 – Secretarul general al PPE, Antonio Lopez, le-a mulţumit, miercuri seară, la Congresul PPE, preşedintelui PDL, Vasile Blaga, şi preşedintelui Traian Băsescu, pentru primirea făcută la Bucureşti, “spre deosebire de alţii, cărora le-a fost ruşine să se întâlnească aici şi au făcut-o la Bruxelles”. Citeşte mai mult AICI.

 

17:52 – Aproximativ 30 de persoane protestează în zona Palatului Parlamentului. Jandarmeria Capitalei a intervenit pentru a securiza zona, în condiţiile în care manifestaţia nu este autorizată. Citeşte mai mult AICI.

 

17:23 – Întâlnire Barroso – Merkel – Băsescu la Palatul Parlamentului, în cadrul Congresului PPE de la Bucureşti.

 

17:07 – Cancelarul german Angela Merkel a ajuns la Bucureşti. Merkel va rămâne doar câteva ore în România.

16:53 – Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a mulţumit, miercuri, în deschiderea secţiunii plenare a Congresului PPE, Partidului Popular European şi Comisiei Europene pentru sprijinul puternic acordat democraţiei din România în această vară, pentru contribuţia la consolidarea instituţiilor statului de drept.

“Mulţumesc PPE şi Comisiei Europene pentru sprijinul puternic acordat democraţiei României în această vară, pentru contribuţia la consolidarea instituţiilor statului de drept”, a spus Blaga.

Blaga: Mulţumesc PPE şi CE pentru sprijinul puternic acordat democraţiei României în această vară

_ _ _ _

16:37 – Preşedintele PPE, Wilfried Martens, a declarat că România şi-a găsit locul în Europa datorită eforturilor cetăţenilor români, oamenilor politici şi instituţiilor, iar această realizare nu trebuie periclitată de niciun actor politic prin atacuri la adresa valorilor europene, instituţiilor democratice.

“Sunt foarte fericit că suntem aici pentru a apăra valorile pe care le susţinem: libertatea, democraţia, statul de drept, responsabilitatea şi solidaritatea. PPE nu va tolera atacuri împotriva valorilor europene, statului democratic şi statului de drept. Toţi actorii politici trebuie să respecte competenţa instituţiilor statului”, a spus liderul PPE, în intervenţia sa la sesiunea de discursuri a Congresului PPE de la Palatul Parlamentului.

Martens: Realizarea României de a avea un loc în UE nu trebuie periclitată de niciun actor politic

_ _ _ _

16:07 – Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso a ajuns la Palatul Victoria, unde a fost primit de premierul Victor Ponta.

_ _ _ _

15:33 – Evghenia Timoşenko, fiica fostului prim-ministru al Ucrainei Iulia Timoşenko, a fost întâmpinată, miercuri, la Palatul Parlamentului, unde se desfăşoară Congresul PPE, de fiica preşedintelui Traian Băsescu, europarlamentarul PDL Elena Băsescu.

Elena Băsescu a condus-o pe Evghenia Timoşenko spre sala în care se ţine Congresul PPE.

CONGRES PPE la Bucureşti. Fiica Iuliei Timoşenko a sosit la Congres. Elena Băsescu a întâmpinat-o

_ _ _ _

15:26 – Secretarul general al PDL, Gheorghe Flutur, a declarat, miercuri, la Parlament, pentru Realitatea TV, că Alianţa România Dreaptă (ARD – PDL, PNŢCD, Forţa Civică şi Noua Republică) “va avea un cuvânt greu de spus în politica românească după 9 decembrie”.

Gheorghe Flutur a subliniat că organizarea congresului popularilor europeni la Bucureşti reprezintă o confirmare pentru PDL şi, până la urmă, pentru ARD că reprezintă o formaţiune politică puternică.

CONGRES PPE la BUCUREŞTI. Gheorghe Flutur: Sunt convins că ARD va avea un cuvânt greu de spus în politica românească după 9 decembrie

_ _ _ _

15:23 – Fostul ministru al Turismului, Elena Udrea, a declarat, miercuri, că premierului Victor Ponta i-ar fi plăcut că preşedintele Traian Băsescu să nu se întâlnească cu liderii europeni Angela Merkel şi Manuel Durao Barroso.

“Eu cred că este lămurit acest aspect. Nici nu cred că acesta a fost sensul, că s-ar încălca Constituţia şi ar fi motiv de suspendare. Domnul Ponta a şi recunosc că l-a luat gura pe dinainte. I-ar fi plăcut domnului Ponta că Traian Băsescu să nu fie lângă Angela Merkel, lângă Manuel Barroso. Asta e. Liderii europeni sunt cu Traian Băsescu”, a subliniat Udrea.

CONGRES PPE la Bucureşti. Elena Udrea: Domnului Ponta i-ar fi plăcut ca Traian Băsescu să NU se întâlnească cu Merkel şi Barroso. Asta e. Liderii europeni sunt cu Băsescu

_ _ _ _

14:40 – Vicepreşedintele UDMR, Laszlo Borbely, a declarat, miercuri, că Congresul Partidului Popular European reprezintă un eveniment important în istoria României şi că trebuie să respectăm semnificaţia acestui moment.

“Este un congres istoric, haideţi să respectăm semnificaţia acestui moment, nu este important doar pentru PDL sau UDMR”, a spus Borbely într-o emisiune la postul Realitatea TV.

CONGRES PPE la Bucureşti. Laszlo Borbely: Congresul este un eveniment istoric pentru România

_ _ _ _

14:36 – Vicepreşedinte PDL, Anca Boagiu, a declarat, miercuri, la Parlament, pentru Realitatea TV, că în cadrul Congresului PPE va fi promovată ideea de Europă competitivă. Ea a făcut referire la tratatul fiscal european.

“Nu poţi să separi statele nou intrare (în UE, n. red.) de cele vechi intrate.(…). Cancelarul german Angela Merkel a avut această idee a separării şi după discuţii cu aceasta s-a stabilit ca toate statele care vor să semneze pactul (tratatul fiscal) să îl semneze chiar dacă nu sunt state membre”.

CONGRES PPE la Bucureşti. Anca Boagiu: Promovăm o Europă competitivă. Nu putem separa statele nou intrare în UE de cele vechi

_ _ _ _

14:16 – Mihai Răzvan Ungureanu a explicat, tot miercuri, că prezenţa preşedintelui Băsescu la Congresul PPE “este legitimă constituţional”, arătând că, dacă congresul socialiştilor europeni s-ar fi ţinut la Bucureşti şi şeful statului ar fi fost invitat să ţină un cuvânt de bun venit, ar fi făcut aceasta, potrivit Mediafax.

Ungureanu a fost întrebat dacă prezenţa lui Traian Băsescu la Congresul PPE, care se desfăşoară la Bucureşti, ar fi un motiv de suspendare a şefului statului. “Nu. Câtuşi de puţin. Prezenţa preşedintelui este legitimă constituţional şi este o chestiune pe care Curtea Constituţională a tranşat-o, are capacitatea deplină de reprezentare a României. Şi este, dacă doriţi, şi o problemă de protocol”, a răspuns Mihai Răzvan Ungureanu.

CONGRES PPE la Bucureşti. Ungureanu: Prezenţa preşedintelui la congres este legitimă constituţional

13:54 – Europarlamentarul Laszlo Tokes, prezent, miercuri, la Congresul PPE, a declarat că “toată problematica minoritară, a regiunilor dezavantajate locuite de minoritari (…), ar trebui să fie cuprinsă în politica de coeziune a Europei unite”.

Tokes a explicat că în opinia sa este nevoie de un sistem de federalism în România

CONGRES PPE la Bucureşti. Tokes: Este nevoie de un sistem de federalism în România

13:51 – Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, miercuri, că participarea preşedintelui Traian Băsescu la Congresul PPE nu este un motiv de suspendare din funcţie a şefului statului şi a subliniat că şi premierul Victor Ponta, preşedinte al PSD, ştie acest lucru.

Întrebat în legătură cu declaraţiile lui Victor Ponta potrivit cărora participarea lui Traian Băsescu la Congresul PPE ar fi un motiv de suspendare din funcţie, Blaga a răspuns: “Nu, şi o ştie şi domnul Ponta. Aici participă şefi de stat şi de guverne.”

Blaga: Participarea lui Băsescu la Congresul PPE nu este motiv de suspendare, şi Ponta ştie asta

_ _ _ _

13:34 – Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a comentat, miercuri, protestul lui Ioan Ghişe faţă de Congresul PPE la Bucureşti. Antonescu a spus că este cu sufletul alături de senatorul Ioan Ghişe şi s-ar alătura protestului acestuia, pe care îl consideră unul european, însă nu-i permite funcţia de preşedinte al Senatului pe care o deţine.

Antonescu a fost întrebat cum vede acţiunea senatorului PNL, Ioan Ghişe, care a ales să protesteze la reuniunea PPE de la Palatul Parlamentului.

Antonescu: Sunt cu sufletul lângă Ghişe, m-aş alătura protestului lui, dar nu-mi permite funcţia

_ _ _ _

13:12 – Preşedintele Partidului Forţa Civică, Mihai Răzvan Ungureanu, a declarat, miercuri, că partidul pe care îl conduce a început demersurile de aderare la Partidul Popular European (PPE).

“Am început demersurile de aderare la PPE. Sunt vizite reciproce, proceduri, o tehnică destul de complicată, dosarul de aderare la PPE a fost acceptat”, a confirmat Ungureanu la postul de televiziunea Realitatea TV.

CONGRES PPE la Bucureşti. Ungureanu: Dosarul de aderare la PPE a Partidului Forţa Civică a fost acceptat

_ _ _ _

12:26 – Premierul Victor Ponta consideră că adversarii politici de la PDL ar putea discuta şi despre aderarea României la spaţiul Schengen cu prim-miniştrii care participă la congresul Partidului Popular European (PPE), astfel încât dreptul ţării de accedere la acest spaţiu să fie recunoscut.

Ponta a adăugat că principala temă a discuţiei pe care o va avea, miercuri, cu şeful CE va fi rezolvarea problemelor legate de absorbţia fondurilor europene şi a apreciat din nou că preşedintele Traian Băsescu ar fi trebuit să-i “urecheze” pe această temă pe foştii miniştrii PDL.

Premierul Victor Ponta va avea, miercuri, la sediul Guvernului, o întrevedere cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, oficialul european fiind prezent la Bucureşti pentru a participa la Congresul Partidului Popular European (PPE).

CONGRES PPE la Bucureşti. Ponta: PDL ar putea discuta cu liderii PPE şi despre aderarea României la Schengen

_ _ _ _

12:11 – Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, că nu România a fost sancţionată de liderii europeni, ci doar cei care au făcut rău ţării.

CONGRES PPE la Bucureşti. Blaga: Nu România a fost sancţionată, ci doar cei care au făcut rău ţării

_ _ _ _

12:05 – Prim-vicepreşedintele PDL Cristian Preda a declarat, pentru RFI, despre congresul PPE si mitingul USL, că poţi să fii prieten cu Angela Merkel sau poţi să fii prieten cu Gigi Becali.

Cristian Preda, despre congresul PPE si mitingul USL: Poţi să fii prieten cu Angela Merkel sau poţi să fii prieten cu Becali

_ _ _ _

12:00 – O femeie din staff-ul tehnic al PPE a leşinat, miercuri, în timpul lucrărilor Congresului Popularilor Europeni de la Bucureşti, transmite Realitatea TV.

_ _ _ _

 

11:58 – Cancelarul german Angela Merkel este aşteptată să ajungă la Congresul PPE de la Bucureşti în cursul după-amiezii de miercuri.

_ _ _ _

11:18 – Vicepreşedintele PDL Sulfina Barbu a comentat protestul lui Ioan Ghişe: “O iau ca pe un gest prin care încearcă să îşi rezolve o problemă personală”.

În opinia liderului democrat-liberal, dezvoltarea regională şi locurile de muncă pentru tineri se află printre priorităţile noului program PPE.

CONGRES PPE la BUCUREŞTI. Sulfina Barbu: Este un gest de încredere al popularilor europeni de a veni aici pentru un congres istoric

Sulfina Barbu, despre cina cu liderii PPE: Oaspeţilor le-au plăcut sarmalele, dar şi mititeii

_ _ _ _

11:07 – La congresul PPE este prezent şi senatorul PNL Ioan Ghişe. Ghişe se află la Palatul Parlamentului, unde are loc Congresul Popularilor Europeni, în semn de protest.

În opinia lui Ghişe, liderii europeni prezenţi la Bucureşti sfidează poporul român.

Ghişe, protest la Congresul Partidului Popular European: Liderii europeni sfidează poporul român

_ _ _ _

10:56 – Liderul grupului PPE din Parlamentul European, Joseph Daul, a afirmat, în deschiderea lucrărilor Congresului de la Palatul Parlamentului, că familia sa politică a fost întotdeauna motorul integrării europene.

“Familia noastră este cea a reformei, a creşterii economice şi a responsabilităţii. Noi am fost întotdeauna motorul integrării europene”, a afirmat Daul.

Daul: PPE a fost întotdeauna motorul integrării europene

_ _ _ _

10:48 – Liderul UDMR Kelemen Hunor a afirmat, în discursul de la deschiderea lucrărilor Congresului PPE, că societatea din România dă semne de oboseală pe fondul crizei economice şi crizei morale, iar alegerile parlamentare din 9 decembrie vor fi cele mai grele din ultimii 23 de ani.

“După aprecierile mele, alegerile din acest an vor fi cele mai grele din ultimii 23 de ani. Criza economică nu a trecut şi, după toate previziunile credibile, mai avem mult de lucru, nu de aşteptat, de lucru, până când putem afirma că intrăm pe un trend de creştere economică sustenabilă. Pe acest fond de criză economică şi în ţara noastră se dezvoltă o altă criză – criza morală, criza valorilor fundamentale. Sau putem spune invers, pe criza valorilor fundamentale, criza economică se agravează. Societatea noastră dă semene de oboseală, apar tendinţe politice care ne îngrijorează. Populismul şi extremismul de toate felurile parcă se dezvoltă mult mai rapid decât în perioade clame”, a afirmat liderul UDMR.

Kelemen, la PPE: România e obosită; alegerile din 9 decembrie, cele mai grele din ultimii 23 de ani

_ _ _ _

10:22 – Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, miercuri dimineaţă, la Realitatea TV, că liderii populari europeni au venit la congresul PPE în special pentru România.

În opinia lui Blaga, o întâlnire a premierului Victor Ponta cu Angela Merkel, Manuel Barroso şi Viviane Reding ar fi fost extrem de utilă pentru România.

Blaga: Când Ponta nu guvernează, inventează subterfugii

“Va trebui să vedem cum gândesc liderii europeni dezvoltarea Europei (…) Eu un obicei prost la noi că nu ne asumăm decât reuşitele”, a adăugat Blaga.

Blaga, despre lansarea candidaţilor USL concomintent cu Congresul PPE: Atâta îi duce capul, atâta fac

_ _ _

10:09 – Lucrările Congresului PPE au început, miercuri dimineaţă, la Parlament, cu discursuri de deschidere ale preşedintelui partidului, Wilfried Martens, şi liderului grupului PPE, Joseph Daul, precum şi de bun-venit ale liderilor PDL Vasile Blaga şi Theodor Stolojan şi preşedintelui UDMR, Kelemen Hunor.

“Congresul PPE de la Bucureşti are toate şansele să rămînă în istorie sub numele de Congres al celei de-a doua Unificări Europene. Pentru noi, Popularii europeni, unificarea deplină a Europei nu e o ambiţie goală. Unificarea trebuie să ducă la o Europă mai puternică, mai competitivă şi mai bună pentru cetăţenii ei. În Europa pe care o pregăteşte proiectul popular nu vor mai fi posibile şi nu vor mai fi admise derapajele bugetare, aventurile economice şi neglijarea normelor democratice”, a afirmat Blaga, în discursul său.

Lucrările Congresului popularilor europeni continuă cu un seminar despre creşterea economică şi incluziunea socială, la care vor participa comisari europeni precum Antonio Tajani – Industrie şi Antreprenoriat, Dacian Cioloş – Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Michel Barnier – Piaţă Internă şi Servicii, Johannes Hahn – Dezvoltare Regională.

Lucrările Congresului PPE au început la Palatul Parlamentului

_ _ _ _

 

9:35 – Liderii Partidului Popular European se vor afla, mircuri, la Bucureşti congresul formaţiunii, care va avea loc la palatul Parlamentului.

_ _ _

8:30 – Potrivit organizatorilor, în România vor sosi 16 şefi de stat dar şi alte personalităţi politice din Europa. Printre aceştia se numără cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, potrivit Realitatea.net.

La summit sunt aşteptaţi următorii şefi de stat şi de guvern din UE: Traian Băsescu (România, singurul preşedinte), Angela Merkel (Germania), Mariano Rajoy (Spania), Donald Tusk (Polonia), Fredrik Reinfeldt (Suedia), Jyrki Katainen (Finlanda), Viktor Orban (Ungaria), Enda Kenny (Irlanda), Valdis Dombrovskis (Letonia), Boiko Borisov (Bulgaria), Lawrence Gonzi (Malta), Andrius Kubilius (Lituania), Pedro Passos Coelho (Portugalia), Janez Jansa (Slovenia) şi Antonis Samaras (Grecia), dar şi preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.

Venirea în România a celor mai importanţi lideri europeni, Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, Herman van Rompuy, preşedintele Consiliului European, a mai multor comisari, inclusiv a Vivianei Reding, deosebit de critică faţă de România în ultima vreme, a cancelarului german Angela Merkel, pune Bucureştiul pe harta politică europeană a acestor zile. PDL, partidul gazdă al reuniunii (împreună cu UDMR), are toate motivele să se mândrească cu performanţa, dar nu trebuie uitat că România a fost aleasă ca ţară de desfăşurare a reuniunii pe când democrat-liberalii erau la putere. Între timp, aceştia au pierdut guvernarea şi au trecut şi printr-un moment delicat odată cu suspendarea lui Traian Băsescu şi un rezultat mai puţin mulţumitor la locale.

Miercuri vor lua cuvântul Jose Manuel Barroso, Angela Merkel, Herman Van Rompuy, Traian Băsescu. Alături de aceştia vor mai avea discursuri Wilfried Martens, liderul PPE din PE francezul Joseph Daul, premierul moldovean Vlad Filat, secretarul PPE Antonio Lopez-Isturiz, preşedintele APCE Jean-Claude Mignon, premierul Spaniei Mariano Rajoy, fostul preşedinte al Georgiei Mihail Saakashvili, premierul grec Antonis Samaras, vicecancelarul austriac Michael Spindelegger, premierul polonez Donald Tusk.

PPE este în acest moment cea mai influentă familie politică în Europa: are şefi de state şi guverne în 16 ţări membre UE şi în şapte ţări non-UE, preşedinţii Comisiei Europene şi Consiliului European, 13 membrii ai Comisiei Europene şi 271 de membrii ai PE.

Citeşte şi:
Ponta: Prezenţa Popularilor Europeni la Bucureşti – un avantaj pentru că se vor informa mai bine la faţa locului

Cele mai citite

INCREDIBIL. Camionul lui Ilie Bolojan, dispărut din Germania

Încruntatul Ilie Bolojan, vătaful Oradei și al județului Bihor, este de ceva vreme și un Gică Contra al celor de la guvernare, fiind...

Bacalaureat 2024. Astăzi este proba orală la Limba română

Examenul de Bacalaureat 2024 începe în ziua de luni, 17 iunie, prima probă fiind proba orală la Limba și literatura română. Peste 134.000 de candidaţi...

Nu te teme, Babasha!

La sfârșitul săptămânii trecute, cântăreții de rock alternativ Coldplay au umplut de două ori Arena Națională. Chris Martin, liderul trupei britanice, a avut inițiativa...
Ultima oră
Pe aceeași temă