24.6 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSportFormula 1Primăria Capitalei a repetat o licitație, ca să câștige vânătorul lui Dragnea....

Primăria Capitalei a repetat o licitație, ca să câștige vânătorul lui Dragnea. Firma Fitodep Viridana SRL, din Teleorman, proaspăt înființată, a pus mâna pe un pot de 23 milioane de lei | DEZVĂLUIRE

Pentru ca șeful asociației de vânători a lui Dragnea să primească 23.000.000 de lei de la Primăria București, instituția a trebuit să anuleze o licitație în curs. Dar a anulat-o ilegal, iar banii au fost mutați la o instituție subordonată. Care i-a dat banii firmei omului lui Dragnea, deși aceasta abia se înființase, printr-o licitație foarte îndoielnică.

Firma proaspăt-înființată, Fitodep Viridana SRL, din Teleorman, este deținută de către Virgil Lucian Constantin, directorul Asociației Vânătorilor și Pescarilor Sportivi „Turris” din Teleorman. Asociația de vânătoare a fost înființată de Liviu Dragnea, actualul șef al PSD, în anul 1998. Fitodep Viridana SRL a fost înființată în august 2016, cu obiectul de activitate „comerțul cu ridicata al produselor chimice”. Pe atunci patronul trudea doar pentru gospodărirea fondului de vânătoare deținut de Asociația Vânătorilor și Pescarilor Sportivi „Turris” din Teleorman.



23.000.000 de lei împotriva țânțarilor

Virgil Lucian Constantin nu prea s-a ocupat de firmă după ce a înființat-o. După vreo șase luni, firma nu avea nici un contract. Dar asta nu l-a împiedicat pe șeful vânătorilor lui Dragnea să participe la o licitație organizată de către Centrul de Protecție a Plantelor București (CPPB), instituție subordonată Primăriei București. CPPB a anunțat public, în februarie 2017, că vrea să cumpere produse agrochimice pentru deratizare și combaterea țânțarilor din București, în valoare de 23.000.000 lei.

Probabil deloc întâmplător, Fitodep Viridana SRL a depus o ofertă de fix 23.000.000 lei și a câștigat contractul de la CPPB. Un contract care ridică numeroase semne de întrebare. De exemplu, Virgil Lucian Constantin s-a dus la două depozite mari care comercializează produse agrochimice pentru a da o comandă de substanțe, dar a fost refuzat. Motivul? „A zis că vrea să cumpere produse chimice pentru că a câștigat un contract la București. Nu știa ce tip de produse vrea, ce concentrație chimică, pentru ce tip de dăunători. Absolut nimic. În asemenea condiții, am fost nevoiți să îl refuzăm”, a povestit sub protecția anonimatului un angajat al unui depozit.

Prima licitație, în sarcina Primăriei Capitalei

Dar povestea acestui contract a început cu mult înainte, pe 29 februarie 2016. Atunci, Consiliul General al Municipiului București a adoptat Hotărârea nr. 35, prin care a fost aprobat Programul unitar de igienizare, cu fonduri din bugetul PMB, pentru 2016. În baza acestei decizii, Primăria Capitalei a organizat o licitație publică pentru deratizare și combaterea țânțarilor din Capitală. Au fost depuse două oferte. Prima, din partea unei asocieri formate din firmele 3D România, Romprest Service și Allchim Co. Cealaltă ofertă a fost a firmei Coral Impex, din Ploiești.

Câteva luni mai târziu, caietul de sarcini a fost contestat la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) de către firma ploieșteană Coral Impex. Care a constatat deficiențe legate de constituirea garanției de bună execuție, asigurarea cash-flow-ului, prezentarea formularului de ofertă și durata contractului.

Contractul licitat părea “cu dedicație”

Cel mai probabil, “bubele” descoperite de firma plo-ieșteană aveau o explicație simplă: contractul se voia “cu dedicație”. În plin proces (contestat, e adevărat) de licitație, pe 31 mai 2016, Primăria Capitalei a emis adresa 3.455 prin care solicita Autorității Naționale de Achiziții Publice (ANAP) informații legate de posibilitatea efectuării deratizării și dezinsecției cu alte societăți până la finalizarea licitației.

ANAP, însă, a informat Primăria Capitalei că nu poate contracta alte firme de deratizare tocmai pentru că este o licitație în curs. În plus, CNSC a admis contestația depusă de firma Coral Impex și a obligat Primăria Capitalei să refacă caietul de sarcini al licitației. Totodată, firma Coral a făcut plângere la Curtea de Apel București pentru a obliga Primăria Capitalei să răspundă la solicitările de clarificări pentru a putea întocmi corect oferta. Și a câștigat.

Licitație începută de Sava, anulată de Firea

În cele din urmă, după contestările menționate mai sus, s-a ajuns la un termen-limită: rezultatul licitației trebuia anunțat public de Primăria Capitalei până la finalul lunii septembrie 2016. Nu s-a întâmplat asta, însă. Până pe 22 februarie 2017, când Primăria Capitalei a anunțat că s-a decis anularea licitației publice. Așadar, după exact un an de la începerea licitației de către Primăria condusă de interimarul Răzvan Sava, procedura a fost anulată de către primarul ales, Gabriela Firea. Dar Coral Impex, firma ploieșteană, a contestat și decizia de anulare a licitației la CNSC. Pe 3 aprilie a.c., Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a emis o nouă decizie, în care se menționează că Primăria Capitalei a anulat abuziv licitația.

CNSC, despre licitația lui Firea: “Abateri de la cadrul legal”

„Consiliul constată că activitatea desfășurată de autoritatea contractantă a înregistrat abateri de la cadrul legal, motiv pentru care se impune anularea raportului procedurii ce conține decizia de anulare a procedurii, comisia de evaluare urmând a continua procedura de atribuire”, se menționează în decizia CNSC. Practic, Primăria Capitalei a anulat ilegal licitația, motiv pentru care trebuie să atribuie contractul.

La această concluzie s-a ajuns după ce CNSC a constatat că „anularea prezentei proceduri datorate unui calcul eronat al comisiei de evaluare este un motiv abuziv, în condițiile în care calculul efectuat de contestator este unul corect. În plus, se mai menționează că oferta pe care contestatorul a depus-o în cadrul procedurii de atribuire demonstrează, conform documentelor întocmite pe parcursul procesului de evaluare, că îndeplinește toate condițiile impuse prin caietul de sarcini”.

Procesul în desfășurare, omul lui Dragnea ia banii

Pentru a remedia situația, CNSC a decis să desființeze decizia de anulare a procedurii și a dispus continuarea licitației cu finalizarea evaluării și, dacă este posibil, chiar cu desemnarea câștigătorului: „Astfel, autoritatea contractantă este scutită de a iniția o nouă procedură de a mai evalua ofertele și, totodată, de eventualele contestații ce pot fi depuse”. Mai mult, Consiliul a decis ca Primăria Capitalei să fie obligată la plata unei sume de 2.000 lei către contestator. Dar și să reanalizeze și să reevalueze oferta contestatorului în termen de zece zile. Nu s-a întâmplat asta, pentru că PMB a contestat decizia la Curtea de Apel.

Însă, în timp ce CNSC judeca contestația de anulare a licitației, Primăria Capitalei, prin Centrul de Protecție a Plantelor București (CPPB), a atribuit contractul de achiziționare a produselor de deratizare și combaterea țânțarilor. Știm deja cui: unei firme nou-înființate, Fitodep Viridana SRL, din Teleorman, în urma unei licitații cu un singur ofertant.

Vânătorul lui Dragnea, afacerist atipic

Patronul firmei Fitodep Viridana, Virgil Lucian Constantin, este un afacerist atipic. În ultimii 15 ani, a mai înființat două firme în Turnu Măgurele. El este și unul dintre cei doi reprezentanți ai Asociației Vânătorilor și Pescarilor Sportivi „Turris” din Teleorman. Celălalt reprezentant este Petre Pitiș, director general și președinte al firmei Tel Drum. Încrengăturile afacerilor din jurul Tel Drum ajung până la Valentin Ștefan Dragnea, fiul șefului PSD Liviu Dragnea (dar și până la cel din urmă, prin apropiați). De exemplu, cumnatul lui Petre Pitiș, Dan Liviu Barcaru, i-a cesionat firmei S&P Investment Management SRL un procent din firma Interfrigo Logistic SRL. Societatea S&P Investment Management îi are ca asociați de Dragnea jr. și Ilie Liviu Dragnea.

Vânătorul și-a cedat afacerile

Cele două firme înființate de Virgil Lucian Constantin au fost cedate altor persoane. Nici una din aceste firme nu se poate lăuda cu vreo afacere de succes sau cu venituri mai mari de câteva zeci de mii de lei anual. Una din ele se numește Vilconti SRL, cealaltă – Damir Fam SRL. Nici una nu a avut profit în ultimii ani, iar în rarele ocazii în care nu a avut pierderi a înregistrat profit foarte mic. Totuși, Virgil Lucian Constantin nu pare să o ducă prea rău. În 2012, punea gaj la bancă un apartament din sectorul 5 al Bucureștiului pentru ca Damir Fam SRL să ia un credit bancar. Mai mult, oficial, Constantin are adresa de domiciliu în același sector 5 din București.

Asociația de vânătoare, înființată de Dragnea

O investigație jurnalistică a RISE Project a scos la iveală că Asociația Vânătorilor și Pescarilor „Turris” a fost înființată de actualul șef al PSD, Liviu Dragnea. În 1998, Dragnea s-a dus la Tribunalul Teleorman, cu pașaportul diplomatic deținut în calitate de prefect al județului și, cu cinci milioane de lei vechi (500 RON), a înființat Asociația Vânătorilor și Pescarilor Sportivi “Turris” (AVPS “Turris”). În septembrie 2004, după ce a devenit pentru a doua oară președinte al Consiliului Județean Teleorman, Dragnea a predat asociația de vânătoare prietenilor din tinerețe. Unul dintre ei este Petre Pitiș, prieten vechi de familie al lui Liviu Dragnea. S-au cunoscut la mijlocul anilor ‘90, când șeful PSD își începea ascensiunea politică. Pitiș a devenit președintele asociației, iar numărul doi în organigramă i-a revenit lui Marian Fișcuci, fost coleg de liceu cu Dragnea.

În 2005, vânătorii de la “Turris” s-au mutat cu armele și echipamentele într-un nou sediu, pe Strada Chimiei din Turnu Măgurele. Aici se afla atunci sediul Tel Drum SA. Firma a fost înființată în 1998 de către Consiliul Județean Teleorman. În 2002, a fost privatizată de Liviu Dragnea, în calitate de președinte al Consiliului Județean. Privatizarea a fost adjudecată în favoarea lui Marian Fișcuci, la acel moment vicepreședinte PSD Teleorman. Același Marian Fișcuci căruia i-a predat și conducerea asociației de vânătoare doi ani mai târziu.

REACȚIE. Constantin: „E firmă nou-înființată, de unde să am contracte?“

Contactat în repetate rânduri, Virgil Constantin nu a vrut să mai vorbească despre contractul de 23.000.000 lei pe care l-a primit de la CPPB. Dar, când RL a scris în exclusivitate despre acest contract, ne-a precizat că firma pe care o patronează aproape că nu are activitate: „Dacă e firmă nou-înființată, de unde să am contracte? Eu sunt asociat unic și administrator. Nu am alți parteneri sau subcontractanți”. Despre asociația de vânătoare înființată de Dragnea Virgil Constantin a mai spus că nu mai e director acolo. Apoi a revenit asupra declarației și a menționat că nu a plecat de la asociație. „Nu mai sunt director acolo. Nu m-am suspendat. Dacă vreți, ne vedem să discutăm. Nu are nici o legătură asociația cu contractul. Eu nu sunt membru vânător. Nici nu am calitatea de vânător. Eu sunt inginer silvic. Am făcut vânătoare în facultate. Vânătoarea înseamnă și gospodărirea fondurilor de vânătoare. Nu știu cu cine vorbesc la telefon. Dacă vreți, o să vă sun când ajung în București”, a adăugat Constantin.

COINCIDENȚĂ. Doar firma omului lui Dragnea a fost admisă

În februarie 2017, Centrul de Protecție a Plantelor București anunța public că vrea să cumpere, în baza unui contract-cadru, produse agrochimice în valoare de 23 milioane lei, fără TVA, pentru dezinsecția și deratizarea spațiilor verzi din București. În anunțul de organizare a licitației, CPPB a introdus criterii minime de participare, pentru a se asigura că vor fi cât mai mulți ofertanți. De exemplu, garanția solicitată a fost de doar 0,1% din valoarea contractului, adică 23.000 lei. La capacitatea tehnică, ofertanților li s-a solicitat să facă dovada implementării și certificării sistemului de management al calității conform ISO 9001 sau echivalent și să completeze Documentul Unic de Achiziție European (DUAE), care conține informații despre firmă, reprezentantul firmei etc. Totuși, deși licitația avea criterii minime de calificare, s-au depus, în mod surprinzător, doar două oferte: una de la firmele Redoxim și cealaltă de la Fitodep Viridana. Doar una, însă, a fost admisă. Singura rămasă în cursă, deci, a și câștigat. Astfel, pe 28 martie a.c., CPPB a anunțat că a atribuit contractul firmei Fitodep Viridana SRL, care depusese o ofertă de fix 23.000.000 lei, fără TVA. Nici mai mult, nici mai puțin. Despre această licitație, RL a scris în exclusivitate.

Dan Grigore Mihail, șeful CPPB, a declarat pentru „România liberă”: „Doamne ferește! Nu a fost o licitație dată pe criteriu politic. Vă pun la dispoziție toate documentele. Habar nu aveam cine este persoana respectivă. Nici nu se pune problema să fie o licitație politică. Dacă mai erau alte firme care participau și eu îl favorizam pe el, atunci se putea interpreta în orice fel. Nu aveam de unde să știu cine este patronul firmei care a câștigat. Eu nu iau date personale. Eu vă pun la dispoziție toate documentele de licitație. Licitația a fost făcută în condiții de transparență. Acum în SEAP, dacă pun niște condiții restrictive, îmi respinge documentația. Nu am cum să controlez cine vine la licitație. Este o coincidență. Eu nu pot să opresc pe nimeni să depună oferte”.

 

Puteți citi ziarul și în format PDF aici.

 

Pe aceeași temă: 


 Comuna morților vii: TelDrum, „miruită” cu un contract de 18,3 milioane lei în Vinerea Mare: La licitație au participat șapte firme, dar șase au fost descalificate | DEZVĂLUIRE ROMÂNIA LIBERĂ 

În Vinerea Patimilor, Primăria Țigănești a anunțat public că a „miruit” compania Tel Drum cu un contract de 18,3 milioane lei pentru modernizarea drumurilor de interes local.

 

 EXCLUSIV. Vânătorul lui Dragnea a împușcat 23.000.000 lei la primăria lui Firea. O firmă înființată în august 2016 a luat, ca unic ofertant, un contract gigant la prima licitație | DEZVĂLUIRE RL 

O firmă nou înființată de către Virgil Lucian Constantin, directorul Asociației Vânătorilor și Pescarilor Sportivi „Turris” din Teleorman, a luat un contract în valoare de 23 de milioane lei de la Primăria Capitalei. Totul, în urma unei licitații cu un singur ofertant. Asociația de vânătoare a fost fondată în anul 1998 de actualul președinte al PSD, Liviu Dragnea. Din conducerea asociației face parte și Petre Pitiș, directorul general și președinte al firmei Tel Drum, controlată informal tot de către Liviu Dragnea.


 

Cele mai citite

Gazprom, pe pierdere, după 25 de ani

Guvernul de la Moscova a dat instrucţiuni Gazprom să nu plătească dividende pentru 2023, conform unui decret publicat pe site-ul companiei de stat, care...

Turbulențe puternice pe un zbor Singapore Airlines. Un pasager a murit

Un pasager a murit și 30 de persoane au fost rănite după ce un pe zbor al Singapore Airlines au fost turbulențe puternice, aruncând...

Rusia începe un exercițiu cu arme nucleare tactice

Forțele ruse au început prima etapă a exercițiilor care implică „antrenamente practice în pregătirea și utilizarea armelor nucleare non-strategice”, a anunțat marți Ministerul Apărării,...
Ultima oră
Pe aceeași temă