27 C
Bucharest
Wednesday, 31 May 2023
HomeSportFormula 1Arhiva Rl: Interviu cu Omar Hayssam din 2004. Dezvăluiri. Vezi de ce...

Arhiva Rl: Interviu cu Omar Hayssam din 2004. Dezvăluiri. Vezi de ce a ales sa fie membru PSD

Dezvăluri din 2004 – INTERVIU cu OMAR HAYSSAM înainte cu cateva luni de răpirea jurnalistilor, dar după ce  peste 100 de anchetatori, care au descins la firmele sirianului,  au fost alungaţi de un telefon primit de la preşedinţia lui Ion Iliescu, spuneau sursele noastre.
Atunci, anchetatorii au ridicat totuşi probe de la firme, dar au fost obligaţi să le returneze. Cam aşa se făcea Justiţie în 2004, cînd premier era Adrian Nastase , iar preşedinte- ION ILIESCU.
 
Articolul publicat in noiembrie 2004:
 
Hayssam Omar, romano-sirianul cotat cu o avere de circa 100 de milioane de dolari, este cercetat de Parchetul General pentru infractiuni care aduc atingere sigurantei nationale, precum si pentru multiple infractiuni economice.
 
Numele lui Omar a fost asociat cu acela al lui Genica Boerica, arestat preventiv si acuzat de alimentarea cu fonduri a unor celule teroriste.

Atât in anturajul lui Omar, cât si in cel al lui Boerica figureaza senatorul PSD Ristea Priboi.

 
Hayssam Omar este membru PSD si a putut fi vazut deseori alaturi de presedintele Ion Iliescu in turneele sale prin lumea intreaga. 

Omar si-a construit in Romania un adevarat imperiu finaciar, infiintind sute de firme, pe care le instraina dupa ce derula afaceri paguboase pentru partenerii sai si pentru stat.

 
Pagubitii sustin ca Omar se lauda cu relatiile sale sus-puse si ii ameninta cu Politia. De altfel, unul dintre fratii lui Hayssam Omar este asociat cu fiul sefului Politiei Romane, Dumitru Sorescu ( e vorba de anul 2004-nn).
 
In interviul pe care il publicăm mai jos, Omar relatează cum şi-a făcut afacerile, cine îi sunt rudele şi prietenii .

Pentru a scapa de anchetă,  Hayssam dă vina pe fratele său Mohamed.

Sinteti acuzat de spalare de bani, de subminarea sigurantei nationale, de spionaj, de alimentari cu fonduri ale unor celule teroriste. Ce-ati vorbit cu procurorii? Ce v-au intrebat?

Omar Hayssam: Eu nici nu am fost la Parchet, nici nu am fost acuzat de ceea ce spuneti dv.
Totusi, procurorii au descins la sediile firmelor familiei dv., la domiciliile dv…
Omar Hayssam: Procurorii n-au descins. Procurorii au venit si au facut o perchezitie. La mine acasa nu au gasit absolut nimic, din biroul meu nu au luat nimic. Din biroul fratelui meu, Mohamed, si de la alti asociati ai lui au luat niste acte ale unor firme, niste stampile si cam atit
.
Se spune ca s-au ridicat o multime de documente false ale unor firme-fantoma…
Omar Hayssam: De la mine de acasa si de la mine din birou nu s-a luat nimic. In acea cladire, unde sint eu, am inchiriat birouri catre alte firme. Ale fratelui meu si ale asociatilor sai. De doi ani m-am despartit de fratele meu. Afacerile noastre s-au separat.
Exista firme care se plâng ca i-ati inselat si ca, atunci cind au venit la birou sa va ceara banii, i-ati amenintat cu relatiile pe care le aveti cu presedintele Ion Ilescu, cu senatorul PSD Ristea Priboi, cu sefii de la Parchet si de la politie.
Omar Hayssam: Nu este adevarat. Eu nu am amenintat pe nimeni. Nu eu am facut afaceri cu ei, ci fratele meu Mohamed. Mohamed m-a furat si pe mine. Mi-a furat un milion de dolari si a fugit din Romania.
Câţi frati sinteti in Romania?
Omar Hayssam: Noi sintem sase frati. Unul e student in Romania, mai e Mukhles, care era elev, dar n-a mai continuat studiile si a intrat in afaceri. Si mai e Mohamed, care m-a inselat si pe mine. Si mai am un frate, Samer Omar, cu care nu vorbesc si care nu e in Romania. Acum sintem trei in Romania, ca Mohamed a fugit in Germania. Si mai e Mahmoud Kaled Omar, care nu e in Romania.
De ce a fost expulzat din Romania unchiul dv. Mohamed Farzat?
Omar Hayssam: Unchiul meu nu a fost expulzat. El a lucrat cu statul roman pina in 1989, ca reprezentat al unei firme din Arabia Saudita, apoi dupa 1989 a facut o societate mixta cu statul roman, cu Centrala de Exploatare a Lemnului, unde a exportat cherestea. El toata viata a exportat cherestea.
Se spune ca era spion…
Omar Hayssam: El n-a fost niciodata spion, el era reprezentat de firma comerciala.
Stiti prea bine ca prin firmele astea comerciale activeaza spionii.
Dar el vine si pleaca si acum din Romania. El nu a fost expulzat din Romania, e o confuzie cu altcineva. Intrebati la SRI, sa vedeti ca e o confuzie de nume. De fapt, el are si acum afaceri aici, are reprezentanta pentru tractoare de la Brasov.
Sa va citez din rapotul de avertisment pentru Romania (intocmit de Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare): “Este timpul ca apropiati ai cercurilor politice si militare din Romania sa renunte la legaturile lor cu lumea interlopa araba, reprezentata, printre altii, de Youssef Nassar, Zaher Iskandarani sau Omar Hayssam”. Cum comentati?
Omar Hayssam: Serviciile secrete ale Romaniei stiu ce fac. Eu sint de 24 de ani in Romania. Eu am venit ca student la Constructii si am ramas aici si sint roman.
Firma General Construct, a fratelui dv. Mukhles, ce afaceri a facut cu Genica Boerica, cel care a fost arestat si acuzat de spalare de bani, returnari de TVA, de alimentarea unor celule teroriste Al-Qaida?
Omar Hayssam: Va rog sa nu va luati dupa zvonuri. La aceasta firma este asociat fratele meu cu fiul sefului Politiei Romane, cu care a fost coleg de scoala. Si nu-l cunoaste pe Genica Boerica si nici eu nu-l cunosc. Este o greseala.
Echipamentele de interceptari, statii de emisie-receptie, unde le-au gasit procurorii?
Omar Hayssam: Eu nu stiu. Am avut o firma de paza si protectie Best Security. Adica el, Mahomed, si a desfiintat-o acum citeva luni. Eu nu stiu nimic pentru ca de un an nici n-am mai fost pe la el prin birou. Sintem total separati. A ramas sa ma ajute ca un frate pentru ca eu i-am dat niste bani sa-si faca afaceri. El a infiintat firma acum vreo doi ani.
 
Ristea Priboi, fost ofiţer de Securitate, fost parlamentar PSD, aadministrator într-o firmă unde sirianul era acţionar 
Ristea Priboi, senatorul PSD si fost ofiter de Securitate, ce a lucrat la dv. la firma?
Omar Hayssam: Nu a lucrat la mine la firme.
N-a lucrat la nici o firma controlata de dv.?
Omar Hayssam: Sa zic, el a fost membru in consiliul de administratie intr-o firma de stat unde eu aveam actiuni.
Cum v-ati imprietenit cu Viorel Hrebenciuc?
Omar Hayssam: Ce inseamna prietenie pentru dv.? Noi nu ne intilnim, nu sarbatorim nimic impreuna, nu avem afaceri impreuna. Noi sintem doar colegi la PSD, dar nu ne intilnim la petreceri sau la altceva.
Si nici cu presedintele Ion Iliescu nu ati fost in nici o calatorie?
Omar Hayssam: Am fost in calatorii, in tarile arabe, mai ales. Sint vicepresedintele organizatiei intreprinzatorilor din Romania si sint vicepresedintele Ligii Romane de Prietenie cu Lumea Araba.
Aveti interdictie de intrare in SUA?
Omar Hayssam : Am viza valabila pe 10 ani in SUA.
Când ati fost ultima data in SUA?
Omar Hayssam: N-am fost niciodata.
De ce? Macar asa, din curiozitate…
Omar Hayssam: N-am avut timp. Imi place mai mult in Romania decit acolo.
Cu cine sinteti prieten din PSD?
Omar hayssam: Cu nimeni. Sint coleg cu ei.
Dar de ce v-ati inscris la PSD, si nu la PRM sau in alt partid? Cine v-a fascinat din PSD?
Omar Hayssam: Nu stiu. Fiecare are o orientare. Imi plac ideile partidului.
Adica nu va place o persoana anume. Care sint ideile partidului care va fascineaza?
 
Omar Hayssam: Social-democratia si nu pot sa va spun ce imi place. E un partid de centru, nu e extrema. E de centru, pentru economia de piata si sa nu dezamageasca oamenii.
Daca tot sinteti social-democrat si va preocupa soarta oamenilor, de ce ati distrus, prin exploatare, padurile de pe Valea Nehoiului si a Trotusului, iar acum acolo sint mereu inundatii sau alunecari de teren?
Omar Hayssam: E grav ce spuneti. Exploatarile se fac numai pe ce scoate la licitatie Regia Padurilor. Taierile se fac numai pe marcaje.
Atunci, cum au ramas fara paduri aceste zone, acolo unde aveti si fabrici?
Omar Hayssam: La ora actuala noi nu taiem, noi cumparam busteni. Noi am taiat numai la cererea statului roman, ce a scos statul la vinzare. Nu e problema mea ca au ramas acolo fara paduri.
Am crezut ca e si problema dv. daca tot sinteti social-democrat.
Omar Hayssam: Nu pot eu sa spun ce sa taie, iar pentru fiecare bustean taiat avem document.
Cum ati cistigat SC Baneasa SA asa cu doar 200.000 de dolari, cind numai terenul valoreaza 10 milioane de dolari?
Omar Hayssam: Nu eu am cistigat, ci o firma siriana, iar eu nu am reprezentat firma asta siriana.
Pai, firma siriana Ogarith, care a cistigat, e asociata la firma fratelui dv. Mukhles.
Omar Hayssam: N-am semnat nimic in numele firmei si nu e problema mea ( semnatura era falsificata-nn).
Adica dv. n-ati facut nimic. Atunci ce are lumea cu dv.? Social-democrat sinteti, cu presedintele tarii va plimbati, ce se petrece?
Omar Hayssam: Probabil ca am deranjat cu afacerile pe cineva. Noi incercam sa facem bine. Aici am crescut de la 18 ani, aici am facut armata, aici am banii, aici am investit, eu sint roman.
 
 
___________

“Fortius Trading”, facuta pentru aprovizionarea unităţilor militare

MApN sustine ca nu are incheiat nici un contract privind furnizarea de combustibil cu firma SC Fortius Trading SRL.

Firma facea parte dintr-o schema gindita de Omar Hayssam pentru aprovizionarea unitatilor militare cu combustibil din Republica Moldova.

In octombrie 2003, Hayssam s-a oferit sa finanteze aceste importuri, iar printre societatile participante figura ca intermediar si Fortius Trading din Bacau.

Purtatorul de cuvint al MApN, Gelaledin Nezir, ne-a declarat ieri ca firma Fortius Trading a depus caietul de sarcini pentru a participa la licitatia deschisa pe 26 februarie 2004.

Oficialii MApN sustin ca aceeasi firma “a fost respinsa de la licitatie, intrucit n-a indeplinit cerintele”. Fortius Trading ar fi fost informata de MApN ca “oferta a fost descalificata pentru produsul combustibil lichid tip 3, intrucit nu indeplinea certificatul de calitate”.

Insa, potrivit reprezentantilor unor firme implicate in schema gindita de Hayssam, pacura ar fi venit in tara, dar la vama ar fi fost respinsa. La sfirsitul anului trecut, Vama a interceptat transporturi de combustibili de provenienta dubiosa, ce urmau sa aprovizioneze unitatile MApN. Surse judiciare sustin ca ar fi fost vorba chiar de combustibilii finantati de Omar.

In urma acestor capturi s-a declansat scandalul cu procesari ilegale la “Rafo Onesti” si au fost operate arestari pentru coruptie la virful MApN.

 
Cele mai citite

BREAKING: Salariile profesorilor cresc cu 600 lei net prin OUG, de mâine – VIDEO

Guvernul a anunțat în urmă cu puțin timp că va crește salariile profesorilor cu 1.000 de lei brut, adică 600 lei net de la...

Rusia consideră că atacul cu drone asupra Moscovei reprezintă un act terorist

Federația Rusă consideră că atacul cu drone asupra Moscovei, înregistrat pe parcursul zilei de 30 mai 2023, reprezintă un "atac terorist fără precedent". Acest punct...

Sindicatele din învățământul preuniversitar anunță că nu vor semna niciun acord cu guvernanții, chiar dacă va fi girat de Iohannis

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET”, în urma consultării organizațiilor sindicale afiliate, au decis să nu semneze niciun...
Ultima oră
Pe aceeași temă