15.4 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăSportFormula 1Fostul asociat al lui George Muhscină acuză! Șeful PNL Constanța ar fi...

Fostul asociat al lui George Muhscină acuză! Șeful PNL Constanța ar fi comis o fraudă cu fonduri europene de 500.000 euro. Liberalul respinge, în replică, acuzațiile | DEZVĂLUIRE ROMÂNIA LIBERĂ

Cristian Costea, asociat vreme de 15 ani cu șeful organizației municipale PNL Constanța, George Muhscină, în firma Plasty Prod, susține că liberalul a comis o fraudă de 500.000 de euro din fonduri europene, în urma unor contracte dubioase prin care și-a majorat artificial cifra de afaceri.   

Cristian Costea a înființat compania Plasty Prod S.A., alături de George Muhscină, în urmă cu 25 de ani, iar timp de 15 ani a fost și administratorul firmei. Acum 10 ani și-a cedat acțiunile Plasty Prod mamei și soției sale. În concluzie, Costea a fost și este foarte conectat la ce se întâmplă în companie. 

În această calitate, el susține că șeful PNL Constanța, George Muhscină, actualul administrator și acționar majoritar al Plasty Prod, a comis mai multe fapte penale, iar acum pune la cale devalizarea firmei.

Ce spune Cristian Costea: că pe 17 noiembrie 2014 Plasty Prod a încheiat un contract cu Energo Drobeta SA prin care se angaja să efectueze lucrări de reparații și modernizare a două școli din sectorul 3 al Capitalei. Doar că pe Plasty Prod n-o recomanda nimic pentru a efectua astfel de lucrări, neavând nici experiență în construcții, nici dotarea tehnică necesară și nici oameni suficienți. În fapt, Plasty Prod are ca obiect de activitate producția publicitară, potrivit lui Costea.

Așa se face că imediat a doua zi, pe 18 noiembrie 2014, Plasty Prod încheie un alt contract, Concelex SRL, -această firmă fiind și prestatorul real al lucrărilor.

Ambele contracte – redactate identic, inclusiv cu greșelile de ortografie – au avut o valoare de 600.000 de euro, în total 1,2 milioane de euro. Ambele firme, și Energo Drobeta, și Concelex, au avut în acel moment în conducere persoane apropiate lui George Muhscină, după cum arată un raport de control al ANAF, Direcția Antifraudă Constanța. 

Astfel, Plasty Prod a reușit să plimbe hârtii între firme, dar și 1,2 milioane de euro în conturi, crescându-și astfel, în mod artificial, cifra de afaceri.

Cum să pui mâna pe 500.000 de euro

Cristian Costea explică scopul ingineriei financiare puse la cale de Muhscină, cu ajutorul prietenilor săi din cele două companii. În 2013, Plasty Prod a accesat fonduri europene în valoare de 500.000 de euro pentru achiziționarea de utilaje. “UE te obligă să îndeplinești anumite criterii legate de cifra de afaceri și de numărul de angajați. Concret, dacă Muhscină nu îndeplinea aceste criterii – și fără cei 1,2 milioane de euro plimbați prin conturi nu le-ar fi îndeplinit –, ar fi fost obligat să dea banii înapoi. În plus, banii plimbați prin firmă cu ajutorul Energo Drobeta și Concelex au fost trecuți în contabilitate ca venituri, și nu drept comision, cum era corect și legal”, spune Cristian Costea.

Contactat de RL, șeful PNL Constanța, George Muhscină, a declarat că toate acuzațiile formulate de fostul său asociat sunt false. “Nu e nimic adevărat”, a precizat liberalul, fără să facă alte comentarii.

Bani pentru PNL

Cristian Costea mai spune că George Muhscină urmărește devalizarea Plasty Prod, ținta fiind banii existenți în companie. “Pentru a-și consolida poziția în partid, domnul Muhscină trebuie să demonstreze că are putere financiară, participând la scoaterea din impas a unor firme devotate partidului, cum ar fi grupul de firme Gepeto. Astfel, a pus la cale devalizarea firmei unde este acționar majoritar, Plasty Prod, prin completarea obiectului de activitate cu cel al grupului Gepeto, respectiv producerea, procesarea și desfacerea  produselor din carne”, susține fostul asociat al lui Muhscină.

“Pentru acest lucru, dar și pentru a crea aparența de legalitate a furtului banilor ce se cuvin și acționarilor minoritari, a convocat o Adunare Generală a Acționarilor (AGA), care are ca obiect tocmai aprobarea completării obiectului de activitate, care n-are, însă, nicio legătură cu activitatea Plasty Prod, respectiv producție publicitară, pe care o desfășoară exclusiv de la înființare”, mai spune Cristian Costea. Acesta crede că „e clar că se dorește furtul banilor din conturile Plasty Prod, acumulați de-a lungul timpului de către toți acționarii, și transferul lor către grupul Gepeto, doar pentru a-și consolida poziția în partid”. 

“Transferul se va face prin BBD Best Distribution, o altă firmă a lui Muhscină”, adaugă Costea. “Din 2016, o parte din distribuția produselor Gepeto a început să se deruleze prin BBD Best Distribution, firma care a luat împrumutul de 1,4 milioane de lei de la Plasty Prod și nu l-a mai rambursat. Celelalte firme prin care se făcea distribuția sunt în faliment sau lichidare: Gepeto Com SRL, Hi-Top SRL, Distribuție Dobrogea Carn RO, Euro Gepeto SA. Singura rămasă în funcțiune e Gepeto Impex SA, care e în insolvență”, precizează Cristian Costea.

BBD Best Brands Distribution a fost împrumutată, în ultimii zece ani, de Plasty Prod cu sume care au ajuns până la valoarea de 300.000 de euro. Plasty Prod deține 10% din BBD, restul fiind deținut de Gheorghe Muhscină, care este și administrator, scrie caplimpede.ro. Problema cu aceste împrumuturi este că, potrivit legii 31/1990, este interzisă „acordarea de către administrator a unui împrumut din societate către sine sau rudelor de gradul 1 și 2; de asemenea, este  interzisă „acordarea de împrumuturi administratorului” și acordarea de împrumuturi către o societate comercială unde acesta deține o cotă de cel puțin 20% din valoarea capitalului subscris”.

Grupul de firme Gepeto aparține deputatului PNL Robert Boroianu.  


Drept la replică: Totalitatea acuzațiilor făcute de Costea a făcut obiectul unei acțiuni în instanță, respinsă ca neîntemeiată

În primul rând doresc să remarc profesionalismul jurnaliștilor de la România Liberă. Spre deosebire de alte publicații, mi-ați cerut punctul de vedere, înainte de publicarea articolului. În cele ce urmează, doresc să răspund deschis, pe rând, la fiecare dezinformare și tentativă de manipulare marca Cristian Costea, fost acționar și asociat în Plasty Prod, astfel explicând declarația mea inițială: „Nu este nimic adevărat”.

Vă rog să interpretați intervenția mea ca un răspuns direct și transparent la o tentativă de atac incalificabil la imaginea Plasty Prod și a oamenilor care depun efort pentru a promova această companie.

  1. Contractele Plasty Prod cu Energo Drobeta și Concelex au făcut obiectul a două controale ANAF-DGAF derulate imediat după ce familia Costea a primit, în mod transparent, întreaga documentație solicitată la firmă. Concluzia acestor controale a fost foarte limpede: ”nu constată încălcări ale legislației cu privire la derularea celor două contracte.
  1. O acuzație absurdă care se mi se aduce atât mie, cât și Plasty Prod este faptul că aș fi încercat să cresc artificial cifra de afaceri pentru obținerea unei finanțări europene.
    • În primul rând, Cristian Costea nu cunoaște nici măcar suma contractată cu Autoritatea de Management. Valoarea finanțării este mult mai mică.
    • În al doilea rând, neatingerea cifrei de afaceri ar fi rezultat în penalități, între 1% și 5% din valoarea finanțării. În concluzie, indiferent de cifra de afaceri, finanțarea ar fi fost obținută, condițiile (mult mai complexe) fiind respectate.  
    • În ultimul rând, menționăm că proiectul este încă în derulare, în urma controlului permanent al AM-ului cât și după verificările tuturor organismelor competente.
  2. Împrumutul acordat către BBD Best Brands Distribution este justificat de participarea firmei la un proiect imobiliar. Scopul (îndeplinit deja) a fost obținerea de profit pentru Plasty Prod și acționarii săi (inclusiv soția domnului Costea). Mai simplu spus: bunul imobil cumpărat cu ajutorul împrumutului acordat de Plasty Prod a fost vândut, generând astfel profit pentru companie și dividende pentru acționari. Mai mult decât atât, îi reamintesc lui Cristian Costea că la momentul contractării împrumutului, chiar el a fost administrator atât al Plasty Prod cât si al BBD, deci inițiator și semnatar de ambele părți.

4. Totalitatea acuzațiilor făcute de Costea a făcut obiectul unei acțiuni în instanță, respinsă ca neîntemeiată pe fond de către Tribunalul Constanța.

5. Acum vreau să lansez un mesaj foarte clar. Lăsați Plasty Prod în afara luptei politice! Intrarea mea în politică nu are absolut nimic de a face cu activitățile mele economice. Angajații companiei nu au nici o vină și nici o miză într-un război de vendetă. Devine clar faptul că interesele unor adversari converg, în așa fel încât să îmi producă prejudicii de imagine. Nu uităm faptul că inițiatorul acestei campanii negative, Cristian Costea, a fost consilier PSD între 2000-2004.

6. Plasty Prod nu are nici o legătură și nu va avea nici o legătură cu activitatea mea politică. Compania este formată dintr-o echipă de oameni serioși, care muncesc zi de zi pentru a oferi servicii și produse de calitate clienților noștri.

Nu îi murdăriți pe acești oameni cu acuze la adresa mea și la adresa companiei.

Cred că trebuie să ne gândim împreună, și dumneavoastră și cititorii dumneavoastră, la o temă clară: care este motivul pentru care Cristian Costea mă atacă pe mine și compania în care a activat atâta timp?

Cristian Costea nu este de bună credință. Dovada concludentă a acestui lucru este că el controlează (prin soția sa) două firme concurente ale Plasty Prod: Media Outpost SRL și Step Proiect SRL. Aceste două firme datorează încă din 2014 către Plasty Prod sumele de 163.334 lei, respectiv 185.351 lei, bani pe care au refuzat să-i returneze, până la acționarea dură în instanță. Este un caz clasic de ”hoțul strigă hoții”. 

Dacă fostul acționar și administrator al Plasty Prod ar fi fost atât de preocupat de situația financiară a Plasty Prod, nu credeți că atunci nu ar fi privat compania de peste 300.000 de lei, timp de cel puțin trei ani, în condițiile în care, în aceeași perioadă, primea dividende substanțiale de la companie?

Asistăm la o campanie negativă de presă, cu obiectivul de a mă discredita, atât pe mine cât și compania Plasty Prod. În această notă adaug faptul că singurul om care a prejudiciat imaginea companiei Plasty Prod, de-a lungul timpului, este chiar Cristian Costea.

Fără să răspund cu aceeași monedă, voi face tot ceea ce îmi stă în putere pentru a proteja imaginea și reputația Plasty Prod în primul rând.

Le cer scuze celor care, din păcate, trebuie să treacă prin situații de disconfort din cauza consecințelor acțiunilor declanșate de Cristian Costea, inclusiv pe fondul tolerantei mele excesive. 

În concluzie, resping cu fermitate calomniile, dezinformările și manipulările proliferate de Cristian Costea în spațiul public, fără nici un fel de considerație față de oamenii cu care a lucrat peste 20 ani în compania noastră. 

Cele mai citite

Irina Begu, calificată în turul secund la Roma, după un meci întins pe două zile

Irina Begu s-a calificat în runda a doua a turneului WTA 1.000 de la Roma, după ce a învins-o joi pe spaniola de origine...

Simona Bucura-Oprescu a discutat cu omologul spaniol despre acordarea dublei cetăţenii pentru românii din Spania

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a discutat joi, la Madrid, cu vicepremierul şi ministrul Muncii şi Economiei Sociale din Spania, Yolanda Diaz Perez, despre cooperarea...

Creditele ipotecare au crescut cu 29% în primul trimestru din 2024

Creditele ipotecare noi acordate în primele trei luni ale acestui an au totalizat aproximativ 1,1 miliarde de euro la nivel naţional, în creştere cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă