10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportFormula 1Dictatorul Erdogan i-a făcut Guvernului Tudose un cadou de 1,5 milioane de...

Dictatorul Erdogan i-a făcut Guvernului Tudose un cadou de 1,5 milioane de euro. Cum au ajuns să fie eliberate pașapoartele la mall | DEZVĂLUIRE

O companie privată din Turcia care își desfășoară activitatea în România subvenționează, la intervenția Turciei, mult lăudatul birou pentru eliberări pașapoarte deschis într-un mall din București.

Măsura nu are nicio logică economică și pune România într-o poziție vulnerabilă.

Agenția de cooperare și coordonare guvernamentală TIKA, aflată în subordinea directă a Executivului de la Ankara, și Guvernul de la București sunt parte dintr-o înțelegere economică controversată. În urma acesteia, autoritățile române au fost scutite de plata unor sume de milioane de euro în următorii ani.

„România liberă“ a consultat documente și a pus cap la cap informații publice, pentru a explica rațiunile acestui bizar cadou pe care cabinetul Tudose îl primește de la unul dintre cei mai controversați lideri europeni, președintele turc Recep Tayyip Erdogan. 

Investitorul privat turc care deține Plaza România, din București, și-a asumat pierderi de milioane de euro prin cedarea gratuită a unui spațiu comercial uriaș către statul român. În acest spațiu, aflat în mall-ul bucureș-tean, a fost înființat Serviciul Public Comunitar Pentru Eliberarea și Evidența Pașapoartelor Simple București.

Pentru cei 1.300 de metri pătrați, autoritățile române nu plătesc niciun leu.

Acest lucru a fost posibil deoarece „Proiectul Servi-ciului Comunitar pentru Eliberarea Pașapoartelor s-a realizat cu sprijinul Guvernului Republicii Turcia, Agenția de Cooperare și Coordonare Turcă, TIKA“. Această informație se regăsește scrisă, la vedere, pe două panouri atârnate în interiorul Serviciului de Eliberare Pașapoarte. Altceva nu este, însă, transparent: întrebarea la care niciuna dintre părți nu a răspuns a fost: ce oferă România în schimbul acestei scutiri de la plata chiriei Guvernului turc și investitorului privat.


 

Mobilier gratuit pentru Guvern

Subvenția anuală acordată României de către Guvernul de la Ankara – prin intermediul companiei turce care deține Plaza România – este de 1,4 milioane de euro pe an. Din informațiile deținute de „România liberă“, chiria lunară în acest mall este de 90 euro pe metrul pătrat.

Pe lângă această sumă, Executivul Tudose a beneficiat și de un sprijin direct care a depășit 100.000 de euro. Astfel, autoritățile de la Ankara s-au ocupat personal de amenajarea spațiului și de furnizarea mobilierului pentru Serviciul de -Pașapoarte București. Acesta are 23 de ghișee, fiecare dotat cu computer, aparat foto și imprimantă. Totul este digitalizat.

Tranzacția este lipsită de orice rațiune economică. Este imposibil de priceput motivul pentru care Plaza România, deținută de cel mai bogat om de afaceri turc cu afaceri în țara noastră, a renunțat la posibilitatea de a câștiga o sumă uriașă de bani din închirierea spa-țiului pe care l-a cedat gratuit statului român. La fel de stupefiant este modul în care autoritățile române au acceptat această „atenție“ oferită de Guvernul de la Ankara, -controlat de dictatorul Erdogan, prin intermediul unei companii private. O încălcare a uzanțelor -diplomatice.

Faptele…

La începutul lui iulie, o știre a inflamat opinia publică, fiind reflectată pe larg de media. La Serviciul de Eliberări Paşapoarte din Bucureşti sute de români au venit, de dimineaţa, pentru a-şi schimba acest document de călătorie sau pentru a obţine unul nou. Cozile s-au repetat zile la rând.
Ministrul de Interne, Carmen Dan, se afla sub presiune pentru a rezolva această situație cu impact negativ asupra Guvernului. După o lună și jumătate, Ministerul Afacerilor Interne anunța că noul sediu al Serviciului de Paşapoarte Bucureşti va fi deschis în mall-ul Plaza România „şi va prelua activitatea a trei puncte de lucru din Capitală, care vor fi închise… şi se vor elibera atât paşapoarte simple electronice, cât şi paşapoarte simple temporare.“ 

La tăiat panglici pe banii turcilor

Plaza România este unul dintre primele mall-uri deschise în România, un loc unde expun marile branduri de pe piața autohtonă. Acestea plătesc 85-90 de euro pe metrul pătrat pe lună, din informațiile „României libere“. Pentru cei 1.300 mp pe care îi ocupă, Serviciul Eliberări Pașapoarte din subordinea Ministerului de Interne ar fi trebuit să plătească, lunar, o chirie de 117.000 euro. Adică, puțin peste 1,4 milioane de euro.

Dar autoritățile române sunt scutite de plată. Interesant este că informația aceasta a apărut pentru prima dată într-un articol apărut în ziarul de limbă turcă Hayat. Titlul spunea că:  „Premierul Tudose a vizitat noua Direcție pentru Operațiuni Pașapoarte-București, deschisă cu sprijinul -TIKA – Agenţia Turcă pentru Cooperare şi Dezvoltare“ și susținea următoarele: „Din luna august, Direcția Operațiuni Pașapoarte-București a început să ofere servicii prin 23 de ghișee la Plaza România, proiect sprijinit de TIKA.

Prin acest proiect, statul român nu v-a plăti niciun ban pentru chirie. În prima zi de deschidere, pe 21 august anul curent, prim-ministrul Mihai Tudose, și prefectul Bucureștiului, Adrian Petcu, au vizitat -noul sediu pentru servicii de pașapoarte, fiind mulțumiți de -acesta. Premie-rul Tudose a spus: «Este un sediu modern. Când oamenii au de așteptat mai mult de 20-30 de minute, au locuri unde pot bea o cafea sau unde pot să servească masa. Oamenii nu vor mai aștepta sub soare, vor sta în acest loc răcoritor. Acesta este un semn de civilizație», a precizat el“.

Articolul era însoțit de trei fotografii. Una îl înfățișa pe premierul Mihai Tudose și pe prefectul de București la inaugurarea sediului din Plaza România. 

 TIKA, agenția guvernamentală turcă de influență

Entitatea care apare ca intermediar al contractului dintre Guvernul Tudose și Plaza România este TIKA. Agenția de Cooperare și Coordonare turcă are o prezentare pe site-ul Guvernului turc, tika.gov.tr. TIKA funcționează asemeni unei agenții de influență pe lângă alte state naționale. Din prezentare, aflăm că după căderea URSS, multe state din Asia Centrală și din Caucaz și-au cucerit independența. Este evocată câștigarea independenței de către Kazakhstan, Tajikistan, Uzbekistan, Azerbaijan, Kârgâzstan, „care au o memorie culturală și socială comună cu statul turc…

În anii ´90, o prioritate a țării noastre legată de chestiunea Asiei Centrale a devenit recunoașterea tinerelor țări turcice de către comunitatea internațională. Necesitatea unei organizații care să poată coordona și să pună în practică operațiuni în această regiune… a rezultat în înființarea Agenției de Cooperare și Coordonare Turce (TIKA) în 1992…

TIKA a devenit un intermediar al implementării politicii externe turcești, în special în state unde avem valori comune, precum și în alte zone și state. Ca o prelungire a eforturilor țării de a deveni un jucător important în lume, din 2000 concepția noastră privind politica externă a suferit numeroase modificări. TIKA și-a lărgit domeniul de activitate, și-a mărit numărul de birouri pe care le coordonează, de la 12 în 2002, la 33 în 2012. Astăzi, TIKA este angajată în numeroase proiecte de cooperare în 170 de state, prin cele 58 de birouri de coordonare“. TIKA operează și pe teritoriul României.

MAI: Agenția TIKA a susținut proiectul prin amenajarea spațiului

Situația bizară, în care o companie privată decide să găzduiască, fără nicio plată, Serviciul Public Comunitar Pentru Eliberarea și Evidența Pașapoartelor Simple București a fost explicată de către Ministerul român al Afacerilor Interne. Dar multe întrebări au rămas fără răspuns.

RL: Pe ce criterii s-a ales Plaza România, o locație privată, pentru funcționarea Serviciului Pentru Eliberarea Pașapoartelor? 
M.A.I.: Spațiul oferit de Plaza România pentru funcționarea Serviciului public comunitar pentru eliberarea și evidența pașapoartelor simple București este situat în partea de sud a Capitalei, asigurând astfel, împreună cu ghișeele rămase deschise în Pipera și cele din Piața Amzei, o mai bună distribuire a acestora pe teritoriu. De asemenea, a corespuns necesităților în ceea ce privește suprafața necesară și asigurarea unui acces fluent al solicitanților la ghișee.

Ce prevede contractul și care este chiria plătită de autoritățile române?
Nu există costuri pentru chirie, doar costuri pentru întreținerea spațiului. Suprafața spațiului pe care este organizată activitatea Serviciului de Pașapoarte este de 1.250 mp, la care se adaugă, la nivelul (-1), 16 mp pentru ghișeul pentru plata taxelor.

Cum vă explicați informațiile apărute în ziarul Hayat?
Din enunțul prezentat reținem că sunt corecte informațiile legate de: numărul de ghișee, faptul că nu se plătește chirie, se plătesc numai cheltuieli cu întreținerea spațiului. Agenția TIKA a susținut proiectul prin amenajarea spațiului, nu este parte în contract.

Cum este posibil ca o entitate privată – Plaza România, cu acționari privați turci – să ofere chirie gratuită autorităților române?
Spațiul este alocat serviciului în baza unui Contract de comodat, încheiat cu respectarea prevederilor legale, între Instituția Prefectului Municipiului București și Plaza România.

Cum a ajuns TIKA să sprijine Guvernul român pentru a nu plăti chirie într-o loc privat deținut de o entitate privată turcă? Nu încalcă acest aspect uzanțele diplomatice?
Agenția de cooperare guvernamentală TIKA are ca obiect de activitate susținerea proiectelor guvernamentale din întreaga lume. Sprijinul oferit de Agenția TIKA în procesul de relocare a Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea și Evidența Pașapoartelor Simple a constat într-o donație formată din mobilier și alte obiecte de inventar în baza legislației în vigoare.

Plaza România: Apreciem posibilitatea de a pierde bani

Reprezentanții companiei Anchor Grup, care deține Plaza România, au precizat pentru „România liberă“ că găzduirea, gratuită, a unui departament aflat în subordinea statului român este o oportunitate. Chiar dacă acest aspect „costă“ investitorul turc, anual, peste 1,4 milioane de euro.

„Plaza România a fost mereu o parte integrantă și importantă a comunității din București, date fiind serviciile și oportunitățile pe care le oferă familiilor și angajaților companiilor care au sediul în această zonă. Am apreciat oportunitatea de a găzdui Serviciul Pașapoarte și am răspuns pozitiv propunerii de a-l avea în mall-ul nostru pentru a oferi aceleași servicii de înaltă calitate unei comunități și mai mari, alături de partenerii noștri de la Prefectura Bucureștiului. Ne face plăcere să colaborăm cu această instituție în ce privește aducerea serviciilor pe care le pune la dispoziția comunității în spațiul modern și confortabil din Plaza România“, se arată într-un răspuns al Anchor Grup.

Plaza România și Anchor Grup precizează că nu au nicio relație cu Agenția de Cooperare și Coordonare Turcă (TIKA), și susțin că nu au intermediat legătura dintre autoritățile române și această agenție. „Pentru orice solicitări legate de sprijinul acordat de TIKA sau despre relația dintre guvernele Turciei și României, vă rugăm să vă adresați direct purtătorilor de cuvânt ai acestor entități“, se arată în răspunsul companiei care deține Plaza România.

E greu de înțeles cum grupul Anchor nu a ținut să afle ce poate însemna pancarta existentă în mall-ul pe care îl dețin și care precizează: „Proiectul Serviciului Comunitar pentru Eliberarea Pașapoartelor s-a realizat cu sprijinul Guvernului Republicii Turcia, Agenția de Cooperare și Coordonare Turcă, TIKA“.

ANCHOR. Cine este miliardarul din umbră

Plaza România este un centru comercial lansat de Anchor Grup, în 2005. Anchor Group este o companie de imobiliare extrem de activă din România, parte a grupului turc FIBA Holding. FIBA Holding este deținută de către Hüsnü M. Özyegin, unul dintre cei mai bogați oameni din Turcia. Averea sa este estimată la 3,1 miliarde de dolari.

FIBA Holding mai deține Credit Europe Bank, care are 9 milioane de clienți și active estimate la 9 miliarde de euro. Hüsnü M. Özyegin are investiții în retail, sănătate și bănci.

DIPLOMAȚIE. Meleșcanu, la ordinele lui Erdogan

Ministerul de Externe român a dat dovadă de slugărnicie într-o speță care a implicat un cetățean turc aflat pe teritoriul României. Pașaportul acestuia a fost reținut abuziv de Ministerul român al Afacerilor Externe, care s-a comportat ca un curier ce transmite și pune în aplicare o comandă venită din partea autorităților de la Ankara. MAE nu a prezentat decizia unei instanțe românești, pe baza căreia să poată reține pașaportul unui cetățean străin.

O lună mai târziu, Enes Kanter, jucătorul din NBA invitat la București pentru o serie de activități sociale și sportive, nu a fost lăsat să intre în România. România a fost singura țară unde jucătorul de baschet al echipei nord-americane Oklahoma City Thunder Enes Kanter nu a fost primit. Kanter a călătorit fără probleme în alte opt state precum Coreea, Thailanda, Indonezia și venea de la Frankfurt.

 

Citește ziarul integral în format .PDF aici !

Cele mai citite

Klaus Iohannis a semnat mai multe decrete. Un procuror a fost eliberat din funcție

Klaus Iohannis, președintele României, a semnat mai multe decrete. Iohannis a eliberat din funcție și un procuror. Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea...

De ce reconstrucția incluzivă a Romilor din Ucraina postbelică va fi o palmă pentru Putin

Acesta s-ar putea să nu pară momentul potrivit pentru a vorbi despre Romii din Ucraina. Conducerea țării se luptă să mențină sprijinul aliaților cheie....

Mihai Chirica, trimis în judecată de DIICOT! Ce acuzații i se aduc primarului municipiului Iași

Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a fost trimis în judecată de DIICOT în dosarul „Veranda”, în legătură cu emiterea ilegală a unor autorizaţii de...
Ultima oră
Pe aceeași temă