13.7 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialActivista turcă Oral Nalan rămâne în închisoare, din cauza unui procuror care...

Activista turcă Oral Nalan rămâne în închisoare, din cauza unui procuror care a contestat punerea ei în libertate chiar după pronunțarea sentinței. Interpol a retras mandatul de arestare emis pe numele activistei . Avocatul Bogdan Burdea: Legile româneşti nu sunt clare în ce priveşte statutul de refugiat politic

UPDATE: Avocatul Bogdan Burdea a declarat pentru "România liberă" că arestarea activistei turce a avut loc pentru că legile româneşti nu sunt clar in aceste situații.

"Statul de refugiat politic, pe care Oral Nalan l-a primit în Belgia, ar fi trebuit să prevaleze în fața oricăror altor notificări sau cereri, iar disputa să se rezolve încă de la Polițua de Frontieră. Ea avea documente care să ateste statutul său, deci nu ar fi trebuit arestată provizoriu. Dar legile româneşti nu sunt clare cu astfel de situații", a declarat pentru România liberă avocatul Bogdan Burdea.

Acesta a explicat că celelate state europene au respectat statutul de refugiat politic al lui Oral Nalan, aceasta călătorind fără probleme în spațiul Schengen, numai România nu.

Activista turcă a contestat la rândul său cererea de extrădare făcută de autoritățile. Avocatul Bogdan Burdea nu a dorit să comenteze acțiunea procurorilor de a se opune eliberării lui Oral Nalan.


Curtea de Apel Timişoara a decis, joi, punerea în libertate a activistei turce Oral Nalan, care are statut de refugiat în Belgia şi care a fost arestată preventiv, după ce a fost reţinută la Vama Nădlac, pentru că se afla pe o listă a Interpol, potrivit News.ro. Cu toate acestea, activista pentru drepturile omului rămâne în închisoare, deoarece un procuror a făcut recurs chiar în sala de judecată, chiar dacă nu mai exista nici un motiv de reținere, potrivit România Curată.

Bogdan Burdea, avocatul care o reprezintă pe Oral Nalan, a precizat că Interpol a șters mandatul de arestare pentru terorism din sistem. Cu toate acestea, activista pentru drepturile omului rămâne în închisoare, deoarece un procuror a declarat recurs, chiar dacă nu mai exista niciun motiv de reținere. 

“Motivul pentru care s-a dispus punerea în libertate este faptul că SecretariatuI General Interpol  – Notices and Diffusions Task Force Interpol a anunţat că a şters notiţa roşie din baza de date a Interpol deoarece nu respecta condiţiile art 2 (1) şi 3 din Constituţia Interpol. În conţinutul articolelor ce au stat la baza notiţei roşii se menţionează că este strict interzis ca Organizaţia Interpol să intervină în vreun fel în activităţi de natură politică, militară, religioasă sau cu caracter rasist – extras din adresa Biroului Naţional Interpol din 20.07.2017 către Curtea de Apel Timişoara”, a explicat avocatul Bogdan Burdea, citat de România Curată.

Magistraţii Curţii de Apel Timişoara au revocat măsura arestării provizorii în vederea extrădării dispusă faţă de Oral Nalan şi au decis punerea acesteia în libertate. Însă, activista turcă rămâne totuşi în arest întrucât procurorul a declarat apel pe loc, în sala de judecată. Apelul se va judeca la Înalta Curte, alături de contestaţia activistei faţă de decizia de luni a Curţii de apel Timişoara de a o menţine în arest.

Cauza aflată pe rol la Curtea de Apel Timișoara poate fi citită aici

Proteste în sprijinul activistei turce

Oral Nalan este membră a Uniunii Femeilor Socialiste, un grup format din militante comuniste care susține emanciparea femeilor în țări din Orientul Apropiat, iar după știrea arestării sale preluată de presă occidentală, formațiuni de extremă stângă au organizat proteste în sprijinul ei la Barcelona și la Bruxelles, potrivit PressOne.

Pe clădirile reprezentanțelor diplomatice ale României au apărut mesaje de solidaritate cu Oral Nalan scrise de membri ai unor organizații care fac parte din rețeaua marxist-leninistă Secours Rouge, scrie sursa citată.

Petiție pentru eliberarea activistei

O petiţie online pentru eliberarea activistei turce a strâns peste 1100 de semnături pe internet.

"Cerem Guvernului României eliberarea de urgenţă din arest preventiv a Doamnei Nalan Oral şi autorizarea reîntoarcerii sale în Belgia. Doamna Nalal este refugiat politic şi se află îin arest preventiv la Timişoara, închisă pe nedrept de autorităţile române, în pericol de a fi deportată în Turcia, unde are o condamnare de 30 ani, ca oponent al dictatorului Erdogan.

Nalan Oral este un activist pentru drepturile omului, militant împotriva regimului criminal al dictatorului Erdogan, care a aruncat zeci de mii de oameni nevinovaţi în închisoare în ultimul an”, arată iniţiatorii petiţiei. Petiția poate fi semnată aici.

Cine este Oral Nalan

Oral Nalan, în vârstă de 38 de ani, a fost reţinută pe 8 iulie, în jurul orei 18.00, când venea din Ungaria şi se îndrepta spre Bulgaria, împreună cu fiica sa în vârstă de 10 ani şi cu un grup de prieteni.`Vameşii români au constatat că pe numele femeii există un mandat Interpol de arestare, emis la cererea Turciei, care a condamnat-o la 30 de ani de închisoare pentru terorism.

Potrivit presei din Belgia, unde au avut loc manifestaţii de susţinere pentru Oral Nalan, activista, care studiază la o facultate de informatică din Bruxelles şi ar urma să primească cetăţenie belgiană anul viitor, este acuzată de apartenenţă la PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan).

Avocaţii activistei atrag atenţia că Poliţia de Frontieră română a confundat actul prezentat de Oral Nalan la graniţă cu un paşaport şi nu a luat în calcul statutul de refugiat.

`La nivelul Poliţiei de Frontieră s-a produs o confuzie, considerându-se că acel document de călătorie pe care doamna Oral Nalan îl avea asupra sa ar fi un paşaport. Dumneaei a mai călătorit în afara Belgiei de la data obţinerii statutului de refugiat politic, dar acum a fost prima dată când a ieşit din spaţiul Schengen.Oral Nalan este o activistă pentru drepturile omului, s-a luat legătura cu ofiţerul ei de legătură din Belgia şi acesta a confirmat. Din câte mi s-a comunicat, inclusiv Ambasada Belgiei în România a adresat o notă verbală, conform uzanţelor diplomatice, către MAE", a declarat avocatul Alin Speriusi-Vlad.

Curtea de Apel Timişoara a dispus, după reţinere, arestarea preventivă a lui Oral Nalan pentru pe perioadă de 30 de zile. Între timp, România a demarat procedurile de extrădare. Potrivit procedurii, Ministerul Justiţiei de la Bucureşti va solicita Ministerului Justiţiei de la Ankara actele de condamnare în baza cărora a fost emis mandatul internaţional de arestare.

Judecătorul român însărcinat cu dosarul poate refuza procedura de extrădare în două cazuri: dacă persoana a cerut şi a obţinut azil politic în ţara în care a fost reţinută sau dacă există suspiciuni rezonabile că, în ţara de provenienţă, persoana va fi supusă torturii sau relelor tratamente.

În semn de protest, Oral Nalan a făcut greva foamei în primele zile după reţinere.

Ambasadorul Turciei la Bucureşti, Osman Koray Ertaş, s-a declarat vineri după-amiază surprins şi întristat că presa o numeşte „activistă” pe Oral Nalan.

„Am fost surprinşi şi întristaţi să vedem că presa spune că această individă este o activistă, pentru că ea a fost condamnată de o instanţă din Turcia şi nu are nicio legătură cu tentativa de lovitură de stat sau ceva asemănător. Este cu totul altă problemă. Ea este acuzată că face parte dintr-o grupare teroristă de extremă-stânga”, a precizat ambasadorul într-o conferinţă de presă susţinută la Ambasada Turciei la Bucureşti.

Cele mai citite

Jair Bolsonaro a stat două zile în ambasada Ungariei din Brasilia după ce i-a fost confiscat pașaportul

Fostul preşedinte de extremă-dreapta al Braziliei, Jair Bolsonaro, a petrecut două nopţi la ambasada Ungariei din Brasilia luna trecută, la doar câteva zile după...

Ciolacu vede în capela de la Parlament un simbol al angajamentului nostru față de valorile naționale

Capela ortodoxă din Parlament nu este doar un loc de liniște și refugiu în fața provocărilor și tensiunilor zilnice, ci și un simbol al...

Cresc importurile de electricitate din Ucraina după atacurile rusești

Importurile zilnice de electricitate din Ucraina vor atinge cel mai ridicat nivel din acest an, după ce o serie de atacuri cu rachete rusești...
Ultima oră
Pe aceeași temă