20.5 C
București
vineri, 28 iunie 2024
AcasăSportFlutur a semnat cu doua maini

Flutur a semnat cu doua maini

Democratii au depus ieri dupa-amiaza motiunea de cenzura cu titlul "Guvernul Tariceanu trebuie sa plece", dar le-a fost respinsa de conducerea Parlamentului ca urmare a neindeplinirii numarului minim de semnaturi.
Dupa ce toata ziua au mentinut suspansul asupra depunerii motiunii, democratii au trimis, dupa-amiaza, triumfatori, textul presedintilor celor doua Camere. O ora mai tarziu, seful deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu, a iesit vesel sa anunte ca motiunea de cenzura se restituie PD "intrucat nu se intruneste numarul necesar de semnaturi". "S-au depus 115 semnaturi valabile", a precizat Olteanu, amintind ca, potrivit Constitutiei, ar fi fost nevoie de semnaturile a cel putin un sfert dintre senatori si deputati, adica de 116 nume. La o privire pe lista autorilor motiunii, misterul se elucideaza rapid: senatorul independent Gheorghe Flutur a semnat de doua ori. O data "Flutur Gheorghe", a doua oara "Gheorghe Flutur"! Suficient pentru ca motiunea de cenzura sa nu mai indeplineasca conditiile si sa-i ofere motiv pentru respingere lui Bogdan Olteanu.
Desi democratii anuntasera ieri, de-a lungul intregii zile, ca au inventariat minusurile Guvernului Tariceanu pe aproape 50 de pagini, textul final al motiunii are doar 11 si invoca, inca de la primul rand, "precara" sustinere parlamentara si "mai ales populara" a actualului Executiv. Potrivit democratilor, Guvernul Tariceanu II se confrunta cu "un deficit de credibilitate pe plan extern", dar si cu "un deficit la fel de grav de competenta, fiind in mod evident cel mai slab guvern pe care l-a avut vreodata Romania". "Actul de guvernare s-a degradat semnificativ in ultimele doua luni, fiind evident ca Guvernul Tariceanu II trage Romania inapoi, in loc sa o ajute sa progreseze pe drumul european pe care a pornit", se mai arata in textul motiunii de cenzura. Invocand rezultatele referendumului din 19 mai, semnatarii sustin ca "ramanerea in functie a acestui guvern este o dovada de dispret fata de vointa cetatenilor si risca sa accentueze si mai mult prapastia, deja inadmisibila intr-o democratie europeana, dintre corpul electoral si puterea politica". Democratii il mai acuza pe premierul Calin Popescu Tariceanu ca a dezinformat Comisia Europeana despre situatia reala din Romania, ca a incitat la nerespectarea ordinii constitutionale si a vointei cetatenilor si ca a restrans nepermis dreptul de vot al romanilor, prin infiintarea unui numar insuficient de sectii de votare in strainatate.

RECTIFICARE
Dupa anuntarea restituirii motiunii de cenzura, PD si-a anulat conferinta de presa, programata ieri dupa-amiaza, in care planuia sa ofere detalii despre demersul sau. Ulterior, s-a facut precizarea ca liderii PD au luat act de eroarea ce urmeaza a fi corectata si au precizat ca documentul se va redepune imediat ce se va face cuvenita rectificare.

SURPRIZE
Lista cu semnaturi a motiunii de cenzura ofera surprize. Pe langa senatorii si deputatii PD si PLD, au aprobat demersul un conservator, Petru Calian, Mihail Lupoi – membru PNL, dar si social-democratul Daniel Ionescu. Lor li se adauga independentii Mircea Cosea si Romeo Hanganu.

Cele mai citite

După Portugalia – Georgia, Kovesi are ce ancheta la EURO

Ilustrație: Marian Avramescu Procurorul șef european, Laura Codruța Kovesi, a stârnit emoțiile echipelor puse pe blaturi, prin prezența sa în tribune la Turneul Final...
Ultima oră
Pe aceeași temă