„Mi s-ar parea incorect daca ar aparea situatii in care sa mi se poata reprosa ceea ce o reprosam Guvernului Adrian Nastase: fabricarea de legi si ordonante pentru anume clientela. Haideti sa facem legi pentru toata comunitatea de afaceri, pentru imbunatatirea intregului mediu, care sa serveasca economiei in ansamblul ei si nu unuia protejat”, a avertizat din nou, ieri, presedintele Basescu la Palatul Cotroceni.
Cat priveste anticipatele Basescu ramane ferm pe pozitie: „Sunt un om care nu schimba usor convingerile”. Presedintele Basescu a declarat ca a luat nota in privinta intalnirii cu partidele coalitiei, avertizand ca aceasta nu doreste sa fie un exercitiu de imagine. Basescu a subliniat ca intalnirea va trebui sa fie pregatita, cele patru partide fiind somate sa raspunda unor restante.
Seful statului a cerut ca Alianta D.A. sa-si asume modificarea Legii spitalelor, criticand prevederile legislative care fac din directorii spitalelor „oameni inamovibili, ca judecatorii”. Basescu considera ca trebuie eliminat conflictul de interese, aratand ca „domnul director de spital isi face legea in calitate de parlamentar, domnul director de spital isi stabileste consiliul de administratie in interiorul consiliului de administratie al Casei de Sanatate, pe urma domnul director de spital se autocontroleaza de la inaltimea functiei de presedinte al Casei de Sanatate Judetene sau municipale”. Seful statului a afirmat ca in prezent spitalele au acumulat 4300 de miliarde la sfarsitul primului semestru, dar nu raspunde nimeni pentru depasirile de cheltuieli, atragand atentia ca nu pot fi schimbati directorii.
In privinta subiectului energie, presedintele Basescu a afirmat ca-si mentine punctul de vedere, acesta fiind intarit de afirmatia ministrului Seres ca exista contracte „beton” facute deja care nu pot fi renegociate. „Cred ca lucrurile nu stau in picioare”, a avertizat cu demnitate seful statului. „Daca ai constatat ca nivelul de liberalizare de pana acum a dus la semnarea unor contracte care au concentrat accesul la energie ieftina de pe hidro in mana unei singure companii, de ce sa continui liberalizarea fara modificarea normelor. Este o intrebare publica la care nici nu astept raspuns”, a spus Basescu, apreciind ca ceea ce se poate face este renegocierea contractelor si introducerea unor reglementari de acces la energie, fie ca este vorba de la Hidroelectrica, Nuclearelectrica sau Termoelectrica. „Totul trebuie sa fie reglementat sever, in asa fel incat piata energiei sa fie echitabil actionata si sa fie un mediu concurential corespunzator”, a avertizat presedintele Basescu. El a calificat ca fiind indamisibila secretizarea contractelor prin care Hidroelectrica furnizeaza agentilor economici energie electrica. „Hidroelectrica e o companie de stat si transparenta contractelor trebuie sa existe, altfel ne vom ascunde sub secretul contractelor comerciale si vom inchide tot mai mult accesul la informatie si control public”. Basescu a aratat ca a vazut hotararea de Guvern prin care toti consumatorii industriali sunt declarati eligibili, ceea ce inseamna liberalizarea completa a comercializarii energiei, respectiv 83% din piata energiei fiind liberalizata. „Hotararea de Guvern a fost intai destinata a fi semnata de doi membri ai Guvernului – ministrul Seres si vicepriministrul Seculici. S-a cerut o analiza de catre viceprim-ministru, iar acest lucru se pare ca a starnit o oarecare nervozitate, drept pentru care a fost inlocuit de la semnatura, viceprimministru, cu dl Francu (n.n. – seful de cabinet al premierului Tariceanu). Nu stiu ca dl Francu sa fie membru al Guvernului”, a spus Basescu, solicitand ca aceasta situatie sa fie clarificata in interiorul Guvernului. In privinta vanzarii celor 8% din Petrom, seful statului a apeciat ca demersurile trebuie sa garanteze celor 50 de mii de salariati ca actiunile Petrom vor ajunge la ei. Presedintele Basescu a revenit si asupra necesitatii schimbarii in domeniul vamilor propunand Guvernului sa scoata imediat la concurs posturile de sef de vami. Cat priveste declasificarea documentelor primite de la SRI, seful statului si-a nuantat pozitia precizand ca „e bine sa continue” acest demers premierul Tariceanu.