25.3 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024
AcasăSportEmil Boc acopera gafele lui Seitan si Vladescu cu taierea taxelor parafiscale

Emil Boc acopera gafele lui Seitan si Vladescu cu taierea taxelor parafiscale

Premierul Boc i-a indicat ieri ministrului de Finante o alternativa la initiativa de impozitare a pensiilor, respinsa categoric de PDL: taierea unor taxe parafiscale. Emil Boc si-a avertizat ministrii sa nu mai faca anunturi neconforme cu programul de guvernare.

Premierul Emil Boc si-a prefatat ieri sedinta de guvern cu o solicitare adresata ministrului de Finante, Sebastian Vladescu, vizat in ultimele zile de criticile aspre ale liderilor PDL. "Va rog sa analizati reducerea in continuare a numarului de taxe parafiscale. Acest mecanism de simplificare sa continue si, in luna martie, sa aveti o analiza", i-a indicat premierul Boc ministrului sau nealiniat politic.
Taxele parafiscale sunt cele care nu merg direct la bugetul de stat, ci devin venituri ale unor institutii. E vorba despre diversele timbre", "tarife", "taxe", "contributii" si "comisioane", cum ar fi: taxa-abonament pentru serviciile publice de radiodifuziune si TV; contributia companiilor de utilitati publice la bugetul Autoritatii pentru Serviciile de Gospodarie; taxa de autorizare pentru servicii postale; taxa de inscriere a agentilor imobiliari, tarifele pentru acordarea etichetelor ecologice; timbrul folcloric etc.

 

La sfarsitul anului 2008, un studiu al Bancii Mondiale plasa Romania "pe primul loc in Europa la numarul ridicat de legi si taxe parafiscale excesive", iar in martie 2009, Comisia Europeana a solicitat reducerea semnificativa a numarului acestora. Drept urmare, guvernul Boc a taiat, comasat sau anulat in iunie 2009 un numar de 186 taxe si tarife parafiscale, dar tot au mai ramas 305 si nu se stie daca in urma modificarilor s-a inregistrat o adevarata relaxare.
Potentiala reluare a taierii acestor taxe este un semnal limpede ca premierul incearca sa echilibreze balanta imaginii Guvernului dupa ce ministrul de Finante, Sebastian Vladescu, a vorbit despre impozitarea pensiilor (la majoritatea celor 4,8 milioane de pensionari, pensiile mai mari de 1.000 RON, mai putine, fiind deja impozitate), iar ministrul Muncii, Mihai seitan, a propus eliminarea alocatiilor pentru copiii din familiile cu venituri mari (in total, 4 milioane de copii, nu e clar de la ce nivel al veniturilor parintilor s-ar fi taiat alocatia copiilor). Reactia publica extrem de critica, cu atat mai mult cu cat nici Ministerul de Finante, nici Ministerul Muncii nu precizasera care sunt motivele pentru care se preconizeaza astfel de masuri si ce sume vor ajunge la buget  in acest fel, i-a determinat pe liderii PDL sa ceara retractarea imediata a masurilor anuntate.

 

Potrivit unor surse guvernamentale, la sedinta de guvern de ieri, premierul Boc i-a amenintat cu remanierea pe ministrii care isi permit sa anunte masuri nediscutate in prealabil in interiorul partidului. "seful Guvernului le-a transmis foarte clar ministrilor ca nu va ezita sa recurga la remaniere in cazul in care vor mai sustine prin declaratii de presa masuri ce nu sunt incluse in programul de guvernare, aratand ca astfel de declaratii afecteaza nemeritat imaginea Executivului", au declarat sursele citate. Rugat sa detalieze discutiile din Guvern, premierul Boc a declarat ca "astfel de discutii fac parte din bucataria interna" si "nu reprezinta o dezbatere publica". La randul sau, Sebastian Vladescu a declarat ca in sedinte "nu se ameninta, ci se lucreaza". Alti oficiali PDL nu au ezitat, in schimb, sa vorbeasca deschis despre posibilitatea remanierii celor doi ministri. Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a declarat ca o eventuala remaniere in conditiile date ar fi "o decizie absolut corecta": "E in atributia primului- ministru sa-si gestioneze politica de comunicare".

Elena Vijulie
Elena Vijuliehttp://elena-vijulie
Elena Vijulie, sef departament Politica
Cele mai citite

Anunț al ANPC cu privirea la achiziționarea jucăriilor pentru copii

Paul Anghel, directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), a transmis un mesaj important pe rețelele sociale, sâmbătă, subliniind necesitatea achiziționării jucăriilor...

Taylor Swift, comparată cu Madonna, Michael Jackson sau Beatles. Marius Moga: “Cred că este un fenomen”

Taylor Swift este un fenomen global și un adevărat titan în industria muzicală. Cu 14 premii Grammy la activ, dintre care patru pentru albumul...

Două organizații criminale care se ocupau cu introducerea ilegală de cetățeni chinezi în Spania au fost desființate

Europol a sprijinit Poliția Națională Spaniolă (Policía Nacional) în desființarea a două organizații criminale care au introdus ilegal sute de cetățeni chinezi folosind o...
Ultima oră
Pe aceeași temă