21.4 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSportDoru Costea, noul ambasador român în China

Doru Costea, noul ambasador român în China

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat că preşedintele Băsescu a semnat pentru numirea ambasadorului român în China, surse oficiale precizând pentru Mediafax că persoana nominalizată e secretarul de stat Doru Costea.

“A fost semnat luni decretul şi o să anunţăm de îndată ce primesc pe cale instituţională”, a spus, luni, Teodor Baconschi, la TVR Info, întrebat când va avea România ambasador în China.

Întrebat cine este persoana, Baconschi a spus: “E o chestiune poate de 24 de ore. E un diplomat de carieră, e cineva foarte bine, un senior diplomat care va face fără indoială o misiune bună acolo, mai ales pentru că avem după vizita premierului Emil Boc în China o serie întreagă de proiecte de dus la capăt”, a spus Baconschi.

Noul ambasador ar fi Doru Costea, secretar de stat în MAE, însă procedura e în curs, urmând ca acesta să fie audiat şi în Comisiile de politică externă ale Parlamentului. El a fost numit secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe la 10 ianuarie 2009.

Procedural, MAE face propunerea de ambasador pentru un post. Aceasta se transmite la Guvern şi apoi la Preşedinţie. Preşedintele îşi dă acceptul, după care propunerea este trimisă la Comisiile de Politică Externă ale Parlamentului, care audiază candidatul şi dau un aviz consultativ. După audieri, preşedintele semnează decretul de trimitere la post, pe baza căruia ambasadorul prezintă scrisorile de acreditare.

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, în 3 februarie, decretul de rechemare a lui Viorel Isticioaia-Budura din calitatea de ambasador în China şi Mongolia, după ce acesta a obţinut funcţia de director coordonator pentru Asia în cadrul Serviciului European de Acţiune Externă (SEAE).

Născut la Cehu-Silvaniei, în 1953, Doru Costea a absolvit Liceul Gheorghe Şincai din Baia-Mare în 1972 şi, în acelaşi an, a intrat la Facultatea de limbi clasice, romane şi orientale, secţia limbi orientale, a Universităţii Bucureşti, cu specialităţile arabă şi engleză.

A absolvit facultatea în 1976, după care a lucrat timp de trei luni la o întreprindere de comerţ exterior; ulterior, până în 1989, a lucrat ca interpret-translator.

În ianuarie 1990 a fost angajat la Secţia relaţii internaţionale a CSFN, iar în februarie, acelaşi an, s-a transferat la Ministerul Afacerilor Externe, ca secretar III, la Direcţia Politică de Sinteză.

În cadrul MAE a fost director adjunct al Direcţiei Orientul Mijlociu şi Africa de Nord (iulie 1990 – mai 1991), după care a fost numit ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Emiratul Kuwait şi Sultanatul Oman (1991-1995). La terminarea postului a coordonat Grupul de Planificare Politică din MAE (1995-1997), după care a fost numit ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în R. A. Egipt (1997 – 2001).

În 2001 a fost numit director al Direcţiei de Analiză, Sinteză şi Comunicare din MAE; în această postură a asigurat, printre altele, coordonarea activităţilor de resort ale MAE în contextul crizelor declanşate de atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 şi ostilităţile din Afganistan şi Irak.

În decembrie 2003 a fost numit ambasador extraordinar şi plenipotenţiar, Reprezentant Permanent al României la Oficiul Naţiunilor Unite de la Geneva şi la alte organizaţii internaţionale cu sediul în Elveţia. Între 19 iunie 2007 şi 18 iunie 2008 a deţinut funcţia de Preşedinte al Consiliului Drepturilor Omului – organism specializat în această materie, înfiinţat în cadrul ONU în 2006.

Este doctor în ştiinţe politice-relaţii internaţionale al Şcolii Naţionale pentru Studii Politice şi Administrative, susţinîndu-şi dizertaţia pe tema democratizării în Orientul Mijlociu Extins. În 1999 a fost distins cu Ordinul Serviciul Credincios, în grad de ofiţer, iar în 2003 a primit Premiul MAE pentru diplomaţie inventivă – 2002.

A susţinut cursuri privind analiza politică şi informare la Academia Diplomatică a MAE, prelegeri privind politica externă a României la Colegiul Naţional pentru Apărare şi a fost “profesor-invitat” la Centrul de Studii NATO – Bucureşti (2001-2003). Între 1995-1997 a susţinut un curs privind aspecte politice ale islamului la Facultatea de jurnalism a Universităţii Bucureşti.

A colaborat la revista Flacăra la rubrica “Valiza diplomatică” în perioada 2002-2003; în 2006 a publicat un eseu privind multilateralismul în relaţiile internaţionale într-o antologie de texte a Fundaţiei DIPLO, destinată pregătirii diplomaţilor, cu sediul în Malta, şi a fost invitat să susţină o intervenţie despre “Schimbarea paradigmei in relaţia dintre proprietatea intelectuală şi dezvoltarea economică” la seminarul internaţional privind “Utilizarea strategică a proprietăţii intelectuale pentru dezvoltarea economică şi socială” de la Muscat (Oman). În 2007 a publicat un eseu privind provocările care stau în faţa Consiliului Drepturilor Omului la un an de la înfiinţare, într-o lucrare publicată de Departamentul federal pentru relaţii externe al Elveţiei.

Cele mai citite

FOTO. Fanii sunt șocați după ce au văzut în ce formă se află Niklas Sule, cu doar câteva săptămâni înainte de finala Ligii Campionilor

Borussia Dortmund va înfrunta luna viitoare pe Real Madrid în finala Ligii Campionilor, chiar pe 1 iunie, de la ora 22:00. Cu toate acestea,...

O bonă din București a lovit copilul pe care îl avea în grijă. Femeia a fost reținută

Vineri, polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Secția 22 Poliție au pus în aplicare un mandat de aducere emis pe numele...

Producția de cărbune a scăzut

Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele trei luni ale acestui an, 511.600 tone echivalent petrol, fiind cu 11,6% mai mică...
Ultima oră
Pe aceeași temă