14.5 C
București
joi, 23 mai 2024
AcasăSportCum se ignora legea electorala: Someri si elevi, sefi de sectii de...

Cum se ignora legea electorala: Someri si elevi, sefi de sectii de votare la prezidentiale

In mai multe judete ale tarii, buna functionare a alegerilor prezidentiale va fi asigurata de bucatari, barmani, soferi, electricieni, instalatori, elevi, maistri sau de o femeie de serviciu. La propunerea prefectilor, acestia au fost desemnati presedinti de sectii de votare sau adjuncti ai presedintilor de sectii de votare, desi Legea electorala prevede ca pentru astfel de functii trebuie sa fie desemnati, de preferinta, juristi.

In judetul Vaslui, spre exemplu, sapte someri, sapte casnice, doi elevi, dar si confectioneri, croitori, prelucratori prin aschiere, lacatusi mecanici, barmani, bucatari sunt responsabili de coordonarea activitatii sectiilor de votare la alegerile de duminica, potrivit unei liste facute publice de Biroul Electoral Judetean Vaslui.

Tot in Moldova, in judetul Galati de aceasta data, zeci de presedinti de sectii de votare sunt de profesie soferi, lacatusi, electricieni ori instalatori, dupa cum arata datele de la Biroul Electoral Judetean. Astfel, presedinta Sectiei de votare 85 este de profesie mecanic, iar la Sectia de votare 111 este loctiitor un sofer. Alt sofer este loctiitor la Sectia de votare 233. La Sectia 230 din judetul Galati este loctiitor un lacatus, in vreme ce loctiitorul de la Sectia de votare 244 este instalator. 

Sapte someri, sapte casnice, doi elevi si mai multi muncitori – confectioneri, croitori, prelucratori prin aschiere, lacatusi mecanici, barmani, bucatari – sunt responsabili de coordonarea activitatii sectiilor de votare din judetul Vaslui la alegerile prezidentiale, potrivit unei liste facute publice de Biroul Electoral Judetean Vaslui. "Este posibil sa se fi strecurat si presedinti sau loctiitori cu profesiile de care spuneti. Legea nu-i interzice, asa ca…", a declarat prefectul Vasluiului, Ciprian Iftimoaie. Tot in Moldova, in judetul Galati de aceasta data, zeci de presedinti de sectii de votare sunt de profesie soferi, lacatusi, electricieni ori instalatori, conform listei facute publice de Biroul Electoral Judetean. Astfel,  presedinta Sectiei de votare 85, Carmen Musat, este de profesie mecanic, iar la Sectia de votare 111 este loctiitor Dan Nicolae Dinu, sofer la firma Sherr SRL.

Alt sofer, Teofil Prajescu, este loctiitor la Sectia de votare 233. La Sectia 230 este loctiitor Gheorghe Angheluta, de profesie lacatus, iar loctiitorul de la Sectia de votare 244, Fanica Munteanu, este instalator. La Sectia 247 a fost desemnat loctiitor electricianul Adrian Baciu. Alt electrician, Vasile Ciocan, din Certesti, este loctiitor la Sectia 274. Nu lipsesc nici maistrii: astfel, la Sectia de votare 248 este presedinte Decebal Gabriel Nicolau, maistru la CFR, iar la Sectia 48 Galati loctiitorul e Ioan Bahrim, maistru la ArcelorMittal. si loctiitorul de la Sectia de votare 203 Tecuci este tot maistru. Pe lista presedintilor de sectii de votare din judetul Galati se afla si casnice, precum Oana Nicoleta Angheluta la Sectia 231 sau Alina Mihalea la Sectia 445 din Tg. Bujor. La Sectia de votare 31 Galati il intalnim ca presedinte de sectie de votare pe agentul de vanzari Traian Nastase.

In judetul Maramures, desemnarea presedintilor sectiilor de votare si a adjunctilor acestora a determinat reprezentantii mai multor partide sa faca plangere penala pe numele prefectului Sandu Bombonel Pocol, pe motiv ca a propus pentru aceste functii "sotii, copii si amante ale membrilor PDL". Dincolo de acuzele electorale ale partidelor, ramane cert faptul ca in comuna Coltau, spre exemplu, adjunctul presedintelui sectiei de votare este un barbat care are patru clase, iar in satul Baita directorul scolii a fost inlocuit de pe lista cu presedinti ai sectiilor de votare cu… femeia de serviciu.  In judetul Mures, liderii filialelor locale ale partidelor de opozitie acuza ca au fost desemnati ca presedinti de sectii de votare o persoana care se ocupa de colectarea laptelui, o alta care are dosar penal, dar si mai multi secretari de comune aflati la mare departare de sediile primariilor respective. 

De asemenea, in judetul Cluj, lista presedintilor sectiilor de votare a fost contestata, pe motiv ca printre membrii conducerii birourilor sectiilor de votare se gasesc persoane fara studii superioare, insa contestatia a fost respinsa. Potrivit Legii electorale, presedintii si loctiitorii sectiilor de votare trebuie sa fie, de preferinta, juristi, sa aiba o notorietate buna in comunitate si sa domicilieze cat mai aproape de sectia de votare unde au fost desemnati.

CUM SI UNDE VOTAM
Duminica, 22 noiembrie, cele 21.706 urne de votare din tara si 294 din diaspora se deschid la ora 7.00 si se inchid la ora 21.00. Fiecare alegator voteaza la sectia de votare unde este arondat potrivit domiciliului. Cetatenii care se afla in tranzit pot vota o singura data in sectiile amenajate special. Se voteaza la aceleasi sectii si pentru alegerile prezidentiale si pentru referendum. Votantii vor putea alege sa-si exprime optiunea pentru unul dintre scrutine sau pentru amandoua. Pot vota toti cetatenii romani aflati in strainatate, pe baza actelor de identitate romanesti, in original.

Cele mai citite

Atalanta Bergamo a învins-o pe Bayer Leverkusen cu scorul de 3-0 (2-0) în finala Europa League

Atalanta Bergamo a cucerit trofeul Europa League la fotbal, după ce a învins-o pe Bayer Leverkusen cu scorul de 3-0 (2-0), miercuri seara, pe...

SUA vor lua măsuri după ce Georgia a adoptat legea controversată privind “influenţa străină”

Statele Unite(SUA) examinează "măsuri" de retorsiune după ce Georgia a votat o lege controversată privind "influenţa străină", a afirmat miercuri şeful diplomaţiei americane, Antony...

Interviul lui Volodimir Zelenski – bombă cu ceas pentru Occident

Se apropie Summitul aniversar al NATO de la Washington, din 9 -11 iulie 2024. Se împlinesc 75 de ani de la înființarea Alianței militare. Liderul de...
Ultima oră
Pe aceeași temă