17.8 C
București
miercuri, 15 mai 2024
AcasăSportCum îl lucrează PSD pe Antonescu

Cum îl lucrează PSD pe Antonescu

Premierul Ponta este cel mai apreciat politician, în timp ce Crin Antonescu pierde loc după loc în sondaje, aşa că există tot mai puţine motive pentru a fi menţinut prezidenţiabil al USL. Iată doar unul din „palierele“ pe care social-democraţii îşi concentrează atenţia în lupta cu liberalii.

Aproape jumătate din români sunt „foarte mulţumiţi“ şi „destul de mulţumiţi“ de activitatea premierului Victor Ponta în 2013, potrivit unui sondaj IRES, comandat de Digi TV. Acelaşi institut apropiat PSD (este condus de sociologul Vasile Dâncu) îl cotează pe locul doi în aprecierile populaţiei pe preşedintele Traian Băsescu şi-l plasează pe Crin Antonescu pe a treia poziţie, cu sublinierea că doar 4% din intervievaţi s-au declarat „foarte mulţumiţi“ de activitatea liderului liberal. Ideea că preşedintele PNL a fost devansat, în topul încrederii, de către şeful statului a fost întărită şi de sondajele din decembrie ale CSCI (realizate sub coordonarea lui Dan Sultănescu, unul dintre consilierii premierului Victor Ponta). În prima fază, un barometru efectuat între 11-13 decembrie a acreditat ideea că Ponta s-ar situa pe locul doi în topul încrederii (cu 42%), după guvernatorul Mugur Isărescu, în timp ce Antonescu ar fi căzut pe locul patru (cu 23%), după preşedintele Traian Băsescu. Apoi, un al doilea sondaj, realizat între 18-22 decembrie a venit să sublinieze faptul că Ponta ar obţine cele mai multe voturi în primul tur al prezidenţialelor (32%, la mare distanţă de ceilalţi: Antonescu – 24%, MRU – 21%, Predoiu – 8%).

Fără a exlude varianta (foarte probabilă, de altfel) că preşedintele PNL a pierdut ceva puncte în sondaje (mai ales în comparaţie cu cifrele din 2012), este foarte interesantă avalanşa de sondaje ale unor institute „de casă“ ale PSD care vin să sublinieze acest fapt. Cui servesc ele? Oferă social-democraţilor un argument în plus pentru a nu-l susţine pe Crin Antonescu pentru Preşedinţie: oricum nu are şanse şi oricum Victor Ponta este mult mai bine plasat.

Palierul doi: o înţelegere cu Traian Băsescu

În afara „picajului“ în sondaje, social-democraţii au început să lucreze intens şi la teoria pactului pe care l-ar fi făcut liderul PNL cu preşedintele Traian Băsescu. Ideea a fost lansată public, în octombrie, de liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, care spunea că vede în Crin Antonescu „un alt Traian Băsescu“ şi că discursurile liberalului seamănă tot mai mult cu cele ale şefului statului. Ipoteza avea să fie apoi rostogolită de Mircea Geoană şi chiar de premierul Victor Ponta (în 19 decembrie, într-o emisiune la postul tv patronat de deputatul PSD Sebastian Ghiţă). Deloc întâmplător, sondajul CSCI realizat între 11-13 decembrie concluziona că 68% dintre români cred că Tra-ian Băsescu şi Crin Antonescu au o înţelegere politică.

Şi pentru că perseverenţa este necesară în astfel de strategii, iar detaliile contează, ce nu pot face sondajele de opinie publicate în avalanşă pot face analiştii „independenţi“. Aşa se face, de pildă, că într-o emisiune la trustul fondat de Dan Voiculescu, s-a transmis telespectatorilor concluzia că Antonescu şi-a încheiat anul „râzând cu Traian Băsescu la Cotroceni“ (referire la momentul depunerii jurământului pentru Curtea Constituţională de către Toni Greblă).

Palierele media

Acţiunea de decredibilizare a liderului PNL nu ar fi completă dacă nu ar avea în contrapondere acţiuni susţinute de lăudare a performanţelor „nemaiîntâlnite“ ale Guvernului Ponta. Aşa se face că, la acelaşi post condus de social-democratul Sebastian Ghiţă, un bilanţ de sfârşit de an, intitulat „Ce a schimbat Guvernul în 2013“, a constituit ocazia potrivită pentru a arăta ce an excepţional a fost 2013 pentru România, cum a depăşit creşterea economică toate aşteptările, cum s-au mărit salariile şi pensiile, iar sănătatea a fost pusă pe picioare. Evident că la toate aceste realizări au fost asociate imagini preponderent cu premierul Victor Ponta.

La postul de ştiri din trustul fondat de Voiculescu, strategia de comunicare mai cuprinde o idee: cât de nestatornici au fost liberalii de-a lungul timpului, cum s-au sucit ei în ceea ce priveşte Roşia Montană, comisiile de anchetă CEC şi Nana, modificările aduse Codului Penal, etc. Evident, la pachet cu sublinierea eforturilor pe care le-a făcut premierul Ponta pentru „a stinge conflictele“ din USL.

Iar războiul dintre PSD şi PNL este departe de a se fi încheiat. Apogeul va fi atins în anul electoral 2014.

 

Cele mai citite

SUA avertizează Raiffeisen Bank că îi taie accesul la sistemul financiar american din cauza legăturilor cu Rusia

Grupul bancar austriac Raiffeisen Bank International a fost avertizat, în scris, de Trezoreria SUA că accesul său la sistemul financiar american ar putea fi...

Iohannis reacționează la vestea tragică din Slovacia. “Sunt șocat să aflu”

Klaus Iohannis s-a declarat șocat de faptul că premierul Slovaciei, Robert Fico, a fost împușcat. "Şocat să aflu de faptul că prim-ministrul Slovaciei, Robert Fico,...

Marcel Ciolacu, vizită în Turcia

Premierul Marcel Ciolacu a comunicat miercuri că intenționează să efectueze săptămâna viitoare o vizită oficială în Turcia. În cadrul acestei vizite, în conformitate cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă