13 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024

Culise

Conducerea PNL va superviza votul

Biroul Permanent Central al PNL a hotarat marti seara ca decizia privind alegerea candidatului PNL pentru sefia Camerei Deputatilor sa fie luata prin vot de catre membrii grupului parlamentar. Totusi, potrivit unor surse din partid, Biroul Permanent Central va fi organismul care va valida rezultatele.
La aceasta decizie s-a ajuns dupa mai multe discutii pornite de la faptul ca in statutul PNL nu este definit in nici un fel grupul parlamentar ca for decizional. In plus, au argumentat unii membrii ai conducerii centrale, primul ministru este votat de Delegatia Permanenta, deci si decizia privind sefia Camerei ar trebui discutata in Delegatia Permanenta sau in Biroul Permanent Central. De altfel, membrii conducerii liberale considera normala aceasta supervizare in conditiile in care “la PNL alegerile sunt cele mai libere”. “Nastase a fost votat cumva in grup la sefia Camerei sau Berceanu la Senat a fost votat? S-a anuntat ca el este si gata”, comentau liberalii. Validarea alegerilor de catre Biroul Permanent Central ii ofera insa lui Tariceanu si posibilitatea de a accepta sau nu un anumit vot.

Absenta lui Melescanu, norocul lui Vacaroiu

Dezbaterea in plen a raportului referitor la modificarea regulamentului Senatului mai are de asteptat. Profitand de absenta liberalului Theodor Melescanu de la sedinta Biroului Permanent, PSD si PRM au impus prin vot neincluderea pe ordinea de zi a sedintei de plen de astazi a noului regulament. Votul a fost de 5 la 5, insa – data fiind egalitatea – votul lui Vacaroiu a cantarit dublu. Initial, propunerea aliatilor formulata de Radu Berceanu prevedea ca regulamentul sa fie introdus pe ordinea de zi de astazi, iar in fiecare zi a saptamanii viitoare sa se organizeze sedinte de plen tocmai pentru dezbaterea regulamentului.
Evident ca PSD s-a opus din rasputeri. Vacaroiu si ai lui au invocat faptul ca nu au trecut inca trei zile de la data distribuirii raportului catre senatori. O alta gaselnita pesedista consta in faptul ca adoptarea noului regulament nu ar constitui o prioritate pentru Senat si ca intaietate trebuie sa aiba cateva zeci de proiecte de lege care vizeaza integrarea europeana.

Inca sase ambasadori au fost validati

Alti sase noi ambasadori au fost validati ieri de catre comisiile reunite de politica externa ale celor doua Camere ale Parlamentului. Astfel, Elena Sava va fi trimisa la post in Canada, Teodor Paleologu in Danemarca si Islanda, Vasile Popovici in Maroc, in locul lui Gelu Voican Voiculescu, Gheorghe Tokay in Lituania si Letonia, Gabriel Gafita in Portugalia si Constantin Bartas in Polonia. Presedintele Comisiei de Politica Externa din Senat, Mircea Geoana, a tinut sa aprecieze capacitatile lui Teodor Paleologu de “tanar intelectual si diplomat”.

Stanoiu vrea sa ia pulsul presei

Rodica Stanoiu, presedinta Comisiei pentru Abuzuri din Senat, a anuntat ca saptamanal membrii comisiei “vor lua pulsul presei” in cautarea de subiecte care sa dezvaluie fapte de coruptie. “Am fost criticati ca nu ne-am sesizat in nici un caz de coruptie… “, a spus Stanoiu. Ea deja a identificat si primele doua subiecte, care, evident, vizeaza oameni ai puterii: Adriean Videanu pentru licitatiile privind administrarea bulevardelor Capitalei si Laszlo Borbely pentru fondurile privind reconstructia caselor sinistratilor.

Cele mai citite

Importanța testelor de screening pentru femei – Pasul esențial către o sănătate durabilă

Datorită progreselor rapide ale tehnologiei aplicate în medicină, femeile pot face teste de screening pentru a depista la timp boli grave, bolile canceroase, în...

Miniștrii de externe sprijină Ucraina, definesc prioritățile Consiliului Europei și adoptă un tratat privind inteligența artificială

În contextul în care Consiliul Europei împlinește 75 de ani, miniștrii afacerilor externe din cele 46 de state membre ale Consiliului Europei s-au reunit...

Iohannis – dă-mi-o mie, NA-TO mie

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Klaus Werner Iohannis reinventează schema clasică din blaturile fotbalului românesc. În loc de consacrata “dă-mi-o mie, na-ți-o ție”, șeful de la...
Ultima oră
Pe aceeași temă