16.1 C
București
luni, 27 mai 2024
AcasăSportCristian Preda, ATAC la noul Avocat al Poporului: A preferat să facă...

Cristian Preda, ATAC la noul Avocat al Poporului: A preferat să facă o reverent in fata USL,

Dupa o lumga asteptare, avem o persoana numita in pozitia de Avocat al Poporului.
Ar fi, totusi, doua probleme.
Prima e legata de procedura. Dupa destituirea – din ratiuni strict politice – a lui Gh. Iancu, Comisia Europeana a cerut Romaniei numirea – prin consens – a unui nou Avocat. Persoana trebuia sa fie agreata de toate fortele politice, tocmai pentru a depasi handicapul creat de concedierea fara temei a lui Iancu. USL nu a facut vreo incercare de a negocia, pentru a ajunge la un nume acceptat prin consens. A preferat sa foloseasca majoritatea de care dispune. E mai simplu.
A doua problema e legata de felul in care cel votat azi de Parlament intelege sa isi asume mandatul. Crisu Anastasiu a declarat ca nu va ataca toate ordonantele de guvern care i se par neconstitutionale, ci va fi “cumpatat”. Cand e intrebat ce face cu OUG suspecte de incalcarea Constitutiei, un Avocat al Poporului trebuie sa spuna doua lucruri, pentru a fi credibil:
(A) E bine ca guvernul sa nu foloseasca OUG decat in situatii de urgenta indubitabile, si nu pentru a evita deliberarea publica.
(B) Nu voi ezita sa atac orice OUG care mi se pare suspecta.
Crisu Anastasiu a preferat sa faca o reverenta in fata USL, comportandu-se nu ca un Avocat al Poporului, ci ca unul al Guvernului. Poate ca ar fi mai bine sa spunem Procuror, si nu Avocat, fiindca din CV nu rezulta ca ar fi fost vreodata in postura de a apara vreun cetatean, facand in schimb o lunga cariera de procuror.
A propos de aceasta numire, zilele trecute se discuta aprins daca un procuror poate fi presedinte al CSM, chiar daca legea nu o interzice formal. Nu am auzit vreo voce care sa se intrebe daca un procuror e bine plasat pentru a fi Avocat al Poporului. Subit, ochiul critic a orbit.
Cred ca si refuzul de a cauta un consens, si alegerea cuiva care se grabeste sa-si arate servilismul guvernamental sunt erori, pe care le “explica” doar aroganta cu care majoritatea de azi priveste si cetateanul, si Comisia Europeana.
Voi actiona in Parlamentul European pentru a apara cauza cetatenilor din Romania.

Cele mai citite

Replica lui Nicușor Dan, după ce s-a spus că blochează reconstrucția stadionului Dinamo

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat că reconstrucţia stadionului Dinamo nu are nevoie de PUZ şi că în spaţiul public circulă informații...

Generația de Aur, ultima victorie, cu o Selecționată mondială a Stelelor: 3-2

Tricolorii au învins cu 3-2 echipa Legendelor Lumii (World Stars), pregătită de Jose Mourinho, potrivit rador.ro. Tricolorii au învins cu 3-2 echipa Legendelor Lumii (World...

Dinamo a încheiat pe locul patru în EHF European League! „Dulăii”, învinși în finala mică de Rhein-Neckar Loewen

Dinamo a încheiat sezonul în EHF European League pe locul patru, după ce a pierdut finala mică în fața formației germane Rhein-Neckar Loewen cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă