18 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSportFotbalClubul de fotbal Chelsea are un nou proprietar

Clubul de fotbal Chelsea are un nou proprietar

Chelsea a ajuns la un acord asupra condițiilor de vânzare a clubului, în valoare de 4,25 miliarde de lire sterline (5,2 miliarde de dolari), către un consorțiu condus de Todd Boehly, coproprietar al echipei de baseball LA Dodgers, scrie BBC.

Clubul a fost scos la vânzare înainte ca proprietarul Roman Abramovici să fie sancționat pentru presupusele sale legături cu președintele rus Vladimir Putin în urma invaziei din Ucraina.

Un comunicat al Chelsea a precizat că noii proprietari vor plăti 2,5 miliarde de lire sterline pentru acțiunile clubului. Încasările vor intra într-un cont bancar înghețat pentru a fi donate în scopuri caritabile.

Consorțiul este condus de Boehly, dar Clearlake Capital, o firmă californiană de private equity, ar urma să dețină majoritatea acțiunilor de la Chelsea. Printre ceilalți investitori se numără miliardarul american Mark Walter, de asemenea coproprietar al echipei LA Dodgers, și miliardarul elvețian Hansjoerg Wyss.

BBC Sport a aflat că noii proprietari au fost de acord să nu vândă pachetul majoritar de acțiuni al clubului până în 2032 și au dat asigurări în privința dividendelor și a datoriilor.

Consorțiul a declarat că va oferi 1,75 miliarde de lire sterline pentru a investi în clubul din Premier League, inclusiv “investiții în Stamford Bridge, în academie, în echipa feminină și în Kingsmeadow și continuarea finanțării pentru Fundația Chelsea”.

În declarație, Chelsea a precizat că se așteaptă ca vânzarea să fie finalizată la sfârșitul lunii mai. Preluarea va avea nevoie de aprobarea autorităților guvernului britanic.

Chelsea funcționează în baza unei licențe speciale din partea guvernului britanic, care se încheie la 31 mai.

Orice vânzare poate fi semnată doar dacă ofertantul trece testul proprietarilor și directorilor din Premier League.

Cine este Boehly

Boehly, un investitor și om de afaceri american, are o avere netă de 4,5 miliarde de dolari (3,6 miliarde de lire sterline), potrivit Forbes.

El este coproprietar al echipei Dodgers – o franciză de baseball din SUA – și al echipei de baschet feminin Los Angeles Sparks din SUA, și deține o participație în renumita franciză NBA LA Lakers.

Din consorțiul său mai fac parte directorul american de relații publice Barbara Charone, omul de afaceri britanic Jonathan Goldstein și jurnalistul britanic Daniel Finkelstein.

Alte consorții care au fost în cursa pentru cumpărarea clubului Chelsea au fost conduse de Sir Martin Broughton și de coproprietarul echipei Boston Celtics, Stephen Pagliuca, dar au fost anunțate la sfârșitul lunii aprilie că ofertele lor nu au avut succes.

Miliardarul britanic Sir Jim Ratcliffe – acționar majoritar al grupului chimic Ineos – a făcut o ofertă târzie, dar care a sosit la 29 aprilie, cu câteva săptămâni peste termenul inițial de depunere a ofertelor, 18 martie.

Oferta lui Ratcliffe a fost respinsă, dar acesta a declarat pe 4 mai că “nu renunță”.

Joi, Abramovici a declarat că nu a cerut ca împrumutul său de 1,5 miliarde de lire sterline către Chelsea să fie rambursat la vânzarea clubului.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Gabriela Firea își depune candidatura la funcția de primar general, în prezența lui Ciolacu

Gabriela Firea își depune oficial candidatura pentru funcția de primar general al Capitalei, în ziua de duminică, 28 aprilie 2024. Evenimentul se va desfășura la...

Așteptarea de 9 ani a luat sfârșit. FCSB e noua campioană a României la fotbal

Un singur punct mai avea nevoie FCSB, în meciul de sâmbătă seara cu Farul Constanța, pentru a se încorona noua campioană a Superligii. În...

Deputatul conservator Dan Poulter a trecut în barca Partidului Laburist

Deputatul conservator Dan Poulter, fost ministru al sănătăţii, a declarat sâmbătă presei că se alătură Partidului Laburist, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare...
Ultima oră
Pe aceeași temă