18 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSportChiuariu: Amendamentul privind combaterea traseismului politic nu a fost aprobat din confuzie

Chiuariu: Amendamentul privind combaterea traseismului politic nu a fost aprobat din confuzie

Comisia de revizuire a Constituţiei nu a admis niciunul dintre amendamentele formulate pentru combaterea traseismului politic în cazul parlamentarilor. Tudor Chiuariu, membru în această comisie, spune că a fost vorba de o confuzie şi ca va propune revenirea asupra acestui articol, potrivit Digi24.ro.

Crin Antonescu declara în luna mai despre traseismul politic: „Sunt sceptic în legătură cu prevederi constituţionale care să împiedice traseismul pentru că principala prevedere constituţională la care nu se poate renunţa este cea care exclude sau interzice votul imperativ, dar se pot lua măsuri măcar la nivelul legii electorale.”

Tudor Chiuariu a declarat că a fost o confuzie în privinţa modului în care au votat cei de la PNL şi PSD.

„Aici cred că a fost o uşoară confuzie pentru că exista un amendament din partea Forumului Constituţional privind procedura de recall, un referendum pentru revocarea membrului parlamentului care şi-a schimbat partidul din care a fost ales, şi exista amendamentul PNL la acelaşi articol în sensul că demisia din partidul din partea căruia ai candidat şi ai fost ales echivalează cu demisia din Parlament sau înscrierea într-o altă formaţiune politică.

Cred că a fost o confuzie, fiind şi spre sfârşitul şedinţei, după 6-7 ore de discuţie, şi unii dintre membrii comisiei au crezut că ne referim la amendamentul Forumului Constituţional cu procedura de referendum de revocare.

Au fost liberali şi social-democraţi care au votat într-un fel sau altul din cauza acestei confuzii. Eu o să propun revenirea asupra acestui articol”, a declarat Tudor Chiuariu, la Digi24.

Comisia de revizuire a Constituţiei nu a admis niciunul dintre amendamentele formulate pentru combaterea traseismului politic în cazul parlamentarilor, reprezentanţii PSD optând să se abţină sau să nu-şi susţină amendamentele pe această temă.

Membrii comisiei parlamentare au respins în primă instanţă un amendament al PNL care ar fi instituit acelaşi regim aplicabil primarilor în prezent.

De asemenea, au fost respinse celelalte amendamentele formulate pentru instituirea unui mecanism pentru combaterea traseismului. Despre amendamentul care prevedea că pe parcursul legislaturii nu se pot constitui grupuri parlamentare noi, Chiuariu a spus:

„Alt articol, care are acelaşi scop de a preveni migraţia politică, a fost adoptat în cursul aceleiaşi şedinţe de astăzi, acela care spune că grupurile parlamentare se pot constitui numai la începutul legislaturii şi grupuri parlamentare noi nu se mai pot constitui pe parcursul legislaturii, ca să avem o relaţie directă între ce au votat cetăţenii la alegeri şi grupurile parlamentare reprezentate în legislativ.

Cele mai citite

Gabriela Firea își depune candidatura la funcția de primar general, în prezența lui Ciolacu

Gabriela Firea își depune oficial candidatura pentru funcția de primar general al Capitalei, în ziua de duminică, 28 aprilie 2024. Evenimentul se va desfășura la...

Așteptarea de 9 ani a luat sfârșit. FCSB e noua campioană a României la fotbal

Un singur punct mai avea nevoie FCSB, în meciul de sâmbătă seara cu Farul Constanța, pentru a se încorona noua campioană a Superligii. În...

Gabriela Firea își depune candidatura la funcția de primar general, în prezența lui Ciolacu

Gabriela Firea își depune oficial candidatura pentru funcția de primar general al Capitalei, în ziua de duminică, 28 aprilie 2024. Evenimentul se va desfășura la...
Ultima oră
Pe aceeași temă