31.4 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăSportCeartă între Putere şi Opoziţie la Senat. Află deznodământul

Ceartă între Putere şi Opoziţie la Senat. Află deznodământul

Noul Biroul Permanent al Senatului a fost ales, luni, după circa două ore de dispute între PSD și PNL pe marginea modului în care se calculează ponderea parlamentară, precizează Mediafax.

Astfel, liberalii au solicitat o poziție în plus în conducerea acestei camere a Parlamentului, iar social-democrații s-au împotrivit.

Disputa dintre PSD și PNL a plecat de la eșecul negocierilor liderilor grupurilor parlamentare pe marginea componenței Biroului Permanent și a funcțiilor alocate în acest for.

Liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a anunțat eșecul negocierilor și improbabilitatea unei înțelegeri între liderii grupurilor și a solicitat un vot al plenului Senatului care să decidă ca alegerea noului Birou Permanentă să aibă loc luni.

Liderul senatorilor PNL a replicat faptul că în Regulamentul Senatului se precizează faptul că se poate ajunge la un vot al plenului abia după trei zile în care nu se ajunge la un consens al liderilor.

De asemenea, un alt subiect de dispută a vizat includerea sau nu a președintelui Senatului în calculul ponderii parlamentare care trebuie să se regăsească în Biroul Permanent.

În timp ce Sârbu a afirmat că trebuie să se facă abstracție de funcția deținută de Călin Popescu Tăriceanu, liberalii au afirmat că această funcție face parte din Biroul Permanent și ca urmare grupul PC nu ar trebui să mai primească o altă funcție în conducerea Senatului.

”Numărul de reprezentanţi în Biroul Permanent ai fiecărui grup parlamentar, în care se include şi preşedintele Senatului, trebuie să respecte ponderea numărului de senatori ai fiecărui grup faţă de numărul total de senatori”, se arată în prevederea din Regulamentul Senatului asupra cărora PSD și PNL și-au disputat numărul de funcții din conducerea acestei camere.

CITEŞTE ŞI  FOTO. Ce spune preşedintele Iohannis despre noua sesiune parlamentară​

Atât senatorul PNL Dumitru Oprea, cât și Nicolae Vlad Popa sau Alexandru Pereș i-au reproșat lui Tăriceanu încălcarea Regulamentului Senatului în cazul în care va supune la vot alegerea noilor membri ai Biroului Permanent fără consensul liderilor grupurilor mai devreme de trei zile.

Pereș a invocat inclusiv prevederile referitoare la acțiunea de revocare a președintelui Senatului pentru încălcarea gravă a Regulamentului.

”Acum ne dați posibilitatea ca acele lucruri discutate acum o zi sau două zile să se materializeze. Avem deja încălcare gravă prin care să declanșăm această chestiune”, a reclamat senatorul PNL.

După două pauze de consultări, liderul senatorilor PNL, Ion Popa, a anunțat în cele din urmă că liberalii își vor desemna patru membri în Biroul Permanent, renunțând astfel la solicitarea de a avea un membru în plus față de alocarea susținută de PSD.

CITEŞTE ŞI  Radu Popa, deputat PSD, scrisoare deschisă către preşedintele Iohannis

”Considerăm că astăzi a avut loc o încălcare flagrantă și rușinoasă a Regulamentului Senatului, prin stabilirea numărului de reprezentanți ai grupurilor parlamentare în Biroul Permanent al Senatului. În același timp, pentru că nu dorim să blocăm lucrările Senatului și pentru că sunt atâția oameni care ne urmăresc și care au așteptări mari de la noi, vom face patru propuneri”, a spus Popa.

El i-a nominalizat pe Teodor Atanasiu pentru funcția de vicepreședinte al Senatului, pe Cristian Bodea pentru funcția de chestor, iar pentru două poziții de secrerat pe Alexandru Pereș și Mario Ovidiu Oprea.

De asemenea, din partea grupului PC-PLR a fost nominalizat Vasile Nistor ca vicepreședinte al Senatului, iar din partea UDMR pentru poziția de chestor pe Verestoy Attila.

Totodată, PSD i-a desemnat ca vicepreședinți ai Senatului pe Ioan Chelaru și Dumitrescu Cristian, în poziția de secretari pe Ion Rotaru și Purec Ion Simion, iar în cea de chestor pe Constantinescu Florin și Moga Nicolae.

Noul Biroul Permanent a ales prin vot secret asupra listei de membri cu 115 voturi pentru 3 abțineri și 5 voturi împotrivă.

CITEŞTE ŞI  O nouă sesiune parlamentară. Ce teme le-a stabilit Iohannis aleşilor

Biroul Permanent al Senatului este compus din patru vicepreşedinţi, patru secretari şi patru chestori.În prezent, din conducerea Senatului fac parte vicepreședinții Ioan Chelaru, Cristian Dumitrescu (PSD), Marius Obreja (PNL) și Vasile Nistor (Liberal Conservator), secretarii Ion Purice și Ion Rotaru (PSD), Mario Oprea și Alexandru Pereș (PDL) și chestorii Nicolae Moga și Dan Șova (PSD), Petru Bodea (PNL), Verestoy Attila (UDMR), informează Mediafax

 

Cele mai citite

Un autocar și un autocamion din Ucraina s-au ciocnit în județul Constanța. Autocarul transporta copii ucraineni în Bulgaria

Un autocar și un autocamion, ambele din Ucraina, s-au ciocnit în județul Constanța, în noaptea de duminică spre luni, 16 spre 17 iunie 2024. Accidentul...

Cele nouă puteri nucleare își dezvoltă arsenalul, avertizează SIPRI

Cele nouă țări recunoscute ca fiind puteri nucleare își dezvoltă arsenalul, avertizează Institutul Internațional de la Stockholm pentru Cercetări în domeniul Păcii (Stockholm International...

Cum se modifică Legea achizițiilor publice

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii a pus în dezbatere publică un proiect de Ordonanță de urgență care va modifica Legea achizițiilor publice, informează o știre...
Ultima oră
Pe aceeași temă