20.7 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăSportCe strigă un copil de 7 ani la un miting politic: "Vrem...

Ce strigă un copil de 7 ani la un miting politic: “Vrem primar, nu cioban!”

Un grup de copii de şcoală primară din comuna hunedoreană Baru au scandat lozinci politice în timpul unei manifestaţii electorale. Candidatul pe care îl susţineau elevii se apără: “Copiii mă iubesc, a fost un protest spontan”.

„Hoţii, hoţii!”, „Mincinoşii!”, „Vrem primar, nu cioban!” au strigat marţi seară în jur de 20 de copii cu vârste între 7 şi 12 ani la o adunare electorală împotriva unui candidat liberal la primăria din comuna Baru, judeţul Hunedoara. Minorii, strânşi în faţa căminului cultural unde liberalii aveau o întâlnire, au purtat pancarte cu mesaje şi afişe cu fostul primar PDL al localităţii, Daniel Răducanu. Aşa cum arată imaginile surprinse de o televiziune hunedoreană, copiii şi-au susţinut candidatul cu entuziasm, urlând slogane precum „Răducane, nu uita, primăria e a ta!” şi fluturând pancarte în timpul unei contra-manifestaţii PDL, cu ocazia alegerilor de la sfârşitul acestei săptămâni. Scrutinul se organizează după ce Daniel Răducanu a renunţat la funcţia de primar pentru a candida la alegerile parţiale pentru Camera Deputaţilor din decembrie 2010. A pierdut în faţa candidatului liberal Mariana Câmpeanu şi acum vrea să-şi recâştige postul de primar. Copiii, spune el, au vrut să-l ajute, din iniţiativa lor sau a părinţilor.

„Copiii mă strigau: «Ciao, Dani!» când eram primar”

Atât candidatul ridicat în slăvi de şcolari, cât şi singurul consilier local din partea PDL al comunei, neagă vreo legătură între organizaţia lor şi implicarea copiilor în campania electorală.

„A fost un protest spontan, probabil copiii s-au luat după adulţi. Noi nu am avut absolut nici o implicare. E regretabil că acei copii s-au aflat acolo, suntem în secolul 21, îmi pare rău că s-a întâmplat lucrul ăsta, ne-a luat pe toţi prin surprindere. De fapt, acolo au fost vreo 80-100 de adulţi şi câţiva copii. Pe mine mă iubesc copiii, mă strigau ‘Ciao, Dani’ pe stradă, în cei şase ani cât am fost primar”, a explicat candidatul PDL Daniel Răducanu, care neagă că ar fi furnizat copiilor afişe cu el: „Cred că afişele sunt din acelea care se pun pe stâlpi”.

Colegul său, consilierul Valeriu Miclăuş, crede că acţiunea copiilor a fost spontană şi nedirijată, rezultat al „iubirii pe care copiii o poartă pentru primarul Răducanu, care le-a făcut şcoli şi canalizare”. „Dacă ar vota numai copiii în comuna Baru, Răducanu ar câştiga alegerile cu peste 90 la sută! A fost o manifestaţie spontană organizată de părinţii copiilor din satul Livadia la care primarul le-a introdus apă, canalizare şi asfalt. Pancartele probabil şi le-au confecţionat copiii singuri sau cu părinţii. Exclus să fie de la partid!”, spune membrul PDL.

Reprezentanţii organizaţiei PNL din Baru îi acuză însă pe democraţi că au folosit copiii cu bună ştiinţă şi că ei i-au adus la manifestaţie. Deputata PNL Mariana Câmpeanu, prezentă la întrunirea PNL din comuna hunedoreană, a cerut demiterea inspectorului şcolar judeţean.

„Copiii n-au ce căuta la manifestări electorale”

Inspectoratul Şcolar Judeţean din Hunedoara a început o anchetă pentru a stabili dacă acţiunea a fost dirijată de un cadru şcolar. Dacă învăţătoarea copiilor va fi găsită vinovată, riscă de la avertisment până la excluderea din învăţământ.

„Dar evenimentul a avut loc în afara şcolii şi nu în timpul orelor, şi în astfel de cazuri responsabilitatea oricărui copil cade în sarcina părinţilor”, a declarat pentru RL inspectorul general Alexandru Lăutaru, care a catalogat incidentul drept reprobabil. „Copiii n-au ce căuta la astfel de manifestări”, spune el. Potrivit acestuia, copiii erau din clasele I-IV, prin urmare aveau vârste între 7 şi 12 ani. De aceeaşi părere sunt şi oficialii Direcţiei Generale pentru Protecţia Copilului, care con-damnă folosirea copiiilor în scopuri electorale.

Cele mai citite

Coldea, sub control judiciar

Florian Coldea, fost prim adjunct al directorului SRI, a fost plasat sub control judiciar pe cauţiune de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, au precizat, pentru Agerpres,...

Agenția anticorupție din Ucraina investighează o presupusă scurgere de informații

Principalul responsabil anticorupție din Ucraina și-a suspendat vineri adjunctul principal, în timp ce anchetatorii investighează o presupusă scurgere de informații în cadrul unei agenții...

#GETHOMESAFE, serviciu dedicat siguranței femeilor. În ce constă acesta

Erika Isac a anunțat joi seara, prin intermediul rețelelor de socializare, lansarea platformei #GETHOMESAFE, în parteneriat cu o firmă privată de pază. Aceasta este...
Ultima oră
Pe aceeași temă