21.4 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSportCabinetul II, in asteptare

Cabinetul II, in asteptare

Premierul tergiverseaza anuntul oficial al restructurarii.

Curentul majoritar in PNL este pentru excluderea PD chiar daca ieri democratii i-au propus lui Tariceanu reconcilierea.

Anuntul oficial ar putea veni in week-end.

Premierul Calin Popescu Tariceanu i-a convocat ieri pe liderii partidului pentru o noua discutie pe tema restructurarii. De altfel, ieri, unul dintre apropiatii premierului, Bogdan Olteanu, s-a intors de urgenta din China. Intalnirea a avut loc in contextul solicitarilor PD de a ramane in Executiv. Liderii PD i-au dat mai multe telefoane lui Tariceanu, solicitandu-i sa nu-i scoata din Executiv. Potrivit unor surse din PD, democratii i-ar transmis lui Tariceanu ca ar accepta o restructurare guvernamentala, in urma careia democratii sa piarda un post de ministru. Insa acest fapt urma sa se petreaca prin desfiintarea postului respectiv, in nici un caz nu va fi o sanctiune la adresa unui ministru PD. Totusi, in PNL curentul majoritar era de eliminare a PD.
In cursul zilei de ieri, democratii au lansat si pe canale oficiale mesaje de impacare, fara a primi un raspuns decisiv din partea PNL. Secretarul general al PD, Vasile Blaga, a declarat ieri, la Craiova, ca un guvern al Aliantei PNL-PD poate trece de Parlament cu o larga majoritate, inclusiv cu votul PSD, care ar fi nevoit sa accepte un guvern al Aliantei pentru ca nu doreste alegeri anticipate. In opinia sa, cel mai bine ar fi o impacare in Alianta, deoarece, sustine el, "a fost o guvernare de succes".
Impacarea si reglarea disputelor s-ar putea realiza fara probleme daca s-ar aplica protocolul Aliantei, in care exista solutii pentru orice situatie, a afirmat liderul PD Emil Boc. El a reluat afirmatia ca ministrii PD raman in bloc sau pleaca in bloc.

LISTA LUI TaRICEANU
» ULTIMELE RETUsURI
Cat priveste componenta nominala a noului cabinet PNL-UDMR, surse liberale acreditau ideea ca premierul ar avea "aproape conturate" optiunile pentru fiecare post, in conditiile in care pentru multe dintre ministere exista patru-cinci candidati.
Va prezentam in continuare candidatii cu cele mai mari sanse de a fi titularizati. Totusi, exista posibilitatea unor schimbari pentru ca multi dintre cei care doresc un post fac anticamera la primul ministru.

» Prim-ministru – Calin Popescu Tariceanu
» Vicepremier – Marko Bela
» Ministrul Justitiei – Gyorgy Frunda
» Ministrul Afacerilor Externe –
Adrian Cioroianu
» Ministrul Finantelor- Sebastian Vladescu
» Ministrul Economiei – Varujan Vosganian
» Ministrul Dezvoltarii Regionale –
Laszlo Borbely
» Ministrul Apararii – Radu Stroe,
Norica Nicolai, Cristian David
» Ministrul Administratiei si Internelor – Norica Nicolai, Radu Stroe sau
Ludovic Orban
» Ministrul Sanatatii – Eugen Nicolaescu
» Ministrul Muncii – Paul Pacuraru
» Ministrul Agriculturii – Kelemen Attila, Dan Motreanu
» Ministerul Mediului – Iuliu Winkler
» Ministrul Transporturilor –
Paul Victor Dobre, Relu Fenechiu
» Ministrul Educatiei si Culturii –
Adrian Iorgulescu

COMENTARII PSD
» Plictisiti de indecizia
premierului
De la declaratiile de solidaritate cu premierul Tariceanu si planurile sale de restructurare guvernamentala, liderii PSD si PC au trecut la amenintari furioase la adresa sefului guvernului.
Opozitia s-a plictisit de asteptare si il avertizeaza pe Tariceanu ca, in cazul in care nu se grabeste sa anunte restructurarea, va pierde sprijinul celor doua partide. Mai mult chiar, Dan Voiculescu, un bun prieten al lui Tariceanu, a anuntat ieri ca partidul sau va vota impotriva guvernului daca premierul va forma un Cabinet cu UDMR. Tot impotriva vor vota conservatorii si daca viitorul executiv ii va cuprinde in continuare si pe ministrii PD. De asemenea, PC i-a atras atentia lui Tariceanu ca "indecizia sa are repercusiuni grave asupra bunei functionari a institutiilor statului".
Social-democratii si-au pierdut si ei rabdarea, mai ales dupa ce au fost nevoiti sa-si amane sedinta Comitetului Executiv convocata special pentru a decide oficial sprijinirea noului guvern.
Este posibil ca PSD si PC sa anunte duminica retragerea sprijinului pentru Tariceanu. (A.D.)

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Erdogan a grațiat șapte generali închiși pentru puciul din 1997 din Turcia

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a graţiat şapte generali aflaţi în detenţie pentru rolul lor în puciul din 1997 împotriva primului guvern islamist din...

O bonă din București a lovit copilul pe care îl avea în grijă. Femeia a fost reținută

Vineri, polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Secția 22 Poliție au pus în aplicare un mandat de aducere emis pe numele...

Producția de cărbune a scăzut

Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele trei luni ale acestui an, 511.600 tone echivalent petrol, fiind cu 11,6% mai mică...
Ultima oră
Pe aceeași temă