14.8 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSportBuda (PDL): Ministrul Mihai Voicu nu cunoaşte esenţa democraţiei: separaţia puterilor în...

Buda (PDL): Ministrul Mihai Voicu nu cunoaşte esenţa democraţiei: separaţia puterilor în stat

Preşedintele Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor, Daniel Buda (PDL), l-a acuzat pe ministrul Mihai Voicu că nu cunoaşte esenţa democraţiei, şi anume separaţia puterilor în stat, afirmând că instituirea unui control între Parlament şi instituţiile juridice reprezintă “un act neconstituţional”, potrivit Mediafax.

Daniel Buda cataloghează, într-un comunicat de presă transmis luni, “drept derapaje inacceptabile de la democraţie” declaraţiile ministrului Mihai Voicu, conform cărora Comisiile juridice ale Camerelor trebuie să stabilească o formă legală prin care între Parlament şi Ministerul Justiţiei să existe un “control reciproc democratic”.

“Mihai Voicu nu cunoaşte esenţa democraţiei: separaţia puterilor în stat. O astfel de posibilitate legală de a institui un control între Parlament şi instituţiile juridice reprezintă un act neconstituţional, care încalcă separaţia puterilor în stat”, susţine Buda.

Buda afirmă că, în lipsa unor argumente sustenabile în ceea ce priveşte realizările guvernamentale şi preocuparea pentru stabilitatea economică şi politică a României, “unii lideri ai USL, precum Mihai Voicu, şi-au găsit o noua temă de dezbatere publică cu scopul de a ascunde eşecul guvernamental şi lipsa acută de soluţii la problemele cu care se confruntă cetăţenii acestei ţări”.

“Prin aceste acţiuni de subordonare politică a Parchetului General şi a DNA, ca urmare a numeroaselor dosare deschise după neregulile înregistrate la referendum, USL ne demonstrează încă o dată faptul că adevăratul adversar al său nu este Traian Băsescu, ci instituţiile independente ale statului, fie că vorbim de Curtea Constituţională, ANI, Parchet, CSM sau DNA. Din păcate, însă cei de la USL se dovedesc incapabili de a respecta anumite principii europene, rămânând încorsetaţi în metehnele trecutului comunist. Astfel, aşa-zişii lideri ai USL nu pot accepta faptul că România este stat european, iar deciziile instituţionale trebuie respectate şi puse în practică”, arată Buda.

Daniel Buda i-a recomandat lui Mihai Voicu “să renunţe la aceste demersuri politicianiste şi să nu inventeze prerogative parlamentare inexistente, fără fundament şi acoperire legală”.

Purtătorul de cuvânt al PNL, Mihai Voicu, a anunţat, luni, după şedinţa Biroului Politic Central, că liberalii şi-au mandatat reprezentanţii în comisiile juridice pentru a găsi o formă legală prin care să existe o intracţiune între Parlament şi reprezentanţii Ministerului Public.

Mihai Voicu a anunţat că, în plan parlamentar, conducerea PNL consideră că subiectul unei interacţiuni, în orice formă, între comisiile juridice ale celor două Camere şi responsabili din cadrul Ministerului Public este necesară, dincolo de “declaraţii de presă de genul independenţei, pe care nu o contestă nimeni”.

“Trebuie să înţelegem că, într-un stat de drept, există un control reciproc al puterilor, în cadrul democratic şi de aceea colegii din comisiile juridice trebuie să identifice formele legale prin care aceste discuţii, nu vreau să le spun anchete în niciun caz, trebuie să aibă loc”, a explicat reprezentatul PNL.

Potrivit lui Voicu, juriştii din USL trebuie să găsească forma necesară pentru a purta chiar şi un “dialog”.

“Din punctul nostru de vedere, o serie de lucruri semnalate fie şi de către un simplu cetăţean trebuie să fie într-un fel sau altul cercetate, investigate. Colegii noştri vor găsi soluţiile pentru o formă regulamentară în acest sens”, a mai spus vicepreşedintele PNL.

El a apreciat că cetăţenii au dreptul de a a-şi spune punctul de vedere în faţa Parlamentului sau în faţa unei comisii parlamentare. “Practic, acest lucru se poate face”, a arătat el.

Voicu a mai spus că, dincolo de Consiliul Superior al Magistraturii şi Inspecţia Judiciară, care pot fi variante prin care se poate discuta acest subiect al referendumului, comisiile juridice vor decide dacă vor fi sesizate aceste organisme.

“Am discutat numai principiile, fără a intra în detalii”, a mai spus Mihai Voicu, adăugând că o sesizare a CSM este o iniţiativă individuală, în timp ce liberalii îşi doresc o abordare “instituţională” a acestui subiect.

Procurorul general al României a declarat, joi, la gândul.live, că nu se va prezenta în faţa unei astfel de comisii parlamentare şi că există şi o decizie a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), potrivit căreia procurorii nu pot fi anchetaţi de Parlament.

Cele mai citite

Clotilde Armand și-a lansat o carte în care descrie lupta “nevăzută” din Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 și candidată la cel de-al doilea mandat, și-a lansat o carte pe care a intitulat-o "Din primărie. Partea nevăzută". O...

Clotilde Armand și-a lansat o carte în care descrie lupta “nevăzută” din Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 și candidată la cel de-al doilea mandat, și-a lansat o carte pe care a intitulat-o "Din primărie. Partea nevăzută". O...
Ultima oră
Pe aceeași temă