13.5 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăSportBăsescu: Şeful DNA şi procurorul general să fie selectaţi de CSM, agreaţi...

Băsescu: Şeful DNA şi procurorul general să fie selectaţi de CSM, agreaţi de Pivniceru şi desemnaţi de preşedinte

Presedintele propune o nouă soluţie pentru deblocarea numirii procurorilor şefi, după ce la întâlnirea cu Victor Ponta, Crin Antonescu şi Valeriu Zgonea, aceştia au refuzat formarea unei comisii care să rezolve această problemă. Traian Băsescu le-a propus acestora la începutul săptămânii ca doi reprezentanţi ai Ministerului Justiţiei, doi ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) şi doi ai preşedinţiei să analizeze şi apoi să facă propuneri legate de viitorii procurori şefi.

Pentru a respecta legea în vigoare care prevede că ministrul Justiţiei este cel care face cele două propuneri, dar şi pentru a se asigura că pe traseu nu intervin influenţe politice, preşedintele încearcă să-i convingă pe liderii coaliţei de guvernământ să accepte un compromis: candidaţii pentru şefia Direcţiei Naţionale Antiocrupţie (DNA) şi Parchetului General (PG) să fie selectaţi de CSM, agreaţi de ministra Justiţiei, Mona Pivniceru şi trimişi la preşedinţie pentru decizia finală. Traian Băsescu a reluat în acest fel prounerea pe care a făcut-o la începutul acestui an prin care CSM să devină instituţia care să-i propună pe procurorii şefi ai DNA şi PG, dar i-a găsit o aplicare conformă cu legea. Argumentaţia pe care se bazează noua idee a preşedintelui, prezentată în avionul care-l duce la summit-ul UE-America Latină, pleacă de la premiza că CSM este instituţia care va veghea asupra viitorilor procurori şefi şi va trebui, deci, să garanteze profesionalismul acestora. Traian Băsescu socoteşte că pentru selectarea celor doi, Consiliul Superior al Magistraturii va trebui să elaboreze un set de criterii solide, în aşa fel încât şi procurorii de talia lui Daniel Morar să aibă şanse, fie la o candidatură corectă, fie la o selecţie care să ţină cont de propriul său palmares.

Preşedintele recunoaşte că e nevoie de o negociere cu guvernul pentru ca desemnarea procurorilor şefi să aibă loc cât mai repede şi să aducă în fruntea DNA şi PG, oameni care au performat, în condiţiile în care delegarea lui Daniel Morar în fruntea Parchetului General expiră la începutul lunii aprilie, iar conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie este asigurat tot de un interimar. Traian Băsescu este de părere că “eşecul” privind desemnarea procurorilor aleşi de ministra Mona Pivniceru ar putea să apară în Raportul pe Justiţie, pe care Comisia Europeană l-ar putea face da publicităţii înainte de 1 februarie.

Traian Băsescu a vorbit despre această eventuală soluţie înainte să o fi discutat cu premierul Victor
Ponta şi a prezentat-o ca pe o ipoteză de lucru prin care s-ar putea ieşi din blocajul actual. Victor Ponta ar putea fi de acord cu ideea preşedintelui în condiţiile în care chiar el a militat în ultimii ani pentru mutarea nominalizărilor procurorilor şefi dinspre ministrul Justiţiei spre CSM, dar e posibil ca aliaţii săi din USL, Crin Antonescu şi Dan Voiculescu să o refuze.

Noua propunere a preşedintelui ar putea fi un test pentru primul ministru, care are nevoie să se valideze în faţa liderilor europeni. Respingerea acestei oferte ar putea duce la blocarea numirii şefilor pentru DNA şi PG în condiţiile în carelegea îi dă voie lui Traian Băsescu să rmitat de oferte, dacă are motive să o facă. La rândul lui Victor Ponta este dependent de aliaţii săi din PNL şi PC mai puţin dispuşi spre o negociere cu preşedintele şi mai motivaţi să modifice actuala arhitectură juridica cu scopul de a scădea influenţa şi puterea procuroriloranticoruptie.

Dacă această soluţie de compromis va fi refuzată, Traian Băsescu ar mai putea recurge la un instrument: prevederile acordului de neagresiune semnat cu premierul Victor Ponta, care stipulează că dedidentul ultim, pe cale legislativă, va fi cel care îşi poate impune punctual de vedere într-o chestiune sau alta. Altfel spus, preşedintele ar trebui lăsat să hotărască în ceea ce-i priveşte pe procurorii şefi fiindcă el este cel care poate lua decizia finală.

Sabina Fati
Sabina Fatihttp://sabina-fati
Sabina Fati, redactor-sef adjunct
Cele mai citite

Vlad Dascălu, campion european la mountain bike în 2023, a fost suspendat

Sportivul român Vlad Dascălu, campion european la mountain bike în 2023, a fost suspendat pe o perioadă de 17 luni de Tribunalul Antidoping al...

Angel Tîlvăr spune că navigația maritimă suferă cel mai mult de pe urma acțiunilor de bruiaj

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a declarat marţi că navigaţia maritimă este cea care are cel mai mult de suferit de pe urma acţiunilor de...

Reuniunea partidelor de extremă dreapta de la Madrid: 9 iunie o zi de eliberare și de speranță

Javier Milei, Giorgia Meloni și Marine Le Pen au participat duminica trecută la reuniunea liderilor de extremă dreapta din europa care a avut loc...
Ultima oră
Pe aceeași temă