16 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSportBăsescu, Ponta, Dragnea şi Antonescu, reclamaţi de Consiliul Secuiesc pentru DISCRIMINARE ETNICĂ

Băsescu, Ponta, Dragnea şi Antonescu, reclamaţi de Consiliul Secuiesc pentru DISCRIMINARE ETNICĂ

Preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc (CNS) i-a reclamat la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) pe şeful statului, Traian Băsescu, pe premierul Victor Ponta, pe şeful Senatului, Crin Antonescu, şi pe vicepremierul Liviu Dragnea, pentru discriiminare etnică la reorganizarea teritorială, se arată într-un comunicat al instituţiei.

Izsák Balázs Árpád susţine că “poporul secuiesc” îşi doreşte să fie creată o regiune administrativ-teritorială distinctă pentru secuime, lucru pe care autorităţile române nu vor să îl realizeze.

“Este clar pentru toată lumea că reorganizarea teritorială preconizată si dorită de dânşii ar discrimina cetăţenii români de etnie maghiară“, arată şeful Consiliului Naţional Secuiesc, în comunicat.

Citeşte şi  Tokes: M-a dezamăgit intervenţia lui Băsescu, nu eram obişnuiţi cu astfel de apucături

Totodată, preşedintele CNS susţine că, pentru secui, reorganizarea administrativ-teritorială este un prilej de a se constitui într-o regiune de sine stătătoare, lucru care nu este dorit de autorităţile române, care urmăresc ca “toate regiunile administrative vor avea populaţie preponderent românească, adică se urmăreşte, în mod expres, ca în toate regiunile populaţia maghiară să fie minoritară”, se mai precizează în comunicat.

În plus, Izsac Balasz arată că este vorba în mod sigur de o discriminare etnică la adresa maghiarilor din România, întrucât conducerea statului “încearcă să mascheze aceste tendinţe cu presupuse cauze economice, dar fără să aducă argumente pertinente în acest sens, iar accentul este pus mereu pe faptul că nu acceptă ideea ca să existe măcar o regiune cu populaţie preponderent maghiară”.

Citeşte şi Ambasadorul român în Ungaria, CONVOCAT la Ministerul de Externe. Ce spune MAE român

În urmă cu trei săptămâni, în România s-au amplificat tensiunile dintre politicienii unguri şi cei români, după ce ministrul de Externe al României, Titus Corlăţean, a declarat că Garda Maghiară şi Garda Secuiască ar trebui interzise în România, pentru că sunt “organizaţii extremiste”. Atunci, MAE ungar l-a convocat pe ambasadorul român la Budapesta pentru explicaţii.

Cele mai citite

Problemele pentru celebrii chefi bucătari nu se opresc. Antena 1 dă PRO TV în judecată

Scandalul dintre Antena 1 și cei trei chefi, Sorin Bontea, Cătălin Scărlătescu și Florin Dumitrescu, a escaladat, implicând acum și postul de televiziune Pro...

Ben Affleck și Jennifer Lopez o iau pe drumuri separate? “Au probleme în căsnicie”

Ben Affleck și Jennifer Lopez au probleme în căsnicie, susține o persoană din interior. Cei doi locuiesc în case separate. Cu toate acestea, verighetele...

Controverse legate de camere video în sălile de clasă ale școlilor

Reprezentanții profesorilor se opun proiectului prin care Guvernul vrea să impună instalarea camerelor video de supraveghere în sălile de curs ale școlilor. În data de...
Ultima oră
Pe aceeași temă