19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSocialEducațieControverse legate de camere video în sălile de clasă ale școlilor

Controverse legate de camere video în sălile de clasă ale școlilor

Reprezentanții profesorilor se opun proiectului prin care Guvernul vrea să impună instalarea camerelor video de supraveghere în sălile de curs ale școlilor.

În data de 13.05. 2024 a avut loc ședința Comisiei de Dialog Social de la nivelul Ministerului Educației (ME).

În cadrul ședinței, federațiile sindicale reprezentative din sistemul de învățământ preuniversitar, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) și Federația Sindicatelor din Educație (FSE) “Spiru Haret” au dat aviz nefavorabil proiectul OUG pentru modificarea și completarea Legii învăţământului preuniversitar nr. 198/2023 și a Legii învățământului superior nr. 199/2023, deoarece “nu s-a ținut cont de propunerile federațiilor sindicale, în special de cele referitoare la instalarea sistemului de supraveghere video”, după cum le-a transmis președintele FSLI, Simion Hăncescu, membrilor de sindicat din teritoriu.

“S-a solicitat ca instalarea sistemului de supraveghere video să se facă numai dacă cel puțin 3/4 din numărul salariaților acceptă instalarea sistemului de supraveghere”, se arată în mesajul lui Hăncescu, obținut de “România liberă”.

Președintele FSE “Spiru Haret”, Marius Nistor, a explicat, pentru RL, că, așa cum părinții decid dacă vor camere video, așa trebuie să aibă și cadrele didactice același drept.

“Așa cum este necesar acordul majorității părinților pentru instalarea camerelor video în sălile de clasă, așa și colegii noștri consideră că e nevoie de acordul majorității cadrelor didactice pentru instalarea lor. Plus că, în actualul proiect nu există garanție deplină că nu vor apărea abuzuri vizavi de solicitările celor care sunt îndreptățiți, conform prevederilor respective, să aibă acces la acele înregistrări”, nea- declarat Nistor.

Cine se uită pe camere?

Liderul FSE “Spiru Haret” spune că proiectul nu stabilește cine va avea sarcina de a viziona înregistrările de pe camera.

“Nu știm care este persoana care se va ocupa de așa ceva, dar mă gândesc că, în situația în care există părinți care consideră că notele mici primite de copiilor sunt posibile fapte de boolying, dacă ne vom trezi cu o avalanșă de astfel de reclamații, putem bloca activitatea unității de învățământ, care ar fi obligată să dea curs unor astfel de solicitări și să vizioneze zeci,sute,mii de ore. Dacă nu va fi un profesor să vizioneze înregistrările, atunci cine? Secretara? Să punem personalul auxiliar care și așa este încărcat? În proiect se spune doar că este o persoană. Sunt curios ce persoană va accepta să îndeplinească această sarcină benevol. Acea persoană va fi expusă și proceselor în instanță, scandalurilor”, ne-a mai explicat Marius Nistor.

Acesta îi critică pe primarii care au eliminat paza din școli.

“Sunt primării mari care au desființat paza din școli. Discutăm despre ideile foarte interesante ale unora de a înlocui paza cu butoane de panică”, ne-a mai declarat Nistor.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă