18.2 C
București
sâmbătă, 15 iunie 2024
AcasăSportBăsescu: nu pot creşte pensiile. Opoziţia: te suspendăm!

Băsescu: nu pot creşte pensiile. Opoziţia: te suspendăm!

Opoziţia a atacat la Curtea Constituţională proiectul de lege prin care ar urma să fie îngheţate în 2012 pensiile şi salariile bugetarilor. Preşedintele Traian Băsescu a replicat că, indiferent de verdictul CCR, Guvernul nu are de unde să plătească. Între timp, proiectul bugetului pe 2012 rămâne blocat pe masa miniştrilor.

Reprezentanţii Uniunii Social-Liberale consideră nu doar că Executivul dispune de suficiente resurse pentru a indexa pensiile şi a majora salariile bugetarilor, ci şi că poate cere suspendarea preşedintelui Traian Băsescu dacă acesta promulgă legea prin care a fost stabilită îngheţarea. „În situaţia în care, prin absurd, CCR va da un răspuns negativ, atunci nu avem decât o singură soluţie: să-i solicităm preşedintelui să nu promulge o lege care este imorală şi nelegală. Iar, dacă preşedintele, totuşi, nu va ţine cont nici de data aceasta de Constituţie, atunci vom aduna la dosarul de suspendare a preşedintelui încă o argumentaţie”, a arătat deputatul PNL Eugen Nicolăescu.

Logica reprezentanţilor opoziţiei este cel puţin ciudată însă. Ei spun că promulgarea unei legi declarate cons-tituţională ar constitui o încălcare a Constituţiei şi, deci, un motiv de suspendare a preşedintelui. Or, tocmai Constituţia îl obligă pe preşedinte să promulge o lege, fiind stabilite şi nişte termene în acest sens. Din punct de vedere cons-tituţional, şeful statului poate doar să ceară Parlamentului să reexamineze un proiect. Iar reexaminarea nu poate fi cerută decât o singură dată.

Juriştii USL vor pregăti totuşi pentru luni un raport de evaluare a posibilităţii declanşării procedurii de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu, precum şi o inventariere a „faptelor” care pot fi imputate acestuia.

Reprezentanţii USL susţin că prin îngheţarea pensiilor şi a salariilor, realizată prin modificările aduse OUG 80/2011, la Camera Deputaţilor, s-ar încălca dreptul românilor la un trai decent, prevăzut în Constituţie. Îngheţarea, la nivelul lunii decembrie 2012, vizează salariile de bază, soldele, indemnizaţiile de încadrare ale bugetarilor, sporurile şi compensaţiile. De asemenea, un amendament adus ordonanţei stabileşte că „în anul 2012, nu se acordă ajutoarele sau, după caz, indemnizaţiile la ieşirea la pensie, retragere, încetarea raporturilor de serviciu ori la trecerea în rezervă”.  Totodată,  a fost prorogată pentru data de 1 ianuarie 2013 intrarea în vigoare a prevederii referitoare la obligaţia indexării pensiilor cu rata inflaţiei şi cu jumătate din creşterea salariului mediu brut pe economie realizat în 2011.  Astfel, punctul de pensie rămâne la valoarea stabilită în octombrie 2009, de 732,8 lei.

Băsescu: „Dacă ar exista bani, s-ar plăti”

„Toţi trebuie să înţelegem că nu mai putem trăi împrumutând bani pentru consum. (…) Politic, şi pentru mine, şi pentru Guvern ar fi foarte uşor să o facem pe generoşii, condamnând ţara în anii următori”, a argumentat preşedintele, într-o emisiune la postul public de radio, în favoarea îngheţării salariilor şi pensiilor.

Şeful statului a cerut chiar Guvernului să nu mai vorbească de posibile creşteri de salarii şi pensii în a doua jumătate a anului 2012. „Eu n-aş vorbi acum că în mai nu ştiu ce măriri facem, pentru că nu se ştie ce se întâmplă şi politicienii sunt foarte apropiaţi de popor şi ar vrea să-i dea bani. Mai bine să-i dea adevăr”,  a precizat Băsescu.

Declaraţiile despre eventuale majorări în mai-iunie 2012 şi despre trecerea acestei posi-bilităţi în bugetul de stat pentru anul viitor au apărut după ce UDMR a insistat în coaliţie pentru indexarea pensiilor şi creş-terea salariilor.

Divergenţe pe bugetul  pentru 2012

Coaliţia a amânat ieri luarea unei decizii în privinţa bugetului pe 2012, în condiţiile în care există mai multe nemulţumiri din partea tuturor formaţiunilor de la putere. Dacă democrat-liberalii reclamă fondurile insuficiente repartizate autorităţilor locale şi modul centralizat de distribuire a banilor, udemeriştii sunt ne-mulţumiţi de sumele mai mici care ar reveni unor ministere conduse de ei. De pildă, Kelemen Hunor, ministru al Culturii şi preşedinte al UDMR, a spus răspicat că vrea ca instituţia pe care o conduce să aibă în 2012 fonduri apropiate cu cele din 2011. Criticată a fost şi suma ce ar urma să revină Ministerului Educaţiei, minister care este condus de un democrat-liberal, dar care derulează numeroase programe destinate minorităţilor. Reprezen-tanţii minorităţilor naţionale, altele decât cea maghiară, sunt şi ei nemulţumiţi de intenţia Guvernului de a reduce cota lunară defalcată ce revine autorităţilor locale din impozitul pe venit.

Proiectul de buget va fi aprobat săptămâna viitoare şi va trimis Parlamentului pe 25-26 noiembrie.  După depunerea de amendamente, proiectele bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale intră în dezbaterea comisiilor.   Text Box:  

Cele mai citite

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat forma revizuită a proiectului de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 24/2017 privind emitenții de...

Inițiativa legislativă vizează îndeplinirea obligațiilor României ca stat membru de a transpune în cadrul legislației naționale actele normative emise la nivel european în domeniul...

Judecătorii desființează a doua oară rechizitoriul din Dosarul Revoluției

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) au decis că rechizitoriul din dosarul "Revoluţiei", în care este acuzat fostul preşedinte Ion Iliescu, conţine...

Românii aflați în situații vulnerabile urmează să își primească banii pe cardurile sociale pentru alimente. Când se va întâmpla

Începând cu data de 14 iunie, aproximativ 2,6 milioane de români aflați în situații vulnerabile vor începe să primească o nouă tranșă de 250...
Ultima oră
Pe aceeași temă