Presedintele Traian Basescu l-a executat ieri pe ostaticul grupurilor de interese. Cum altfel decat in cadrul unui interviu? Avertizand ca nu va fi infrant, la fel ca predecesorii sai, de prostanaci sau de structuri, Basescu ii aplica o corectie dupa ceafa premierului Calin Popescu Tariceanu, caruia ii cere sa iasa din minciuna, sa nu mai fie partenerul grupurilor de interese, ci al presedintelui.
Presedintele Basescu a subliniat ca recentele schimbari petrecute la PNA si la Parchetul General sunt doar „cutremure partiale”, avertizand ca acestea vor continua si ca ele vin ca urmare a „insatisfactiei dupa o prima etapa de guvernare, lipsei de eficienta in lupta impotriva coruptiei si manifestarii nemultumirii mele si a Guvernului in raport cu ineficienta in lupta anticoruptie”.
Intoxicari
Seful statului a aratat ca au existat o serie de oameni politici, dar si analisti lipsiti de „buna-credinta” care au incercat sa-i atribuie evolutiile din interiorul Partidului Liberal. „Este absolut incorect si este incorect cel putin pentru politicieni si in egala masura pentru analisti, pentru simplul motiv ca eu am facut o declaratie publica in care am spus "nu am nici un amestec in iesirile publice ale dlui Stolojan sau ale doamnei Mona Musca". Din pacate, se prefera imaginea pe care fiecare vrea sa o proiecteze. Degeaba a facut presedintele declaratii – nu am nici o legatura cu ce se intampla cu cei doi – ca sunt destui ce incearca sa spuna "din surse stim ca Traian Basescu a facut nu stiu ce sau a influentat decizia Monei Musca sau a lui Theodor Stolojan". Lasitatea este ca, dupa ce presedintele spune: "Mai, fratilor, nu stiu nimic despre ce s-a intamplat acolo sau nu sunt implicat!", se continua cu "din surse", dar lasitatea este ca nu spune nimeni cine este aceasta sursa. De fapt, dupa ce…, daca as fi tacut, puteau sa mearga in continuare pe ideea presedintele n-a vorbit; surse ne spun ca… Dar presedintele s-a pronuntat public. Atunci spune cine este sursa asta de intoxicare a opiniei publice, a ziaristilor ca Traian Basescu s-ar fi amestecat in PNL!”, afirma seful statului.
„Cred ca e timpul sa iesim din minciuna!”
Basescu a revenit cu afirmatiile sale privind existenta unor grupuri de interese care risca sa influenteze membri ai Guvernului, subliniind ca nu face nici un secret din faptul ca exista „viziuni diferite” intre Palatul Cotroceni si Palatul Victoria.
„A fost reactia primului ministru si, bineinteles, a unei intregi grupari de ziaristi, dintre care unii extrem de apropiati unor grupuri economice, care spun ca este legitim traficul de influenta, altfel spus, ca este legitima promovarea unor grupuri de interese, ca numai presedintele Traian Basescu a primit informatii de la serviciile de informatii”, a spus presedintele, pentru care abordarea premierului este surprinzatoare. Tariceanu, spune Basescu, stia „exact despre ce e vorba”. „Cred ca este timpul sa iesim din minciuna. Primul ministru a primit 21 de documente de la SRI, iar eu am solicitat SRI sa-mi puna si mie la dispozitie aceleasi documente. Sunt documente importante, care nu pot fi facute publice”, a spus presedintele Basescu, anuntand ca va merge pana la a cere declasificarea lor pentru a proba minciuna, daca va fi cazul. „Ce-am constatat in aceste 21 de documente? Dintre ele, patru fusesera aduse si la cunostinta presedintelui, 17 au fost strict pentru uzul Guvernului; toate, deci cele patru documente primite de mine ca presedinte, au fost puse si la dispozitia primului ministru, cu adresa de inaintare in care primul ministru era informat: "Dle prim-ministru, va inaintam urmatorul document, care a fost transmis si presedintelui Romaniei". Deci, din cele 21, patru au fost primite si de mine, si de primul ministru, 17 insa au fost strict la dispozitia Guvernului, documente pe care eu nu le-am primit, si bine face SRI ca nu ma incarca cu lucruri care nu tin de securitatea, de siguranta nationala, dar erau lucruri care, prin sferele de influenta pe care le puneau in miscare, atentionau asupra unor influente care se exercita si erau menite sa-l previna pe premier ca deja au inceput influente si sa previna actul final! Deci, din aceste 21 de documente eu am primit patru, iar Guvernul le-a primit pe toate 21. In ele se vorbeste de influente asupra secretarilor de stat, asupra ministerelor s.a.m.d., pe diverse teme”, a spus Basescu. El s-a declarat surprins de capcana in care a fost impins premierul de oameni din jurul lui de a cere public SRI sa-i dea documentele. Concluzia prezidentiala vine imediat: „Am avut surpriza sa constat ca era foarte bine informat dl prim-ministru despre cercurile de afaceri din jurul unor ministere si al unor ministri – despre cercurile de influenta, nu de afaceri!”.
Tariceanu a vrut sa acopere „niste realitati”
Presedintele Basescu a aratat ca in cadrul intalnirii Comitetului interministerial pentru integrare in UE interventia sa s-a referit la influenta deciziei politice din afara factorului politic si nu viza fapte de coruptie. „Aici s-a ajuns la aceasta dezbatere, acum, pentru ca ea a fost stimulata de iesirea nefericita, dupa parerea mea, a premierului, care a vrut sa acopere niste realitati”, a spus seful statului. „Aveam obligatia sa facem 55% liberalizarea pietei la energie, in timpul guvernarii PSD; dintr-o data, ne-a lovit graba si facem liberalizarea pana la 83% anul acesta, si nu in 2006, cum aveam angajament, in conditiile in care, scuzati-ma ca spun, este un sistem, ca sa nu-l etichetez mafiot, inechitabil de alocare a energiei”, a acuzat Basescu. El a declarat ca exista „baieti destepti” care iau de la „hidro si vand la o anume clientela energia electrica si baietii fara noroc in viata care consuma numai pe termo si de multe ori peste pretul pietei. Nu voi face nominalizari, pentru ca nu am dreptul sa o fac ca presedinte”, a explicat insa Basescu, precizand ca se asteapta ca „acelasi cor care vrea sa ascunda tot” va umple presa cu somatia „Basescu sa ne dea nume!”.
„Vezi ce o sa fac, te termin, te…”
Basescu a explicat ca a avut informatii din cadrul unui minister, si nu din cadrul serviciilor secrete,privind situatia de la Petrom. „Am discutat cu cativa ministri: "Mai, cum va explicati privatizarea celor 8%, ordonanta asta care apare pe ordinea de zi, in conditiile in care nu prea era avizata de toate ministerele?". "Pai, e o presiune!". "Bun! Gasiti o forma echitabila de transfer al celor 8% catre salariatii de la Petrom si nu creati conditii ca acele 8% sa ajunga intr-o singura mana!"”, a relatat Basescu, subliniind ca de trei ori a intrat pe ordinea de zi ordonanta si tot de atatea ori au trebuit aceiasi ministri sa o blocheze. Seful statului a atras atentia si asupra coruptiei din vami.
Basescu a relatat si episodul amenintarii primite din partea unui ziarist care avea acces la primul om in stat in ziua in care Parchetul ancheta un „oarecare personaj”. „Deci s-a ajuns pana acolo incat un ziarist isi permite sa sune la presedintele Romaniei, si asta e sistemul mafiot care reactioneaza, si sa ameninte "in toate ziarele pe care le controlez, si o sa vezi ce o sa fac, te termin, te…" Asa gandeste un ziarist, iar eu nu spun prostii!”. Dupa intreaga aceasta disertatie in direct ieri la amiaza, la postul public de radio, presedintele l-a avertizat pe premierul Tariceanu ca va trebui sa aleaga: vrea sa-l aiba partener pe presedintele Romaniei sau grupuri din afara Guvernului si din afara Parlamentului.