16.3 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSportBăsescu: Cred că este greșită denunțarea pactul de coabitare. Pe Ponta îl...

Băsescu: Cred că este greșită denunțarea pactul de coabitare. Pe Ponta îl strică anturajul

Președintele Traian Băsescu, a declarat, joi seară, că premierul Victor Ponta a greșit prin denunțarea pactului de coabitare.

"Primul-ministru s-a pripit. Îi recomand să mai rabde până pe 22 decembrie 2014 acest acord, pentru că îl ajută şi îl scuteşte de multe explicaţii şi pe el, şi Guvernul lui, şi dă partenerilor noştri sentimentul de stabilitate în drumul european al României şi în consolidarea relaţiei transatlantice şi în respectarea statului de drept'", a spus Băsescu.

Președintele a precizat că pactul de coabitare nu a fost impus de partenerii internaționali ai României.

”Acest acord este foarte bun pentru România. Nimeni niciodată nu a îndrăznit să ceară să existe un asemenea acord. A fost o soluție care a venit din experiența pe care am acumulat-o. El a adus rezultatele scontate. România a trecut mai ușor peste perioada de suspiciune peste perioada de după alegerile din 2012, care erau legate de funcționarea justiției”, a explicat Traian Băsescu.

El a făcut apel la premier în sensul de a "reanaliza" decizia de denunţare a acordului de colaborare instituţională.

"Fac un apel la premier să reanalizeze decizia pe care a luat-o. Eu pot să cred şi faptul că, fiind foarte cald ieri, poţi deveni nervos. Accept şi ideea că premierul nu s-a uitat la emisiune şi nu a văzut exact ce am spus eu şi ce a spus ziaristul şi a mers pe preluările pe care le-au făcut televiziunile fără a da exact dialogul la care, repet, răspunsul meu nu a fost suficient de promt, dar în niciun caz nu îmi poate atribui formularea pe care a menţionat-o în scrisoarea prin care mă anunţă că denunţă acordul de cooperare instituţinală", a spus Băsescu, în declaraţia de presă susţinută la Palatul Cotroceni.

Premierul Victor Ponta i-a trimis o scrisoare preşedintelui Traian Băsescu, în care îi spune că nu mai este valabil pactul de coabitare.

Președintele a mai spus că premierul are un comportament dual.

"Nu pot să nu reacţionez la invectivele pe care mi l-a adresat şi mie, şi famieiliei şi oricui. Vă asigur că acesta e comportamentul lui când este la distanţă. Îmi adresează invective, îmi vorbeşte foarte urât, mă trimite la brutărie când e în mijlocul maselor şi mai ales când nu e singur. El trebuie să mai fie cu cineva ca să fie curajos sau la distanţă suficientă", a spus Băsescu.

Şeful statului a menţionat că, în relaţia directă, Ponta "pare bine educat", şi, uneori, e "excesiv de bine educat, spre slugarnic".

"Altfel, vă asigur că în relaţia directă cu mine chiarpare bine educat, uneori excesiv de bine educat chiar către slugarnic. Ceea ce şochează la el e dublul standard: când e în faţa mea pare bine educat, excesiv de bine educat până la slugarnic; cum se îndepărtează puţin, cum spune tot ce-i dă prin cap", a spus Băsescu.

"Am să-l ţin mai aproape. Cred că-l strică anturajul", a adăugat Băsescu, râzând.

El a mai spus că, dacă Ponta va ridica obiecţii faţă de aceste observaţii ale sale, să-i spună pentru a face probele necesare pentru a-ţi aduce aminte despre comportamentul pe care îl are când e în proxomitatea şefului statului.

"Dacă are obiecţii asupra observaţiilor pe care le fac – atunci când e cu mine e tare bine educat şi docil – să-mi spună şi voi face probele de care are nevoie pentru a-şi aduce aminte cum se poartă când e cu mine", a spus Băsescu.

Cele mai citite

Parașutiștii și echipajul de zbor, în pericol din cauza închirierii avioanelor AN-2 scoase din uz

Un recent accident aviatic petrecut la Aerodromul Spătaru din Buzău a adus la lumină o situație îngrijorătoare în cadrul Ministerului Apărării Naționale (MApN)....

Ministrul agriculturii din China, cercetat pentru nerespectarea prevederilor legii

Ministrul agriculturii din China este investigat pentru încălcarea legii și a disciplinei, a anunțat sâmbătă organismul de supraveghere anti-corupție al țării, potrivit Reuters. Tang Renjian,...

Ciolacul, expus la Antipa, de Noaptea Muzeelor

Ilustrație: Marian Avramescu Iubitorii de cultură vor avea parte de ceva cu totul special, astăzi, de Noaptea Muzeelor, la Antipa. Muzeul Național de Istorie Naturală...
Ultima oră
Pe aceeași temă