30.3 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăSportBarack Obama a anunţat numirea lui William Daley în funcţia de secretar...

Barack Obama a anunţat numirea lui William Daley în funcţia de secretar general al Casei Albe

Barack Obama a anunţat joi că l-a ales pe William Daley pentru funcţia de secretar general al Casei Albe, un post-cheie, în care acest fost secretar al lui Bill Clinton, cu experienţă pe Wall Street, îşi va putea exercita talentele de organizator şi negociator, relatează AFP, citat de Mediafax.

“Sunt sigur că ne va ajuta la creşterea economiei noastre”, a declarat preşedintele Statelor Unite, anunţând oficial numirea lui Daley şi salutând “experienţa” acestuia. Daley se afla alături de Obama în East Room, o sală a preşedinţiei, unde erau prezenţi cei mai apropiaţi colaboratori ai acestuia.

Până acum membru al instanţelor de conducere ale Băncii JP Morgan Chase, Daley, în vârstă de 62 de ani, face parte dintr-o puternică dinastie politică din Chicago, fieful electoral al lui Obama. Fratele său mai mare, Richard Daley, este primarul acestui oraş din Illinois (nord) din 1989, iar tatăl lor, pe care îl chema tot Richard, a fost primarul oraşului din 1955 şi până în 1976, când a murit.

Ca secretar general al Casei Albe, braţul drept al preşedintelui, Daley va lucra în aripa de vest a Casei Albe, centrul executivului american.

El îi urmează în funcţie lui Pete Rouse, care asigura interimatul după plecarea, la începutul lui octombrie 2010, a lui Rahm Emanuel. Acesta candidează în alegerile pentru Primăria Chicago, după ce Richard Daley a hotărât să nu candideze pentru un nou mandat. Rouse va rămâne consilier al lui Obama.

Jurist de profesie, cu studii la universităţile Loyola şi John-Marshall, Daley a fost secretar pentru Comerţ în cel de al doilea mandat al lui Bill Clinton, începând din 1997, după care a condus, în a doua parte a lui 2000, campania la alegerile prezidenţiale a vicepreşedintelui Al Gore.

După victoria la limită a republicanului George W. Bush, Daley a intrat în sectorul financiar şi industrial. El a devenit vicepreşedinte al unei societăţi de investiţii, iar ulterior preşedinte al întreprinderii de telecomunicaţii SBC, după care a trecut, în 2004, la JB Morgan Chase.

Alegerea lui Daley, prezent şi în cadrul gigantului farmaceutic Abbott Laboratories şi constructorului de avioane Boeing, pare să semnaleze voinţa lui Obama de a deschide o nouă eră în relaţiile sale cu Wall Street, la un an după ce i-a criticat pe bancheri şi a propus, fără succes, taxarea acestora, în numele responsabilităţii lor în declanşarea crizei economice.

Daley, cu un profil de centru, este creditat, totodată, ca având o experienţă solidă de negociator, un atu care se va putea dovedi preţios în următorii doi ani, în faţa unei Camere a Reprezentanţilor dominată de adversarii republicani ai lui Obama.

Semnal al acestei schimbări, numirea lui Daley a primit asentimentul Camerei de Comerţ a Statelor Unite, care nu este reţinută în privinţa criticilor contra lui Obama, în ultimii doi ani, şi care a finanţat din abundenţă campaniile republicanilor la alegerile legislative, în toamnă.

“Daley este un bărbat cu o statură şi o experienţă extraordinare în afacerile guvernamentale, lumea afacerilor, negocierile comerciale şi afacerile din întreaga lume”, a apreciat preşedintele Camerei, Thomas Donohue.

În schimb, aripa stângă a Partidului Democrat şi-a exprimat dezamăgirea, grupul MoveOn.org apreciind că “anunţul că William Daley, care are legături strânse cu mari bănci şi mari întreprinderi, va conduce de-acum echipa de la Casa Albă, deranjează şi trimite un mesaj greşit americanilor”.

Cele mai citite

Spargere ca-n filme în SUA. 20 de hoți au jefuit un magazin de bijuterii într-un minut jumate

Jaf inedit în California, Statele Unite. Imaginile de supraveghere ale unui magazin de bijuterii arată 20 de hoţi care sparg vitrinele şi iau tot...

Un român a fost ucis în Congo iar alți doi sunt răniți

Un cetățean român a fost ucis în Congo iar alți doi români sunt răniți, a anunțat Ministerul Afacerilor Externe (MAE) al României în ziua...

Donald Trump a participat la o slujbă religioasă, alături de persoanele de culoare

În weekend, Donald Trump, împreună cu o serie de republicani, a participat la o slujbă religioasă într-o biserică din Detroit, cu enoriași de culoare. ...
Ultima oră
Pe aceeași temă