22.4 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024
AcasăSportBanii reţinuţi pensionarilor împart inclusiv PDL în două tabere

Banii reţinuţi pensionarilor împart inclusiv PDL în două tabere

Comisiile parlamentare de muncă şi sănătate ar putea solicita Guvernului să restituie contribuţiile reţinute abuziv, la momentul la care OUG 107/2010 va sosi spre aprobare în Legislativ. În vechea formă, ordonanţa fusese de două ori respinsă.

 

Guvernul s-a încăpă­ţâ­nat să menţină for­­ma sa a OUG 107/2010, a cărei ne­con­stitu­ţiona­lita­te a fost decisă zilele trecute de către Curtea Constituţională,  în pofida mai multor semnale ce au fost trase în ultimul an de către Comisia pentru Muncă şi Protecţie Socială a Camerei Deputaţilor.

De la intrarea în vigoare a ordonanţei cu pricina, în ianua­rie 2011, până în prezent, comisia parlamentară a respins în două rânduri actul legislativ, la momentul la care  Guvernul l-a înaintat Parlamentului pentru a fi transformat în lege, spune Mariana Câmpeanu, membru al comisiei şi fost ministru al Muncii şi Protecţiei Sociale. „La următoarele discuţii vom încerca, împreună cu Comisia pentru sănătate, să adoptăm o formă care să oblige Guvernul la restituirea sumelor reţinute pe nedrept pensionarilor. Aceasta deoarece decizia Curţii Constituţionale se aplică doar de acum înainte”, spune Mariana Câmpeanu. Ea nu ştie dacă propunerea de restituire a sumelor reţinute abuziv  va fi inclusă în viitoarea lege, deoarece va fi necesară o majoritate politică în interiorul comisiei, în condiţiile în care partidul de guvernământ are suficienţi membri în aceasta. Greşeala principală, crede Mariana Câmpeanu, a fost că Guvernul a impus o altă bază de calcul pentru CASS, faţă de cea pentru impozitul pe venit. Dacă acesta se aplică doar pe sumele ce depăşesc 1.000 de lei, baza de calcul a CASS nu este doar suma ce depăşeşte plafonul de 740 de lei, ci drepturile pensionarilor, în integralitatea lor.

Eroare sau măsură deliberată?

Oprirea CASS la milioane de pen­­sionari pe întreaga pensie a acestora, nu doar pe sumele ce depăşeau 740 de lei, a fost o măsură deliberată, conştientizată de CNPAS şi nu doar rezultatul neatenţiei unor funcţionari ai Casei la calculul drepturilor. La începutul anului trecut, la o lună după adoptarea OUG 107, în decembrie 2010, CNPAS trimitea unităţilor subordonate câteva exemple de calcul al con­tribuţiilor. Într-unul dintre scenarii, un pen­­­­sionar avea o pensie de 743 de lei, caz în care CNPAS ară­ta că 5,5% se aplică întregii sume, contribuţia rezultată fiind de 40,86 lei, aproximativ 41 de lei. Deoarece deducerea contribuţiei din pensie ar fi lăsat în buzunarul pensionarului mai puţin de 740 lei, nivel minim prevăzut de OUG, contribuţia reţinută în această exemplificare era doar de 3 lei. Vechea prevedere legală, anume Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, prevedea aplicarea contribuţiei doar pe suma ce depăşea nivelul de la care se plătea impozit pe venit de către pensionari. Ordonanţa ce a modificat legea a scăzut plafonul la 740 de lei, însă a schimbat, după cum am arătat, şi baza de calcul.

Ce se va întâmpla?

La nivelul puterii nu există la acest moment consens în privinţa măsurilor ce trebuie adoptate. Un segment al PDL susţine emiterea rapidă a  unui act normativ pentru plătirea acestor sume pensionarilor, iar celălalt, condus de Emil Boc, susţine că restituirea sumelor reţinute  ar trebui să fie lăsată la latitudinea instanţelor. Din această ultimă tabără fac parte conducerea Casei de Pensii dar şi ministrul Muncii, Claudia  Boghicevici. Astfel, miliardul cuvenit pensionarilor ar trebui să fie folosit acum pentru reîntregirea  salariilor bugetarilor, care este prioritatea PDL pentru acest an electoral, după cum a declarat luni chiar fostul premier. În situaţia în care va învinge curentul potrivit căruia banii vor fi returnaţi doar în urma unor decizii judecătoreşti, tribunalele ar putea fi nevoite să facă faţă unui număr uriaş de procese. Se estimează că 2 milioane de pensionari au fost victimele calculului greşit al pensiilor. Corectarea erorii presupune restituirea a 650 milioane lei numai pentru contribuţiile reţinute greşit în acest an.   

Cele mai citite

Anunț al ANPC cu privirea la achiziționarea jucăriilor pentru copii

Paul Anghel, directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), a transmis un mesaj important pe rețelele sociale, sâmbătă, subliniind necesitatea achiziționării jucăriilor...

Două organizații criminale care se ocupau cu introducerea ilegală de cetățeni chinezi în Spania au fost desființate

Europol a sprijinit Poliția Națională Spaniolă (Policía Nacional) în desființarea a două organizații criminale care au introdus ilegal sute de cetățeni chinezi folosind o...

Consilier PSD sub control judiciar pentru fraudă cu fonduri europene

În dimineața zilei de vineri, în jurul orei 04:00, procurorii Direcției Generale Anticorupție (DGA) Buzău, sprijiniți de trupele speciale ale IPJ Buzău, au...
Ultima oră
Pe aceeași temă