20.6 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSportAUDIO: Cum înjură presa doi parlamentari europeni, Vadim şi Becali (english version)

AUDIO: Cum înjură presa doi parlamentari europeni, Vadim şi Becali (english version)

Contactaţi pentru a comenta posibila introducere a controlului psihiatric şi psihologic pentru candidaţii la funcţii publice, Gigi Becali şi Corneliu Vadim Tudor au fost tranşanţi:
Becali: “Sugi….!”
Vadim: “Te bag în mă-ta de vagabond!”

O iniţiativă legislativă propune introducerea obligativităţii unui control medical amănunţit pentru toţi pretendenţii la funcţii de demnitate publică, pentru preşedintele ales al României, dar şi pentru funcţionarii publici.

Proiectul vine chiar din interiorul Parlamentului, fiind conceput şi redactat de cinci senatori români. Indiferent ce soartă va avea propunerea, chestiunea examinării psihologice şi psihiatrice a aleşilor a mai fost adusă în discuţie în trecut.

Acum câteva zile, după ce inclusiv Guvernul a expus un punct de vedere şi a respins iniţiativa, invocând argumente ce ţin de constituţionalitate şi libertăţi individuale, România Liberă a solicitat şi alte puncte de vedere. Evident, oficiale.

Am încercat astfel să chestionăm doi europarlamentari români: Corneliu Vadim Tudor şi George (Gigi) Becali. Pentru un stat civilizat, pentru standardele politice europene şi, mai ales, raportat la interesul public, răspunsurile celor doi înalţi reprezentanţi ai României sunt pur şi simplu şocante.

Vadim nici nu a mai aşteptat întrebarea, răbufnind violent exact în momentul în care m-am prezentat. Motivul – un articol de opinie critic la adresa sa, publicat recent în paginile României Libere. La final, a trântit telefonul. În ciuda unor încercări repetate, nu l-am mai putut contacta.

Becali, spre deosebire de colegul său de Parlament Eurpean, a ascultat răbdător întrebarea reporterului. Atât. Următoarele câteva minute ale dialogului cu el au decurs în cel mai josnic mod cu putinţă, aşa um o dovedeşte şi înregistrarea.

Corneliu Vadim Tudor – 61 de ani

A fost un scriitor răsfăţat al regimului Ceauşescu. A lăudat adesea, inclusiv în versuri, cuplul dictatorial, Nicolae şi Elena Ceauşescu, dar şi Partidului Comunist Român. După 1990 a fondat formaţiunea extremistă Partidul România Mare (PRM), iar în viaţa publică a excelat doar prin ieşirile xenofobe şi antisemite. A jignit în numeroase rânduri etincia maghiară, etnia romă şi comunitatea evreiască. În anul 2000, a fost aproape de a ajunge preşedintele României, dar a pierdut alegerile în turul doi de scrutin, în faţa lui Ion Iliescu. Ca şi Corneliu Vadim Tudor, Gigi Becali se numără printre europarlamentarii cu cea mai redusă activitate. În prezent, este cercetat, într-un dosar penal, pentru ultraj.

George (Gigi) Becali – 52 de ani

Finanţează clubul de fotbal Steaua Bucureşti, are o avere estimată la câteva sute de milioane de dolari şi ţinteşte să ajungă preşedinte al României. În 2008, partidul pe care l-a cumpărat (PNG – Partidul Noua Generaţie) nu a reuşit să treacă pragul electoral, iar Gigi Becali a ratat şansa de a intra în Parlament, ca deputat. A fost ales însă, un an mai târziu, europarlamentar din formaţiunii extremiste PRM (Partidul România Mare), condusă de europarlamentarul Corneliu Vadim Tudor. A proferat adesea insulte la adresa jurnaliştilor, dar şi a adversarilor din politică şi fotbal.
În 2010 a fost arestat preventiv într-un dosar penal de sechestrare de persoane, iar de-a lungul timpului numele său a fost vehiculat în mai multe afaceri controversate.

Au contribuit Andreea Pocotilă şi Cristian Câmpeanu

 

Cele mai citite

Salome Zurabișvili, președintele Georgiei, s-ao opus prin veto legii ‘influenţei străine’

Preşedintele Georgiei, Salome Zurabişvili, a anunţat sâmbătă că s-a opus prin veto legii criticate a 'influenţei străine', care a suscitat proteste masive în această...

Scenă în aer liber în curtea interioară a Primăriei Capitalei

Curtea interioară a Primăriei Capitalei se va transforma, sâmbătă, într-o scenă în aer liber, unde vor răsuna melodii celebre din muzica ușoară românească, balade...

Mircea Geoană critică dur sistemul de vot din România: Este cel mai primitiv din toată Europa

Sistemul de vot din România este cel mai primitiv din toată Europa a declarat, sâmbătă, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, la Congresul...
Ultima oră
Pe aceeași temă