28.3 C
București
vineri, 21 iunie 2024
AcasăSportAtletismO lume in schimbare

O lume in schimbare

Recentele alegeri din SUA demonstreaza ca lumea este dornica de schimbare. Este un lucru firesc, gradul defectuos de aglutinare al unei populatii de 6.5 miliarde de oameni, populatie bolnava de autism, cere o altfel de perspectiva. Cand scriu aceste randuri inca nu stiu care vor fi rezultatele scrutinului prezidential american. Sunt insa convins de un singur lucru: indiferent de castigator, precum s-a spus si dupa 9/11, lumea nu va mai fi aceeasi. si nu este vorba aici numai despre criza economica. Autismul nu poate fi vindecat cu false remedii ori cu efecte placebo.
Nu prea intelegem cum este cu criza economica, dar ceea ce observam este ca rareori media este capabila sa introduca discernamantul in gestionarea imensitatii de informatii care strabat mapamondul. Crizele de sistem apar si ca urmare a inadecvarii comunicarii.

 

O societate care stie sa-si gestioneze cum trebuie comunicarea va reusi sa supravietuiasca celor mai grele incercari. Care este rolul presei aici, te-ntrebi? Este presa romaneasca capabila sa faca fata noilor forme de agregare ale civilizatiei umane si socurilor mai mult sau mai putin previzibile din viitorul apropiat? Sunt intrebari la care orice jurnalist ar trebui sa-si raspunda atat in intimitate, cat si in cadrul redactiei unde lucreaza. Daca politicienii romani sunt lipsiti de viziune, suntem noi, jurnalistii, mai breji? Ma tem ca, de cele mai multe ori, raspunsul este negativ. Analizele publicate in presa din Romania sunt prea adesea urechiste si redundante.

Marele jurnalist si scriitor evreu Amos Oz (nominalizat in acest an la premiul Nobel pentru literatura) arata care este diferenta dintre o societate traditionala si una moderna. Intr-o societate traditionala omul stia, intr-o anume masura, raspunsurile la trei intrebari fundamentale: (1) unde voi trai; (2) cum am sa-mi castig painea; (3) ce se va petrece cu mine dupa moarte. si, sublinia Amos Oz, epoca moderna aduce in continuare raspunsuri la primele doua intrebari, dar o ignora pe cea de-a treia. Perioadele de criza aduc, iata, cutremure la toate nivelurile, caci exista din ce in ce mai multi semeni care au emotii si in ceea ce priveste primele doua intrebari. si-au ipotecat locuintele si ar putea sa le piarda, sunt concediati si nu au certitudinea a ceea ce vor manca a doua zi.

…Foarte putini sunt cei care isi mai amintesc de una dintre cele mai nastrusnice afirmatii din Evanghelie: "Cautati mai intai imparatia lui Dumnezeu si dreptatea Lui, si toate celelalte vi se vor adauga voua" (Matei 6, 33). Ce e drept, trebuie sa ai oarece credinta, un dram de "nebunie", pentru a te (mai) ghida dupa un asemenea indemn. In aceasta sta de altfel si provocarea oricarei lumi in prefaceri: credinta in supravietuire. Dar nu oricum. Una este sa reusesti calcand pe cadavre, alta este sa zambesti increzator in destinul tau si al lumii.

Cele mai citite

Edi Iordănescu, înainte de România – Belgia: “Ne aşteaptă o nouă provocare”

Selecționerul echipei naționale de fotbal a României, Edward Iordănescu, a subliniat într-o conferință de presă susținută în Germania, că echipa sa se confruntă cu...

Judecătoria Sectorului 3 a emis un nou mandat european de arestare pe numele lui Mario Iorgulescu

În urma anulării condamnării sale definitive de 13 ani și opt luni pentru un accident fatal din urmă cu cinci ani, Mario Iorgulescu se...

Cifrele europene confirmă avansul economic al României sub guvernarea PSD

Datele Eurostat arată că după ce a depășit Ungaria, România a egalat și Polonia în ceea ce privește nivelul de trai al populației. Este...
Ultima oră
Pe aceeași temă