28.3 C
București
vineri, 21 iunie 2024
AcasăSportAtletismAutosacrificiul la romani

Autosacrificiul la romani

Gest prin excelenta crestin, spiritul de autosacrificiu pare sa fi disparut total din viata romanului de azi. Sa luam exemplul acestor ultime alegeri. Spiritul cetatenesc, intuitia binelui comun care sunt puse in act prin vot nu au functionat decat intr-un procent jenant de mic. Nu vorbim acum despre faptul ca diverse aranjamente au facut ca multi sa nici nu poata vota – ma gandesc la romanii aflati in strainatate, al caror spirit de autosacrificiu a fost pus la cea mai mare incercare. Caci este foarte greu, pentru unii imposibil, sa parcurgi pe banii tai sute ori chiar mii de kilometri pentru a ajunge la o sectie de vot organizata la ambasada (presupunand ca ai actele in regula). In mintea politicianului care a pus la cale aceste alegeri votul prin posta si cel electronic nu exista. Dar organizatorii ar fi avut multa prostie de sacrificat, incepand cu stabilirea datei alegerilor, care a fost un act de autosabotaj, daca este sa ne gandim la liberalii din guvernul de pana acum.

Autosacrificiu a insemnat si abandonarea, macar pentru cateva ore, a placerii minivacantei pentru a reveni in orasul unde te-asteapta sectia de vot. Sacrificiu au avut de facut si studentii care, dupa ce au primit cadou un drum gratis pe tren pana acasa, au luat, desigur, calea spre munte, lasand votul pentru babalaci. In fine, pentru unii a fost un efort, ba chiar un act de autosacrificiu, sa nu recurga la votul alb, alegand dintre doua rele – partidul si omul – raul mai mic, macar si pentru a consolida cat de cat un parlament aflat intr-o continua criza de popularitate.

Ce se va petrece insa de aici inainte? Daca este sa ne gandim numai la serioasa criza in care Romania a intrat deja, laolalta cu intregul Occident, ne asteapta indubitabil un guvern de sacrificiu. Viitorul prim-ministru va trebui sa-si ia adio de la orice alt plan in ceea ce priveste eventuala sa buna imagine. Caci omul are toate sansele, chiar daca va sta numai un an-doi la carma guvernului, sa iasa cu imaginea cotonogita din cauza masurilor nepopulare la care va fi condamnat laolalta cu principalii sai ministri.

La acelasi spirit de autosacrificiu sunt chemate partidul ori alianta care vor forma guvernul. In functie de cat va dura criza, masurile nepopulare la care vor fi impinse le va diminua serios sansele pentru viitoarele alegeri, indiferent cand vor fi acestea, la termen sau anticipate. Nu in ultimul rand, daca va numi un premier si reprezentantul unei aliante nu neaparat convenabile in perspectiva unui al doilea mandat la Cotroceni, presedintele va fi pus de asemenea in postura de a se autosacrifica in interesul iesirii onorabile din criza.

Unde s-a vazut insa in istoria noastra recenta exemple de autosacrifiu la romani? De aceea ma tot intreb, incepand cu ierarhii BOR si terminand cu omul simplu, in ce masura merita sa ne tot laudam in sondaje ca mai suntem crestini!?

Cele mai citite

Ambasada SUA, despre decizia lui Iohannis de a-și retrage candidatura de la șefia NATO

În cursul zilei de ieri, 20 iunie 2024, Klaus Iohannis a luat decizia de a-și retrage candidatura de la șefia NATO. Astăzi, Ambasada SUA...

Ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, a avut o întrevedere cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken

Ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, s-a întâlnit vineri cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, la sediul Departamentului de Stat. Această întâlnire a marcat...

Israelul lovește Gaza, ucigând zeci de persoane

Forțele israeliene au bombardat Rafah, în sudul Gazei, precum și alte zone din enclavă, ucigând cel puțin 45 de palestinieni, în timp ce trupele...
Ultima oră
Pe aceeași temă