18.9 C
București
vineri, 28 iunie 2024
AcasăSportAsumarea pe Legea Educaţiei nu este constituţională

Asumarea pe Legea Educaţiei nu este constituţională

Asumarea răspunderii Guvernului pe Legea Educaţiei este neconstituţională, a decis Curtea Constitutionala.

Curtea Constituţională a constatat, miercuri, că există un conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Guvern, ca urmare a retragerii Legii educaţiei din Senat, de către Executiv. Motiunea de cenzura poate merge mai departe. Legea Educatiei va reveni la Senat unde va fi dezbatuta in plen.

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a înaintat Curţii Constituţionale (CC) o sesizarea referitoare la Legea educaţiei, reclamând un conflict juridic de natură constituţională cu Guvernul.

Geoană afirma că acest conflict a fost iniţiat în momentul în care Guvernul a decis să retragă din Senat proiectul Legii educaţiei şi să îşi angajeze răspunderea în Parlament pentru adoptarea acesteia. “Guvernul Boc, într-o incarnaţiune anterioară a sa, a făcut un lucru similar în 2009, şi după un an de zile încearcă acelaşi lucru”, adăuga el, precizând că angajarea răspunderii pe Legea educaţiei a mai fost respinsă de CC anul trecut, cu motivaţia că angajarea răspunderii Guvernului nu poate fi folosită decât în cazuri excepţionale, potrivit Mediafax.

“Nu este normal ca Guvernul să persiste în aceeaşi greşeală şi dorim să îl îndreptăm, dacă nu îl îndreptăm de tot la moţiunea de cenzură”, spunea preşedintele Senatului.

Geoană afirma că decizia Guvernului de a retrage Legea educaţiei din procesul legislativ din Senat este “un gest arbitrar” care echivalează cu desfiinţarea rolului de legiferare al Parlamentului.

Între timp, în 28 octombrie, Guvernul şi-a asumat răspunderea în Parlament pe Legea educaţiei.

Anterior, în 18 noiembrie 2009, Curtea Constituţională a declarat neconstituţională Legea educaţiei asumată de Guvern în 15 septembrie 2008.

În motivarea deciziei, Curtea Constituţională a arătat că angajarea răspunderii Guvernului asupra unui proiect de lege nu poate fi făcută oricând, oricum şi în orice condiţii, deoarece această modalitate de legiferare reprezintă, într-o ordine firească a mecanismelor statului de drept, o excepţie.

De asemenea, judecătorii constituţionali arătau atunci că dreptul Guvernului de a stabili conţinutul şi structura unui proiect de lege nu este absolut, ci trebuie să se supună unor condiţii impuse ori desprinse din realitate pentru programul său de guvernare, ignorarea echivalând cu subminarea raporturilor între puteri.

Curtea Constituţională admitea, astfel, o sesizare a parlamentarilor liberali care au reclamat mai multe prevederi ca fiind neconforme cu legea fundamentală, printre care şi aceea legată de faptul că profesorii care deţin funcţia de director sau director adjunct sunt incompatibili cu calitatea de membru al unui partid politic.

Ulterior, în primavara anului 2010, Guvernul a înaintat Parlamentului un nou proiect al Legii educaţiei.

 

Andronescu: Moţiunea de cenzură nu mai are obiect; continuăm Legea educaţiei în Senat

 

Senatorul PSD Ecaterina Andronescu a declarat, miercuri, că, urmare a deciziei Curţii Constituţionale, moţiunea de cenzură depusă după asumarea răspunderii Guvernului nu mai are obiect, iar Comisia de învăţământ din Senat continuă dezbaterea în ritm susţinut a Legii educaţiei.

Andronescu a precizat că, prin decizia de miercuri, Curtea Constituţională a dovedit consecvenţă faţă de hotărârile anterioare.

Senatorul PSD a precizat că o bucură decizia CC şi pentru că Legea educaţiei va fi dezbătută în continuare la Comisia de învăţământ din Senat, cu aceeaşi seriozitate ca şi până acum.

Ea a precizat că membrii comisiei vor continua dezbaterile în ritm susţinut pentru finalizarea Legii educaţiei.

Tăriceanu: Decizia CC dovedeşte că opoziţia a avut o abordare corectă şi justă

Liderul deputaţilor PNL, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, miercuri, că decizia CC privind neconstituţionalitatea angajării răspunderii pe Legea educaţiei dovedeşte că “opoziţia a avut o abordare corectă şi justă”.

Tăriceanu, care a salutat decizia Curţii Constituţionale, a apreciat că prin această hotărâre se dovedeşte faptul că “marele profesor de drept constituţional care este premierul nu cunoaşte elementele de bază ale Constituţiei şi se angajează pe un drum total greşit”.

Potrivit deputatului liberal, faptul că legea va fi în continuare supusă dezbaterilor parlamentare va permite îmbunătăţirea proiectului legislativ.

“Este o palmă pe obrazul Guvernului, care dovedeşte incompetenţa şi incapacitatea actualilor guvernanţi”, a mai spus Tăriceanu, referitor la decizia CC.

Întrebat care va fi următorul pas, Tăriceanu a explicat că în continuare proiectul de lege a educaţiei va fi dezbătut în Senat, iar la final va fi supus adoptării cu modificările pe care Legislativul le-a apreciat ca fiind necesare.

Curtea Constituţională a constatat, miercuri, că există un conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Guvern, ca urmare a retragerii Legii educaţiei din Senat, de către Executiv.

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a înaintat Curţii Constituţionale (CC) o sesizare referitoare la Legea educaţiei, reclamând un conflict juridic de natură constituţională cu Guvernul.

Geoană afirma că acest conflict a fost iniţiat în momentul în care Guvernul a decis să retragă din Senat proiectul Legii educaţiei şi să îşi angajeze răspunderea în Parlament pentru adoptarea acesteia. “Guvernul Boc, într-o incarnaţiune anterioară a sa, a făcut un lucru similar în 2009, şi după un an de zile încearcă acelaşi lucru”, adăuga el, precizând că angajarea răspunderii pe Legea educaţiei a mai fost respinsă de CC anul trecut, cu motivaţia că angajarea răspunderii Guvernului nu poate fi folosită decât în cazuri excepţionale.

 

 

Cele mai citite

După Portugalia – Georgia, Kovesi are ce ancheta la EURO

Ilustrație: Marian Avramescu Procurorul șef european, Laura Codruța Kovesi, a stârnit emoțiile echipelor puse pe blaturi, prin prezența sa în tribune la Turneul Final...
Ultima oră
Pe aceeași temă