20.6 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSportAntonescu salveaza democratia militarizand PNL

Antonescu salveaza democratia militarizand PNL

» In ajunul Congresului Extraordinar de astazi, liderul PNL Crin Antonescu a reusit sa-si asigure supunerea partidului dinamitand vechile reguli ale liberalilor.

» Conducerea extinsa a partidului a adoptat cu 131 de voturi pentru, 42 impotriva si 5 abtineri ca PNL sa treaca la votul pe motiuni.

Desi se putea baza pe o majoritate confortabila la alegerile de sambata, Crin Antonescu a reusit sa impuna Delegatiei Permanente a PNL trecerea de la votul uninominal pentru alegerea conducerii partidului la votul pe lista. Se asteapta ca proiectul noului statut al PNL avansat de Crin Antonescu sa treaca fara probleme de congresul extraordinar de astazi si pe baza noilor reguli sa aiba loc "congresul ordinar" de sambata. Pe scurt, fiecare dintre candidatii la presedintia partidului va prezenta in fata delegatilor la congres o motiune (program politic) si o echipa de 32 de persoane. Echipa candidatului castigator va ocupa toate locurile din Biroul Politic Central al partidului, 15 dintre membri ei avand dreptul la titlul de vicepresedinte. In plus, daca pana acum Biroul Politic Central cuprindea sub titlul de membri de drept toti fostii presedinti ai partidului, aceste posibile voci critice sunt impinse acum in cel de-al doilea cerc al conducerii, adica in Comitetul National Executiv.

 

Mai mult decat atat, noul presedinte va avea toate armele cu care sa-si apere puterea capatata in partid, pentru ca va avea dreptul sa numeasca componenta viitoarei comisii pentru statut si regulamente, iar in cazul in care in Delegatia Permanenta apare un post vacant, tot Crin Antonescu este acela care va alege din randul celor sase supleanti. Secretarii generali adjuncti si executivi si secretarul pentru relatiile internationale vor fi numiti de liderul partidului, si nu de Biroul Politic Central ca pana acum, la propunerea secretarului executiv.

Alegerile din PNL, poveste cu final asteptat
Crin Antonescu a obtinut o victorie absolut confortabila la sedinta Delegatiei Permanente. Proiectul sau de statut, in speta propunerea de trecere la votul pe lista, a obtinut 131 de voturi pentru, 42 impotriva si cinci abtineri (26 de lideri liberali au lipsit). Antonescu s-a declarat multumit ca "discutiile, cu o miza destul de mare, au decurs intr-o atmosfera nu doar civilizata, ci si foarte interesanta din punct de vedere intelectual". Totusi, se pare  ca multi dintre membrii Delegatiei Permanente considera ca atmosfera sedintei ar fi fost si mai civilizata daca votul asupra statutului Antonescu ar fi fost secret, si nu deschis.

Contracandidatul Ludovic Orban este convins, de altfel, ca votul de astazi asupra schimbarii statutului va fi mult mai strans pentru ca, spune el, "curentul este altul decat in Biroul Politic Central", unde Antonescu obtinuse cu o zi inainte un scor zdrobitor cu numai un vot impotriva. "Batalia abia acum incepe si astazi (joi – n.r.) au fost 42 de membri ai Delegatiei Permanente care au votat impotriva. Ii felicit pentru curajul lor, au votat intr-un sistem de vot uninominal. Sunt convins ca pe masura ce intram in baza partidului curentul de opinie este altul", a declarat Orban.

"Cu cat ati ridicat partidul, domnule Antonescu?
Alaturi de Ludovic Orban au votat Calin Popescu Tariceanu, Renate Weber, Adriana Saftoiu, Dan Motreanu, Ciprian Berca. si istoricul Neagu Djuvara s-a pronuntat impotriva.
sansele ca votul de la congres de sambata sa rezerve vreo surpriza sunt insa mici. Vicepresedintele Teodor Melescanu (s-a abtinut de la vot, alaturi de Mircea Ionescu Quintus) spune ca, desi nu agreeaza neaparat schimbarea sistemului de vot, a cedat insistentelor lui Crin Antonescu si dorintei acestuia de a-si impune autoritatea in partid. El s-a aratat receptiv amenintarii lui Crin Antonescu, ca daca nu-i va fi acceptat statutul, nu va mai candida, ceea ce, in opinia lui Teodor Melescanu, ar fi fost "o pierdere grea pentru PNL".

Inclusiv in randul celor 131 de voturi "pentru" se resimte dezamagirea in fata competitiei subrede de la congres. Unul dintre liderii de filiala a declarat pentru Romania libera ca a votat pentru Crin Antonescu pentru ca fostul premier Calin Popescu Tariceanu a refuzat ideea de a se angaja in lupta. Fostul ministru Tudor Chiuariu a votat si el pro-Antonescu, desi nu agreeaza votul pe lista: "Ca sa votezi impotriva, trebuie sa ai o alternativa, dar am avut in loc un singur proiect".
Principalul argument in favoarea concesiilor majore facute lui Crin Antonescu ar fi ca este primul prezidentiabil al PNL care a obtinut scorul de 20%. Contrele de la Delegatia Permanenta au pus insa sub semnul intrebarii aceasta performanta din moment ce PNL ajunsese deja la 20% la momentul la care Crin Antonescu a preluat partidul in urma cu un an.

 Dintre cei care au votat hotarat "contra", Florin Turcanu de la Botosani neaga insa ca s-ar fi gandit sa treaca cu arme si bagaje la PDL in cazul in care victoria lui Crin Antonescu va fi totala. Dar cel putin opt parlamentari PNL sunt pregatiti sa se alature parlamentarilor puterii, folosind ca pretext politica autoritarista a lui Crin Antonescu.

Elena Vijulie
Elena Vijuliehttp://elena-vijulie
Elena Vijulie, sef departament Politica
Cele mai citite

FOTO. Fanii sunt șocați după ce au văzut în ce formă se află Niklas Sule, cu doar câteva săptămâni înainte de finala Ligii Campionilor

Borussia Dortmund va înfrunta luna viitoare pe Real Madrid în finala Ligii Campionilor, chiar pe 1 iunie, de la ora 22:00. Cu toate acestea,...

A fost găsită fetița dispărută la Iași. Alazaroaie Riana Danielle a plecat de la școală, dar nu mai ajunsese acasă

ALAZAROAIE RIANA DANIELLE are 10 ani și fusese văzută ultima dată purtând uniforma școlară. La momentul dispariției, ea se afla pe raza municipiului Iași,...

Un șef al Poliției de Frontieră Galați ar fi implicat într-un scandal sexual cu o adolescentă de 14 ani

Un șef al Poliției de Frontieră Galați ar putea fi implicat într-un scandal sexual în care apare o adolescentă. Autoritățile au declanșat o anchetă...
Ultima oră
Pe aceeași temă