14.9 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăSportAmbasadorul roman de la Chisinau, chemat la Bucuresti

Ambasadorul roman de la Chisinau, chemat la Bucuresti

Ambasadorul Romaniei la Chisinau, Filip Teodorescu, a fost chemat la consultari la Bucuresti, pentru discutarea evolutiilor recente din relatia bilaterala cu Republica Moldova, a anuntat, astazi, purtatorul de cuvant al MAE, Corina Vintan, noteaza Mediafax.
"Dorim sa aflam direct care a fost pozitia Ministerului Afacerilor Externe si Integrarii Europene (MAEIE) de la Chisinau si sa facem o evaluare a situatiei. Pozitia MAE fata de evolutiile recente din relatia bilaterala dintre Romania si Republica Moldova a fost expusa ambasadorului tarii vecine la Bucuresti, convocat la sediu MAE in 5 decembrie", a adaugat Vintan.
Potrivit MAE, demersul autoritatilor moldovene de a-l convoca pe ambasadorul roman din cauza interviului acordat publicatiei Jurnal de Chisinau, de catre presedintele UNITER, Ion Caramitru, "este neadecvat situatiei".
Autoritatile de la Bucuresti repeta ca Ion Caramitru este "o persoana privata, libera a-si exprima opiniile personale", care nu pot fi considerate pozitii oficiale ale Romaniei si, pe de alta parte, subliniaza ca "libertatea de exprimare este o conditie fundamentala a existentei statului de drept".
Pe de alta parte, Romania a cerut clarificari cu privire la "tonul unor declaratii recente ale reprezentantilor autoritatilor executive de la Chisinau si asteapta ca reconfirmarea cursului pro-european al Chisinaului sa se traduca intr-un angajament sporit in planul eforturilor concrete".
Vintan a mai declarat ca "partea romana intelege ratiunile pentru care cei interesati in stoparea parcursului european al Republicii Moldova incearca sa distorsioneze intentiile reale ale Romaniei", dar eforturile Romaniei se bazeaza pe convingerea ca Republica Moldova va deveni, "intr-un viitor previzibil, o democratie consolidata, un stat de drept atent la respectarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului, cu un destin european recunoscut".

Cele mai citite

Securicii au pus frișcă sintetică pe blatul electoral

Campania electorală pentru alegerile locale și europarlamentare e plină de ciudățenii. Pe lângă faptul că nu ni se spune nimic despre viziunea României privind...

Dacă mai avea antrenori dinamoviști la încă 12 echipe, trupa din Ștefan cel Mare era campioană

Ilustrație: Marian Avramescu Formația Fotbal Club Dinamo București 1948 a scăpat de retrogradarea directă din Superliga României și, acum, e aproape să câștige și...

VIDEO. Percheziții într-un dosar privind trafic de droguri, în Timiș

Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara, împreună cu procurorii DIICOT, pun în aplicare, astăzi, 24 de mandate de percheziţie domiciliară în judeţul...
Ultima oră
Pe aceeași temă