17.2 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialZeci de mii de studenti fictivi la Universitatea Oradea

Zeci de mii de studenti fictivi la Universitatea Oradea

Scandalul diplomelor false de la Facultatea de Medicina din cadrul Universitatii Oradea ia amploare. In 2003, fostul rector Theodor Maghiar si fiul sau, actualul rector, pe atunci prodecan la Facultatea de Medicina, au eliberat unui italian o diploma in specializarea medicala postuniversitara de Naturopatie, care nu s-a predat niciodata in Romania, cu atat mai putin in Oradea. Avem dovada ca astfel de diplome au mai fost eliberate si pentru alte specializari medicale care, de asemenea, nu au fost predate niciodata la noi in tara. Mai mult, fostul rector Theodor Maghiar a raportat ca in ianuarie si octombrie 2003 Universitatea Oradea are un numar de peste 20.000 de studenti, cu 13.000 mai mult decat arata o numaratoare efectuata de Curtea de Conturi Bihor.
Incredibil, dar adevarat. Intr-o adresa a Curtii de Conturi a Romaniei, Camera de Conturi Bihor, Directia de Control Financiar Ulterior (DCFU), nr. 1959 din 16.11.2004, se precizeaza ca in urma verificarii numarului studentilor inscrisi in registrul matricol si in cataloagele existente la facultatile din Universitatea Oradea (UO) s-a constatat ca numarul de studenti transmis catre Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEC), pentru stabilirea sumelor cuvenite drept finantare de baza, nu cores-punde numarului de studenti efectivi. Astfel, inspectorii Curtii de Conturi au constatat: “Fata de un numar de 20.599 studenti fizici la 1.01.2003 si 20.820 la 1.10.2003 rezultat din situatiile raportate, prin numararea acestora a rezultat un numar de 7.783 la 1.01.2003 si 7.705 la 1.10.2003”. Adica pe 1 ianuarie 2003 erau 12.816 de studenti fictivi, iar pe 1 octombrie, la inceputul anului universitar, erau inregistrati nu mai putin de 13.115 studenti fictivi!
Mai nou, o incheiere a aceleiasi DCFU, de aceasta data de anul acesta (n.r. – nr. 4/2.02.2006), constata ca la UO s-au pierdut 6,38 miliarde de lei prin mentinerea in functie a unor cadre didactice care au sarit de 70 de ani. Din efectuarea de plati nelegale pentru cheltuielile de personal aferente invatamantului de la distanta, DCFU a mai constatat o paguba de 726 milioane de lei, iar din alte plati nelegale pentru cheltuieli de perso-nal acordate in baza unor contracte civile de prestari servicii s-a mai inregistrat o paguba de 921 de milioane. “Responsabilitatea pentru crearea pagubelor prezentate (…) revine ordonatorilor de credite Maghiar Theodor pe perioada 10.10-18.04.2004 si Maghiar Traian Theodor pe perioada 19.04.2004 si in prezent (…)”, concluzioneaza controlorii de la Curtea de Conturi. O alta paguba de care, sustin lucratorii Curtii de Conturi, se fac vinovati cei doi Maghiar, de aproximativ 18 miliarde de lei, e mentionata intr-o alta adresa (n.r. – nr. 205/15.02 2006). Curtea de Conturi a solicitat Parchetului o investigatie in acest sens. Pana in prezent celor doi nu li s-au intamplat decat lucruri bune.

Specializari medicale-fantoma, fara planuri de invatamant si profesori

Pe 13 septembrie a.c., “Romania libera” publica copia unei diplome de studii aprofundate in specializarea Naturopatie, cu antetul MEC, eliberata pe 28.07.2003 de UO pe numele cetateanului italian Marco Montagnani. In calitate de rector, diploma era semnata de Theodor Maghiar, iar pentru decan semna “cu bara” fiul sau, in prezent actualul rector, prodecanul de pe atunci al Facultatii de Medicina, Theodor Traian Maghiar. Italianul era abolventul unui asa-numit Institut Tehnologic din San Marino, nerecunoscut nicaieri in lume. Totodata, se mai preciza in ancheta, astfel de diplome au mai fost eliberate si pentru specializarea medicala Chiropraxie. Ambele specializari nu s-au predat niciodata in Romania, cu atat mai putin la Oradea, ne-a informat prof. Nikolaus Kleininger, consilier pentru problemele studentilor staini din cadrul MEC. Deca-nul Facultatii de Medicina si patru sefi de catedra de la UO au ramas cu gura cascata cand au aflat ca pentru astfel de specializari au fost eliberate diplome de la Oradea, in conditiile in care nu exista vreun plan de invatamant aprobat pentru astfel de dicipline si niciodata nu s-a discutat despre asa ceva in Consiliul Profesoral al UO.

Ordin de campanie

In sprijinul sau, rectorul Theodor Maghiar aduce Legea 64/1997 privind dreptul absolventilor invatamantului particular liceal, postliceal si superior de a sustine examenul de finalizare a studiilor la unitatile si institutiile din invatamantul de stat. Or, Legea 64 nu are nici o legatura cu posibilitatea ca o institutie de invatamant superior din Romania sa dea diplome unei universitati straine neacreditate, cum e cazul institutului din San Marino. Acordul de colaborare dintre UO si institutul respectiv nu da dreptul de acordare a unei diplome romanesti (n.r. – cu antetul MEC!) unui absolvent al acestui institut si nu da dreptul ca o scolarizare neacreditata desfasurata la San Marino sa fie recunoscuta in Romania. Acordul de la Bologna nu permite transferarea de credite de la institutii care nu sunt acreditate european. Maghiar mai sustine intr-un comunicat ca “specializarea (…) cu denumirea de Naturopatie functioneaza in baza Hotararii Senatului UO din data de 12 iunie 2001 si pe baza planului de invatamant elaborat. (…) In plus, incepand cu anul 2004 functioneaza la UO specializarea de (…) Naturopatie, prin Ordin al Ministrului Educatiei si Cercetarii nr. 4200/8 august 2004”. Pai, care plan de invatamant, dom'le, daca nici decanul facultatii si nici intreg Consiliul Profesoral n-au auzit de el? Iar in ceea ce priveste ordinul ministrului Educatiei, acesta a fost semnat cu trei luni inainte de alegerile din 2004 de fostul ministru Alexandru Athanasiu, caruia in judetul Bihor i se facea o extrem de activa campanie electorala de care clanul Maghiar nu era deloc strain.

La Oradea se poarta Medicina la fara frecventa

Ca aberatia sa fie completa, prin ordinul respectiv se mai infiintau, pe langa exoticele specializari de Naturopatie si Chiropraxie, alte trei programe de masterat in limba engleza pentru specializari chiznovatice cum ar fi Osteopatia, Ergoterapia si Posturologia, care nu s-au predat niciodata in Romania si pentru care, evident, nu exista profesori specialisti. Culmea, programe de masterat cu durata de patru semestre prin invatamant de la distanta. Or, cine naiba a auzit de Medicina la fara frecventa!? Mai mult, in ordinul ministrului specializarile sunt mentionate in limba engleza deoarece in limba romana nu exista.
Programele de masterat pot fi recunoscute in doua feluri. Prin procesul de acreditare, cu etapele sale, provizorie si definitiva, realizat de Agentia Nationala de Acreditare si Asigurarea Calitatii in Invatamantul Superior (ANAACI), care pe baza de documente (n.r. – plan de invatamant, programe, cadre didactice de specialitate etc.) poate conferi acreditarea. Sau prin ordin al ministrului, un masterat doar in specializarile care sunt acreditate in cadrul facultatii la care ar urma sa se organizeze masteratul. In aceste conditii, specializarile de posturologie, osteopatie, natoropatie, chiropraxie si ergoterapie, incluse in ordinul semnat de Atanasiu in 2004, nu au baza legala intrucat nu au acreditare data de ANAACI. Este cu atat mai mult mai straniu faptul ca specializari medicale care se bazeaza pe practica apar in cadrul invatamantului de la distanta. In aceste conditii, ordinul ministrului contravine flagrant Legii invatamantului.

Inselaciune la scara internationala

O alta manarie este ca pe site-ul oficial al UO aceste specializari nu sunt postate. In schimb, pe un alt site-fantoma, www.ivip1.uordea.ro, editat numai in limba engleza si care se deschide destul de greu, apar toate, impreuna cu planurile de invatamant si cu numele cadrelor didactice care vor preda. Distractia este ca printre profesorii respectivi, dintre care cel putin jumatate habar n-au ca numele lor sunt folosite acolo, se numara doi stomatologi, un chirurg estetician, un chirurg de chirurgie infantila, un ortoped, un chirurg de chirurgie generala (n.r. – insusi rectorul Maghiar) un urolog (n.r. – Marius Adrian Maghiar – fratele rectorului), un reuma-tolog, doi histologi, cu totii romani, si un doctor neamt cu nu mai putin de cinci specializari (!?), printre care diabetul si angiologia, care prin profilul lor nu au nici o legatura cu aceste specializari.
Revenind la italianul Montagnani, acesta trebuia sa prezinte o scrisoare de acceptare din partea MEC pentru a obtine in cadrul unui proces legal o diploma romaneasca de specializare medicala. Acesta diploma se putea elibera pe baza cercetarii dosarului de studii. Or, facand aceasta cercetare rezulta fara echivoc ca Marco Montagnani nu are studii de invatamant medical superior legale. Tot fara nici o explicatie logica si legala au fost emise diplome in 1999 pentru Naturopatie altui cetatean italian, Rosaria Cantoro, si pentru Osteopatie italianului Vito Tomasino, anterior acordului dintre UO si institutul din San Marino si anterior si ordinului lui Athanasiu.
Intr-o adresa trimisa catre MEC pe 12.04.2005, Theodor Traian Maghiar spunea ca s-au facut cursuri periodice si examene finale la San Marino, lucru nede-monstrat de nimic. Intre aceasta adresa si comunicatul remis la redactie de rectorul Theodor Traian Maghiar exista o contradictie flagranta intrucat in comunicat Ma-ghiar sustine ca italianul Montagnani a tinut un examen de disertatie la UO. Pai, cand a mintit dl Maghiar: la prima declaratie falsa sau la a doua? Un lucru e cert insa. La Facultatea de Medicina din cadrul UO nu exista nici un cadru didactic care sa aiba aceste spe-cializari, iar in cadrul facultatii acestea nu sunt acreditate, ca de altfel nicaieri in Romania. Totul miroase a inselaciune la scara internationala pentru pacientii care ar fi tratati de acesti asa-zisi specialisti formati la Oradea prin acordare de diplome fara acoperire.

Cele mai citite

Spitalul “Foişor”, actualizare cu privire la starea de sănătate a lui Florin Piersic

Actorul Florin Piersic a fost reevaluat cardiologic vineri, starea sa generală fiind stabilă, fără modificări semnificative faţă de zilele anterioare, au informat reprezentanţii Spitalului...

Zeljko Kopic, încrezător înaintea barajului cu Csikszereda: „Dinamo este favorită”

Zeljko Kopic, antrenorul lui Dinamo, spune că formaţia sa este favorită în barajul cu divizionara secundă AFK Csikszereda Miercurea Ciuc. „Suntem într-o formă bună, ne-am...

Ciucu o are mai mică decât Nicușor Dan, dar Cloptilde Armand îi bate pe toți. (vorbim de iarbă)

Rezultatul campionului Nicușor Dan / Foto: Laurențiu Mușoiu Metrul tâmplarului rămâne cea mai credibilă sursă, în continuare. Acest instrument a pus capac unei mari dileme...
Ultima oră
Pe aceeași temă