23.9 C
București
sâmbătă, 1 iunie 2024
AcasăSpecialPutin îl va adăposti pe Bashar al-Assad în Rusia, dacă va trebui...

Putin îl va adăposti pe Bashar al-Assad în Rusia, dacă va trebui să plece din Siria

Liderul sirian Bashar al-Assad ar putea primi azil în Rusia, dacă va fi nevoit să îşi părăsească ţara, a declarat, marţi, preşedintele rus, Vladimir Putin, potrivit agenţiei DPA, citată de Mediafax.

Şeful statului rus a mai precizat că, în cazul lui Assad ar fi mai uşor să acorde azil decât în cazul fostului consultant al Agenţiei Naţionale americane de Securitate (NSA), Edward Snowden, care a primit azil în Rusia în 2013.

Cu toate acestea, Putin a explicat că este prea devreme pentru a stabili dacă Rusia va trebui să-l adăpostească pe Assad, a cărui ţară este devastată de un război civil de aproape cinci ani.

Citeşte şi: Patriarhul Moscovei susține bombardamentele Rusiei în Siria

“Mai întâi, populaţia siriană trebuie să fie capabilă să voteze, apoi vom vedea dacă Assad va trebui să-şi părăsească ţara dacă pierde alegerile”, a precizat preşedintele rus.

El a recunoscut că Assad “a făcut mult rău de-a lungul acestui conflict”, însă “conflictul nu ar fi luat aceste proporţii dacă nu ar fi fost alimentat din afara Siriei – cu arme, bani şi luptători”, a adăugat el.

Vladimir Putin a reiterat că Rusia îl susţine pe Assad, un vechi aliat al său, într-un efort de a evita scenariul unui stat eşuat ca în cazul Libiei sau Irakului. Totodată, el a dat exemplul şefului statului din Egipt, care “trebuie lăudat pentru că a preluat responsabilitatea şi puterea într-o situaţie de urgenţă, pentru a stabiliza ţara”.

Citeşte şi: 55.000 de morți în 2015, bilanţul tragic al războiului din Siria

Întrebat despre acuzaţiile conform cărora forţele lui Assad bombardează cetăţeni sirieni, liderul rus a apreciat că “Assad nu luptă împotriva propriei populaţii, ci împotriva celor care participă la acţiuni armate contra Guvernului”, astfel că de vină pentru situaţia din Siria sunt insurgenţii şi susţinătorii lor străini.

 

Cele mai citite

Reacția lui Marcel Ciolacu, după apariția sondajului în care Geoană este favorit la prezidențiale

Premierul Marcel Ciolacu, preşedinte PSD, a comentat, vineri, la Baia Mare, sondajul de opinie în care Mircea Geoană este plasat pe prima poziţie în...

Programul complet al FITS 2024 este disponibil de astăzi!

Sibiu, 30 mai 2024 – Astăzi, la Teatrul Național „Radu Stanca”, a avut loc cea de a doua conferință de presă prilejuită de ediția...

S-au alocat peste 600 de milioane de lei proiectelor de cercetare prin programul Nucleu în acest an

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID), în parteneriat cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” și Universitatea Tehnică Cluj-Napoca...
Ultima oră
Pe aceeași temă