14.3 C
București
joi, 30 mai 2024
AcasăSpecialViktor Orban, nemulţumit de un desen animat despre Ungaria difuzat de un...

Viktor Orban, nemulţumit de un desen animat despre Ungaria difuzat de un post german pentru copii

Premierul ungar Viktor Orban a denunţat dur, vineri, un desen animat difuzat recent de un post de televiziune german, care le explică pe înţeles copiilor de ce această ţară este criticată de către toţi, relatează AFP, potrivit Mediafax.

Desenul animat, intitulat “Cartonaş roşu pentru Ungaria”, difuzat de postul pentru copii Kika, relevă încălcări ale libertăţii presei şi limitarea puterilor Curţii Constituţionale din Ungaria, măsuri decise recent de către Guvernul conservator.

Politicienii ungari “nu respectă regulile comune Uniunii Europene”, apreciază programul.

În Ungaria, “un program pentru copii, fabricat pe bază de minciuni, ar fi de neimaginat”, a declarat Orban pentru postul naţional de radio MR1. În cazul în care s-ar produce acest lucru, responsabilul ar fi “aruncat imediat”. Copiii nu trebuie să fie “supuşi unei spălări (politice) a creierului”, a mai apreciat şeful Guvernului conservator.

În acest interviu săptămânal, Viktor Orban a apărat din nou al patrulea amendament al Constituţiei, care limitează, între altele, prerogativele Curţii Constituţionale, adoptat la 11 martie de către Parlament, în pofida unor rezerve puternice exprimate de către Uniunea Europeană (UE), Statele Unite, dar şi de către partide de opoziţie şi ONG-uri ungare.

“Nu vom abandona suveranitatea naţiunii ungare”, a declarat Orban.

El s-a declarat deschis criticilor şi pregătit să discute, dar refuză să fie “sunat cu o zi înaintea unui vot la Bruxelles – indiferent cine ar suna – sau de capitalele marilor state europene şi să i se ceară să respingă votul în Parlament”, a subliniat el.

“Nimeni nu are dreptul” să acţioneze în acest fel, a apreciat premierul ungar.

Preşedintele Comisiei Europene (CE) Jose Manuel Barroso a purtat o discuţie cu Viktor Orban vineri, pe 8 martie, a anunţat Pia Ahrenkilde-Hansen, o purtătoare de cuvânt a CE. Amendamentul a fost votat în lunea următoare.

Cele mai citite

Cartea lui Ciucă ar fi fost scrisă cu inteligența sa artificială, pe care i-au creionat-o liberalii

Ilustrație: Marian Avramescu Foarte mulți se întreabă cum a izbutit președintele Partidului Național Liberal (PNL), generalul Nicolae Ionel Ciucă, să-și scrie cartea într-un timp...

Dispută Brazilia-Israel: Președintele Lula da Silva și-a revocat ambasadorul de la Tel Aviv

Președintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva l-a revocat pe ambasadorul său în Israel și l-a trimis în calitate de reprezentant special la Geneva,...

Putin avertizează Occidentul „să nu se joace cu focul” permițând Ucrainei să folosească armele primite în atacuri în interiorul Rusiei

Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat marţi Occidentul că membrii NATO din Europa se joacă cu focul prin propunerea de a permite Ucrainei să...
Ultima oră
Pe aceeași temă