13.5 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăSpecialVIDEO. Donald Trump elogiază poporul polonez, într-un discurs susținut la Varșova. Publicul...

VIDEO. Donald Trump elogiază poporul polonez, într-un discurs susținut la Varșova. Publicul i-a răspuns cu ovații: Polonia a fost mereu un simbol al speranței. Polonezii neînfricați și americanii patrioți au luptat umăr la umăr

UPDATE 15.20: „Am venit aici cu un mesaj foarte important: America iubește Polonia. Polonezii nu aduc doar o contribuție în regiune, ci și polonezii care au venit în SUA au avut un rol important în alegerile din 2016. Mă adresez unei populații care a visat la o țară liberă. Președintele Duda și soția sa ne-au primit cu cea mai mare căldură. Vă spun cât se poate de sincer că le sunt foarte recunoscător, cât și doamnei prim-ministru. În numele tuturor americanilor, vor să le mulțumesc polonezilor pentru modul în care primiți aici trupele americane, care asigură securitatea și ajută la o Europă sigură. Aici se află soldați din Polonia, Marea Britanie și România. Vă mulțumesc foarte mult. Faceți o treabă extraordinară (…). SUA dorește să transmită tuturor țărilor din regiune că suntem deschiși parteneriatelor economice, pentru ca să nu mai fie ținute ostaticele unui singur furnizor de energie”, a spus președintele american, Donald Trump.

El a continuat precizând că este prima sa vizită în Europa Centrală ca președinte al SUA.

„Este superbă. Polonia este inima geografică a Europei. Mai mult, în poporul polonez vedem sufletul Europei. Aveți un spirit puternic (…). Cu admirație vă spun, astăzi, că de la fermele din zona rurală și până la marile orașe, Polonia este puternică, prosperă și reușește întotdeauna. Sunteți o națiune mândră (…). Polonia este o țară care a dat mulți eroi. Poporul cunoaște adevărata valoare a lucrurilor care trebuie apărate. Pentru americani, Polonia a fost mereu un simbol al speranței. Polonezii neînfricați și americanii patrioți au luptat umăr la umăr. Țările noastre au o legătură specială, formată de-a lungul mai multor perioade istorice. Dimensiunea prieteniei este reflectată de capitala americană – avem statui ale unor oameni cu nume poloneze. Acest lucru este valabil și aici, în Varșovia, unde aveți un monument închinat lui Ronald Reagan (…). Mă aflu aici pentru a demonstra că această țară este un exemplu pentru cele care vor să își apere civilizația”, a continuat el, în aplauzele furtunoase ale mulțimii.

 

14.15: Trump va susține un discurs, într-o piață din Varșovia.

11.40: La finalul întrevederii, Donald Trump a precizat că l-a felicitat pe președintele Duda pentru alegerea Poloniei în Consiliul de Securitate al ONU.

„Polonia face parte din Consiliul de Securitate, într-o perioadă foarte complicată. Nu doar trebuie să ne protejăm de terorism, dar trebuie să facem față și provocărilor din Coreea de Nord. Reprezintă o amenințare globală. Trebuie să îi arătăm că există consecințe. Am discutat și despre catastrofa din Siria. De când sunt președinte, am luptat puternic împotriv ISIS și am înregistrat progrese. Mai multe orașe vor fi eliberate curând. Nu trebuie să permitem agendei Iranului să intervină în această dispută. Vom consolida și parteneriatele. Nu trebuie că Polonia și alte țări să depindă de o singură sursă de energie. Dl. Duda este un negociator foarte bun. Împreună putem face parteneriatele țărilor noastre mai puternice”, a spus Donald Trump.

Totodată, Trump a mai afirmat că SUA colaborează cu Polonia pentru a contracara „comportamentul destabilizator” al Rusiei.

10.30. Președintele american a fost primit de omologul său polonez, potrivit Digi24.


Președintele polonez Andrzej Duda a afirmat, joi, că vizita președintelui american Donald Trump la Varșovia întărește poziția Poloniei în cadrul Uniunii Europene, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Trump a sosit miercuri la Varșovia, unde, potrivit Casei Albe, el își va exprima într-un discurs angajamentul față de NATO și va avea întâlniri cu un grup de țări apropiate Rusiei, în drumul său către summitul G-20 din Germania, care se va desfășura vineri și sâmbătă la Hamburg.

„Aceasta este cea de-a doua vizită în străinătate a președintelui Trump și ea începe în Polonia. Ea arată că suntem o țară care contează și întărește poziția noastră în Uniunea Europeană'', a declarat Duda la radioul public.


Citește și:  Klaus Iohannis, la Summitul ”Inițiativei celor trei Mări”, unde se va întâlni cu președintele american Trump

Preşedintele României, Klaus Iohannis, se va întâlni, joi, cu președintele american Donald Trump, în timpul Summitului „Iniţiativei celor Trei Mări” (Baltică – Adriatică – Neagră), care se desfășoară la Varşovia. Liderul american va fi invitat special la reuniune.


 

Cele mai citite

Reuniunea partidelor de extremă dreapta de la Madrid: 9 iunie o zi de eliberare și de speranță

Javier Milei, Giorgia Meloni și Marine Le Pen au participat duminica trecută la reuniunea liderilor de extremă dreapta din europa care a avut loc...

Alina Gorghiu salută că magistratul Ioana Ancuţa Popoviciu, din dosarul privind accidentul din localitatea 2 Mai, va fi transferată

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a salutat faptul că magistratul Ioana Ancuţa Popoviciu, care avea în soluţionare la Judecătoria Mangalia dosarul privind accidentul din localitatea...

Angel Tîlvăr spune că navigația maritimă suferă cel mai mult de pe urma acțiunilor de bruiaj

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a declarat marţi că navigaţia maritimă este cea care are cel mai mult de suferit de pe urma acţiunilor de...
Ultima oră
Pe aceeași temă