39.1 C
București
vineri, 12 iulie 2024
AcasăSpecialVIDEO: Află de ce conceptul de "Lună Sângerie" este o prostie inventată

VIDEO: Află de ce conceptul de „Lună Sângerie” este o prostie inventată

Sâmbătă, 4 aprilie, cu începere de la ora  9:00 p.m. ( ora 12 în România), va avea loc cea mai scurtă eclipsă de Lună din acest secol. Fenomenul astronomic va dura doar 4 minute și jumătate și va fi vizibil doar din Oceanul Pacific, Oceania, Australia, Japonia și o porțiune din Asia de Sud-Est.

Din păcate,  expresia „Lună Sângerie” este falsă, iar informația a fost preluată de toate publicațiile din România și nu numai. Care este adevărul am încercat să-l aflăm de la câțiva reprezentanți ai unor cluburi astronomice din țara noastră.

CITEȘTE ȘI: 8 LUCRURI pe care le-ai ratat despre ultima eclipsă de Soare din România

„Nu putem să asociem Eclipsele de Lună doar cu nuanțele de roșu pentru că cromatica fenomenului este influențată de mai mulți factori. În timpul eclipselor de Lună, culoarea satelitului poate varia de la albastru închis, portocaliu, roșu pal sau maroniu, totul depinde de unghiul de observație, de magnitudinea eclipsei și de particulele din stratul atmosferic din timpul fenomenului atmosferic, dacă sunt sau nu ionizate puternic, sunt multe elemente care trebuie luate în calcul”, ne-a spus Marian Niculescu, vicepreședinte Astroclubul Borealis din Cluj-Napoca.

CITEȘTE ȘI: Locuri în București de unde poți vedea cel mai clar eclipsele de Soare și Lună

Mai mult decât atât, profesorul Sorin Hotea, coordonator al Astroclubului SARM din Siighet, ne-a spus că e imposibil să anticipezi culoarea Lunii înaintea unei eclipse de Lună.

„CE s-a speculat în presa din România și din lume este fals. În primul rând, NU ai cum, e imposibil, nu există niciun mod prin care poți anticipa culoarea Lunii înainte de o eclisă de Lună. E ca și când ai incerca să spui în timpul unei ploi că în locu x la latitudinea y și longitudinea z va apărea un curcubeu. E absurd. Mai mult decât atât, culoarea Lunii nu se va vedea peste tot la fel, într-o parte poate fi roșie aprinsă în altă parte maronie sau chiar neagră. E o prostie ce s-a scris în presă și e mai mult pentru audiență decât pentru adevăr”, ne-a explicat profesorul Sorin Hotea.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă