29.7 C
București
duminică, 2 iunie 2024
AcasăSpecialVictor Rebengiuc împlineşte 82 de ani

Victor Rebengiuc împlineşte 82 de ani

Într-o zi de 10 februarie 1933, se năştea Victor Rebengiuc, "un monstru sacru al teatrului şi filmului românesc". Astăzi, sărbătoreşte aniversarea a 82 de ani, din care 50 i-a petrecut fie pe scena unui teatru, fie la filmări. 

Actor de o versatilitate incredibilă, cu o experienţă de peste 50 de ani în teatru şi film, Victor Rebengiuc este o figură marcantă în dezvoltarea culturii româneşti.

Tipătescu, Apostol Bologa, Tănase Scatiu, Iancu Pampon, Ilie Moromete şi Niki Ardelean sunt doar câteva dintre rolurile memorabile interpretate de Victor Rebengiuc.

Celebrul actor a jucat pe scenele teatrelor bucureştene alături de Leopoldina Bălănuţă, Olga Tudorache şi George Constantin în proiectele experimentale ale lui Radu Penciulescu ("Doi pe un balansoar", "Tango" şi "Richard al II-lea"). Actorul de teatru Victor Rebengiuc a putut experimenta în creaţii solide latura tragică ("Lungul drum al zilei către noapte"), dramatică ("Un tramvai numit dorinţă") şi comică ("O scrisoare pierdută"). A colaborat cu nume mari ale teatrului românesc, precum Liviu Ciulei, Andrei Şerban şi Alexandru Dabija.

Rolul din "Pădurea Spânzuraţilor" i-a marcat cariera cinematografică. Respins iniţial la probe de regizorul Liviu Ciulei pentru chipul "prea angelic", Victor Rebengiuc a convins prin empatia interioară cu personajul lui Apostol Bologa. Cariera în cinema a avut un traseu la fel de coerent şi susţinut. În 1974, acesta îl juca pe Horia Baniciu, legionarul revenit în România după 1945, în "Conspiraţia" lui Manole Marcus. Următorul său rol marcant este Tănase Scatiu în filmul cu acelaşi titlu semnat de Dan Piţa. În anul 1981, Rebengiuc dă viaţă personajului Iancu Pampon în "De ce trag clopotele, Mitică?", al cineastului Lucian Pintilie. Au urmat "Faleze de nisip", de Dan Piţa, "Pădureanca", de Nicolae Mărgineanu, şi celebrul "Moromeţii", de Stere Gulea.

Lista continuă cu rolurile principale din "Niki Ardelean", de Lucian Pintilie, şi "Medalia de onoare", de Călin Peter Netzer, pentru care a primit cele mai multe distincţii, la Torino, Salonic, dar şi premiul Gopo pentru cel mai bun actor.

Cel mai recent rol, din pelicula "Câinele japonez", de Tudor Cristian Jurgiu, propunerea României la premiile Oscar 2015, i-a adus cel de-al doilea Gopo din carieră.

De asemenea, în 2014, Victor Rebengiuc a fost distins de Uniunea Teatrală din România (UNITER) cu premiul de excelenţă, pe care acesta l-a dedicat "Generaţiei 1956", alături de care a debutat (Amza Pellea, Gheorghe Cozorici, George Constantin, Silvia Popovici, Constantin Rauţchi).

Actorul a primit  decoraţia "Nihil Sine Deo" din partea regelui Mihai într-o ceremonie care a avut loc la Castelul Peleş. 

Cele mai citite

VIDEO. Valeriu Iftime i-a decis soarta lui Bogdan Andone. Anunțul patronului de la FC Botoșani

Bogdan Andone, antrenorul care a reușit să o salveze in extremis de la retrogradare pe FC Botoșani, și-a prelungit contractul cu formația moldoveană pentru...

Programul Rabla pentru tractoare primește un buget de 500 milioane de lei

Guvernul României a aprobat finanțarea "Programului de stimulare a înnoirii Parcului național de tractoare și mașini agricole autopropulsate" în anul 2024. Decizia s-a luat prin...

Arhiepiscopia Romano-Catolică organizează o procesiune care celebrează Taina Sfintei Euharistii

Arhiepiscopia Romano - Catolică de București organizează, în ziua de duminică, 2 iunie 2024, o procesiune cu ocazia Solemnității „Trupul și Sângele Domnului”, care...
Ultima oră
Pe aceeași temă